Osa 10: Harjoittelu lyhyellä vai pitkällä radalla?

Vapaauinnin tekniikkakoulu on ehtinyt jo 10. jaksoon. Nyt vertaillaan vauhteja eri radoilla ja avovedessä.

Täytyy tunnustaa, että pidän itse enemmän harjoittelusta lyhyellä radalla, koska siinä saan enemmän lepoa. Kertoo ehkä mukavuudenhalustani, vaikka tykkään myös treenata kovaa. Ehkä olen myös tapojeni orja, koska valmennan pakon sanelemana aina lyhyellä “piikin” radalla. Olen hyvin tietoinen, että pitkän matkan tavoitteideni näkökulmasta minun kannattaisi aina harjoitella pitkällä radalla, koska käännöksiä ja lepoa tulee huomattavasti vähemmän. Tämän kirjoituksen myötä lupaan itselleni siirtyä pitkälle radalle, koska Vuoksi Swim ja syksyn ultramatka vaativat harjoittelua. Olen tietysti onnekas, koska minulla on mahdollista harjoitella sekä pitkällä että lyhyellä radalla.

Olen vuosien varrella tehnyt paljon kokeiluja pitkän matkan eroista, koska valmennan pääsääntöisesti triathlonisteja. Minua kiinnostaa löytää vastauksia kysymykseen, miten voisin auttaa oppilaitani pääsemään tavoitteisiinsa? Jos pohditaan asiaa uintivauhdin näkökulmasta, on pitkällä radalla uiminen noin 3–5 sekuntia hitaampaa kuin lyhyellä radalla. Asiaan vaikuttaa uintivauhti, tunne ja käännöksen nopeus. Tämä on mielestäni hyvä tiedostaa myös avovesiuinnin näkökulmasta, koska kokeilujeni mukaan pitkän radan vauhti korreloi paremmin avovesiuintivauhdin kanssa.

Jotta ymmärtäisimme, miten allasvauhti voisi korreloida teoreettisen avovesiuintivauhdin kanssa, voimme laskea yhtälöt pitkän radan ja lyhyen radan vauhdeista. Esimerkkinä käytän uimaria, joka pystyy uimaan 1:40 min/100 m keskivauhtia, ilman apuvälineitä lyhyellä radalla 1.9 km. Ilman apuvälineitä uinti on kokemukseni mukaan lähimpänä oikeaa vauhtia avovedessä, vaikka märkäpuku laitetaan päälle. Apuvälineillä tilanne tietysti muuttuu, koska vauhdit pääsääntöisesti nopeutuvat.

Lyhyt rata, jossa uimari tekee aina volttikäännöksen.

  • 100 m @ 1:40 min
  • 1 000 m @ 16:40 min
  • 1 900 m @ 31:40 min

Oletetaan, että sama uimari ui pitkällä radalla 5 s hitaampaa keskivauhtia, eli 1:45 min.

  • 100 m @ 1:45 min
  • 1 000 m @ 17:30 min
  • 1 900 m @ 33:15 min

Mitä voimme oppia yhtälöistä, jos mietimme kisavauhtia avovedessä? Ei ehkä mitään, koska muuttjien määrä  voi kasvaa hallitsemattomaksi, ja kaikki ne vaikuttavat lopputulokseen. Jos kuitenkin oletamme, että allasvauhti voisi korreloida lopputuloksen kanssa, on kyseisen uimarin loppuaika kisatilanteessa todennäköisemmin 33:15 min kuin 31:40 min. Toki kisatilanne on aina täynnä jännitystä ja odottamattomia tilanteita. Parhaassa tapauksessa vauhti voi olla 31:40 min tai nopeampikin, ja silloin se on iloinen yllätys!

Märkäpuvuista puhumme lähempänä avovesikauden aloitusta, mutta jo tässä vaiheessa on hyvä mainita, että märkäpuku nopeuttaa uintia noin 5–10 s per 100 m, uimarista riippuen. Toiset kuitenkin kokevat märkäpuvulla uimisen hankaloittavan tekemistä, joten vauhti saattaa olla jopa hitaampi.

Mielenkiinnosta lasketaan vielä yksi yhtälö pitkälle radalle. Oletetaan, että märkäpuku nopeuttaa 10 s/100 m, jolloin uimarin vauhti olisi 1:30 min.

  • 100 m @ 1:30 min
  • 1 000 m @ 15:00 min
  • 1 900 m @ 28:30 min

Yhtälö näyttää huomattavasti paremmalta lopputuloksen näkökulmasta. Uimari ui ilman apuvälineitä pitkällä radalla 33:15 min ja märkäpuvulla 28:30 min. Olen monesti ajatellut, että uimalla samaa tunnetta pääsisin samaan lopputulokseen. Olen kokeillut asiaa monta kertaa ja vain yhden kerran olen päässyt tavoitteeseeni. Kisatilanne ja avovesi on aina eri kuin harjoitustilanne altaassa.

Loppupäätelmä voisi olla, että uimarin henkinen tavoitevauhti voisi olla puolimatkalla 28:30 – 33:15 min välillä. Uinti on ensimmäinen laji triathlonissa ja uinnin lopputuloksella voi olla henkinen vaikutus koko kisan fiilikseen. Siksi neuvonkin aina asettamaan aikahaarukan lopputulokselle. Ainakin itseäni sellainen ajattelu auttaa, koska on jo varautunut jolloin tasolla lopputulokseen.

Meitä kiinnostaisi tietää, miten sinun allasvauhdit ja kisavauhdit ovat korreloineet keskenään. Kommentoi tai lähetä sähköpostia osoitteeseen info@swimyin.com. Olisi mahtavaa, jos pystyisimme keräämään dataa ja tekemään siitä päätelmiä, jotka voisivat auttaa meitä pääsemään parempiin lopputuloksiin.

Hyviä treenejä!

Sebastian

SWIMYIN-nettisivut

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →