Ultrajuoksu

Ultrajuoksulla tarkoitetaan kaikkia maratonia (42 195 metriä) pitempiä matkoja. 100 kilometrin juoksu on yleisin juostava matka. Kuuluisin ultrajuoksu on Kreikassa juostava 246 kilometrin mittainen Spartathlon.

Etappikilpailuina juostaan mm. Ranskan, Yhdysvaltojen, Australian ja Saksan läpijuoksut. Ultrajuoksussa järjestetään myös 6, 12, 24 ja 48 tunnin juoksuja, joissa juostu matka ratkaisee paremmuuden.

Erityisen suosittua ultrajuoksu on Yhdysvalloissa, jossa erilaisia tapahtumia on laidasta laitaan. New Yorkissa juostavassa 5000 kilometrin juoksussa osallistujat kiertävät 800 metrin korttelia ympäri viikkotolkulla. Maailmalla on pitkiä vuoristojuoksuja ja pitkiä aavikkokisoja, jolloin matkan lisäksi haastetta tuovat erityisen hankalat olot. Ultrajuoksussa järjestetään kansainvälisiä arvokilpailuja Euroopan ja maailman tasolla.

Mukaan ultrajuoksuun

Ultrajuoksuun siirrytään usein maratonin kautta. Harva juoksija aloittaa ultraharrastusta juoksematta ensin lukuisia lyhyempien matkojen kilpailuja. Vaikka ultrajuoksut ovat kilpailuja, on ultrajuoksijoiden keskuudessa usein hieno yhteishenki ja tunnelma.

Ultrajuoksijalta vaaditaan kovaa kestävyyden ja sisua. Jalkojen on kestettävä pitkäkestoista iskutusta. Motivaation on oltava kohdallaan, sillä pitkän juoksun aikana sekä kipukynnys, väsymiskynnys että mielen lujuus joutuvat taatusti koetukselle.

Ensimmäiseksi matkaksi suositellaan usein 60–100 kilometrin tai kuuden tunnin ultrakilpailuja.

Lajin huippujuoksija ovat parhaimmillaan usein yli 40-vuotiaina. Luonnollista on, että ultrajuoksijoiden nopeusominaisuudet ovat usein heikot. Monella juoksijalla maratonennätys ei enää parane, mutta pidempi matka tuo uuden haasteen.

Ultrajuoksun haasteet

Ultrajuoksut ovat jatkuvaa fyysisen ja psyykkisen tasapainon hakemista. Lajissa kohtaa yllättäviä ongelmatilanteita, joista pitää selvitä. Näiden ongelmatilanteiden ratkaiseminen tuo mielihyvää suorituksen aikana. Etenkin 24 tunnin juoksun aikana tai pidemmissä juoksuissa matkan varrella tulee vääjäämättä monenlaisia vaikeuksia ja vaivoja, joiden voittamisessa henkisillä voimavaroilla on suurin merkitys. Matkaa on jatkettava pistoksista, lihaskivuista ja vatsavaivoista huolimatta.

Pitkän matkan juoksemiseen liittyy usein filosofinen ja mietiskelevä leima. Pitkällä matkalla usein

itse juokseminen vie kuitenkin kaiken huomion. Väsyessään juoksijan on keskityttävä olennaiseen. Lajin viehätys piilee myös siinä, että saa keskittyä siihen yhteen kapeaan sektoriin, eli juoksemiseen. Moni ultrajuoksija vertaa lajia ennemminkin avomeripurjehdukseen tai vuorikiipeilyyn kuin varsinaiseen tulosurheiluun. Esimerkiksi pitkässä etappikilpailussa olennaista ei ole lopulta se, kuka voittaa, vaan että selviää maaliin.

Ravinto ja palautuminen

Oman mielenkiintonsa ultrajuoksuun tuo ravinnon ja huollon rooli suorituksen aikana. Ilman toimivaa huoltoa ja riittävää energiaa eivät pitkät matkat onnistu, sillä rasva-aineenvaihdunnan toimivuudesta huolimatta lisäenergiaa on saatava alusta lähtien.

Ravinnolla ja nesteellä on pitkässä kilpailussa äärimmäisen tärkeä merkitys. Niillä on suora vaikutus terveydentilaan, palautumiseen, henkiseen jaksamiseen ja suorituskykyyn.

Lisäravinteiden merkitys on huomattava, sillä pelkkää ruokaa ei ole mahdollista syödä riittäviä määriä. Tiiviiksi pakatut energialisät (patukat, jauheet ja geelit) ovat kovassa käytössä.

Lue lisää

Luetuimmat

mp3
Pyörän säätäminen – hyvä ajoasento
Hyvässä ajoasennossa pyörä ja ajaja muodostavat biomekaanisesti saumattoman kokonaisuuden. Ajoasento...
Finntriathlon-Joroinen-2019-lauantai-43
12 viikon ohjelma triathloniin
Kesän 2022 Finntriathlon Joroinen ja Vierumäki -tapahtumiin tähtäävän ohjelman avulla pystyt suoriutumaan...
Ironman 70
Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa
IRONMAN 70.3 MM-kilpailut tuovat Lahden seudulle yli 6000 urheilijaa 115 maasta. Mukana ovat maailman...
IMG_1775
FNLD GRVL tuo sorapyöräilijät Lahteen kesäkuussa 2023
FNLD GRVL on sekä kilpailu että elämyksellinen tapahtuma. Tarjolla on kolme matkavaihtoehtoa ja kilpasarjoissa...
maasto3
Maastopyörän säätäminen ja toimenpiteet
Satulan korkeus ja vaihtoehdot Satulan korkeus riippuu siitä, onko käytettävissä dropperitolppa vai...
IMG_4299
CustomSki - parasta palvelua hiihtäjille
CustomSki syntyi lähes vahingossa. Pitokarvasukset tulivat ryminällä markkinoille 2010-luvulla ja hiihtokansa...

Tapahtumat

The Home of Sports harjoitusohjelmat

The Home of Sports artikkeleita

Lajikoulut

Videoblogia isännöi palkittu, kokenut uintivalmentaja ja uimaopettaja Sebastian Dannberg, joka on tutkinut jo yli vuosikymmenen ajan vapaauinnin saloja.

Videoblogin tarkoituksena on jakaa Sebastian oivalluksia ja harjoituksia helpottamaan vapaauintitekniikan kehittämistä sekä uintivauhdin parantamista.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →