Juoksu

VO2 – Hapenottokyky

Termi VO2 tarkoittaa maksimaalista hapenottokykyä. Se synty hengitys- ja verenkiertoelimistön kyvystä kuljettaa happea ja lihasten kyvystä hyödyntää happi lihastyössään.

Harjoittelun terminologia

Kevyessä rasituksessa elimistö tuottaa tarvitsemansa energian hapen avulla eli aerobisesti. Kun rasitus kovenee, lihastyötä pitää pystyä tuottamaan nopeammin. Tällöin tarvitaan myös nopeampaa energiaa, jolloin hiilihydraatit hajoavat kemiallisesti maitohapoksi ilman happea eli anaerobisesti.

Testaa kuntoa

Kuntoa ja sykkeen kynnysarvoja voidaan mitata erilaisilla testeillä. Laadukkaalla kuntotestillä juoksijan suorituskyvystä saadaan irti paljon yksityiskohtaista tietoa. Omien sykerajojen selvittäminen tai kunnon kehityksen tarkempi arvioiminen on kehityksen kannalta olennaisen tärkeää.

Valmistaudu juoksutapahtumaan hyvin

Kilpailupäivä on aina juhlapäivä, johon kannattaa valmistautua huolellisesti. Suunnittele kilpailupäivän ohjelma ja aikataulu huolellisesti ennakkoon. Kilpailujännitys ja hurmos lisäävät asioiden unohtelua, joten selkeän käsikirjoituksen avulla teet oikeita asioita.

Polkujuoksun suosio jatkaa kasvuaan

Polkujuoksu elää vahvaa nousukautta, sillä yhä useampi juoksija lenkkeilee metsässä. Polkujuoksuseurojen yhteislenkit ja kilpailutapahtumat houkuttelevat uusia harrastajia lajin pariin.

Ultrajuoksu

Ultrajuoksulla tarkoitetaan kaikkia maratonia (42 195 metriä) pitempiä matkoja. 100 kilometrin juoksu on yleisin juostava matka. Kuuluisin ultrajuoksu on Kreikassa juostava 246 kilometrin mittainen Spartathlon.

Juoksijan voimaharjoittelu

Juoksijan kannattaa kiinnittää huomiota lihasvoiman hankkimiseen. Voimaharjoittelu vahvistaa lihaksia, parantaa juoksun taloudellisuutta ja auttaa välttämään vammoja.

Seuraa sykettä

Sykkeen seuraaminen on tärkeä osa juoksuharrastusta. Sykkeen avulla määritetään rasitusteho lenkin aikana.

Juokse erilaisia harjoituksia

Harjoitusohjelma tai ennalta suunniteltu harjoitus tuo juoksulenkin osalta parhaan tuloksen. Joskus vain fiilikseen mukaan juokseminen on täysin ok ja jopa hyödyllistä, mutta pidemmän päälle juoksuharjoittelu

The Home Of Sports

Suosituimpia artikkeleita

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →