Seuraa sykettä

Sykkeen seuraaminen on tärkeä osa juoksuharrastusta. Sykkeen avulla määritetään rasitusteho lenkin aikana.

Koska sydämen koko on verrannollinen kehon kokoon, on naisella usein miestä pienempi sydän. Sydämen koko taas vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti sydämen on sykittävä viedäkseen riittävästi verta lihaksiin. Pienempi sydän sykkii siis isoa nopeammin.

Sykkeellä tarkoitetaan sydämen lyöntitiheyttä tietyssä ajassa, yleensä lyöntien määrää minuutin aikana. Syke on hyvin yksilöllinen ja altis ulkoisille tekijöille. Esimerkiksi leposyke saattaa vaihdella päivittäin. Sykkeeseen vaikuttavat ilman lämpötila, kehon asento sekä fysiologiset muuttujat kuten fyysinen kunto, sukupuoli, ikä, perimä. Liikunnan aikana syke voi reagoida myös stressitilaan, unenpuutteeseen ja lääkitykseen. Sykkeeseen vaikuttavat lisäksi perimä, sukupuoli ja suorituksen taloudellisuus.

Eri tehoalueilla

Jokainen tehoalue on tärkeä kehittymiselle. Kilpaileva kuntoilija tai urheilija joutuu harjoittelemaan kovemmilla tehoilla useammin ja enemmän kuin kuntoilija, unohtamatta silti peruskestävyysharjoitusten ja palautumisen tärkeyttä.

Sykkeiden seuranta tuo treeneihin vaihtelua. Jos juostaan jatkuvasti samalla teholla ja samalla tavalla, kenties samaa reittiä, on ilmeistä, että kehittymisen edellytykset ovat heikot. Sykemittarilukeman lisäksi on tärkeää kuunnella kehoa ja liikunnan aikaisia tuntemuksia.

Sykkeissä on eroja

Sykerajat ovat yksilöllisiä. Jos ystäväsi juoksee rinnallasi samaa vauhtia, mutta alhaisemmilla sykkeillä, ei se automaattisesti tarkoita hänen olevan paremmassa kunnossa kuin sinä. Oman sykkeen seuraaminen säännöllisesti on oleellisempaa kuin kaverin sykkeeseen vertaaminen. Maksimisyke ei kerro mitään henkilön fyysisestä kunnosta. Saman ikäisillä ja saman kuntoisilla kuntoilijoilla voi olla jopa 30-40 lyönnin ero maksimisykkeessä.

Korkeat harjoitussykkeet eivät ole aina merkki ylirasituksesta, vaan siitä, että elimistö on herkässä kunnossa. Joskus taas syke on peruskestävyyslenkillä vauhtiin nähden normaalia matalampi. Syke voi olla matala myös siksi, että lihaksisto on tukossa. Testeistä saatuja kynnyssykkeitä on osattava soveltaa eri lajeihin ja erityyppisissä harjoituksissa.

Sykealueet

Juoksija tekee harjoittelussa helposti kaksi tavallisinta virhettä: kuntoilee liian kovaa ja aina samalla tehoalueella. Sykemittari on visuaalinen järjen ääni, joka jarruttaa liian kovatehoista suoritusta. Sen avulla voi monipuolistaa eri sykealueilla liikkumista. Yhtäjaksoisen ja tasavauhtisen kuntoilun jälkeen keskisyke näyttää hyvin sen, millä rasitusalueella on kuntoiltu. Jos tehdään paljon kovia intervalleja ja syke laskee palautuksien aikana, voi keskisyke näyttää jopa kevyellä tehoalueella tehtyä harjoitusta, vaikka kyseessä olisikin kova ja raskas harjoituskerta.

Peruskestävyysharjoittelu toteutetaan sykealueella, joka on yleensä 50–75 % maksimisykkeestä. Peruskestävyystehon ylärajalla on aerobinen kynnys, jota matalammalla sykealueella kaikki peruskestävyysharjoitukset toteutetaan.

Kun aerobisen kynnyksen teho ylitetään, siirrytään vauhtikestävyysalueelle, jonka ylärajaa anaerobinen kynnys kuvaa. Suomalaisten tilastojen mukaan anaerobinen kynnys on keskimäärin 20 lyöntiä alle maksimisykkeen.

Todella kovassa suorituksessa syke on yli anaerobisen kynnyksen, eli 85–100% maksimisykkeestä. Tunne on raskas ja keskittymisen on oltava täydellistä suorituksen aikana

Sykealueet

50–60% maksimista

Usein päivittäisen arkiaktiivisuuden sykealue.

60–75% maksimista

Peruskestävyysharjoittelun sykealue.

75–85% maksimista

Vauhtikestävyys totuttaa kehoa nopeampaan suoritukseen, parantaa kestävyyttä ja kasvattaa nopeutta. Elimistön tuottamat maitohapot pystytään tällä alueella käsittelemään.

85–100% maksimista

Maksimikestävyysalue. Kerryttää maitohappoa, jota ei pystytä poistamaan ilman vauhdin hidastamista.

Lue lisää

Luetuimmat

mp3
Pyörän säätäminen – hyvä ajoasento
Hyvässä ajoasennossa pyörä ja ajaja muodostavat biomekaanisesti saumattoman kokonaisuuden. Ajoasento...
Finntriathlon-Joroinen-2019-lauantai-43
12 viikon ohjelma triathloniin
Kesän 2022 Finntriathlon Joroinen ja Vierumäki -tapahtumiin tähtäävän ohjelman avulla pystyt suoriutumaan...
Ironman 70
Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa
IRONMAN 70.3 MM-kilpailut tuovat Lahden seudulle yli 6000 urheilijaa 115 maasta. Mukana ovat maailman...
IMG_1775
FNLD GRVL tuo sorapyöräilijät Lahteen kesäkuussa 2023
FNLD GRVL on sekä kilpailu että elämyksellinen tapahtuma. Tarjolla on kolme matkavaihtoehtoa ja kilpasarjoissa...
maasto3
Maastopyörän säätäminen ja toimenpiteet
Satulan korkeus ja vaihtoehdot Satulan korkeus riippuu siitä, onko käytettävissä dropperitolppa vai...
IMG_4299
CustomSki - parasta palvelua hiihtäjille
CustomSki syntyi lähes vahingossa. Pitokarvasukset tulivat ryminällä markkinoille 2010-luvulla ja hiihtokansa...

Tapahtumat

The Home of Sports harjoitusohjelmat

The Home of Sports artikkeleita

Lajikoulut

Videoblogia isännöi palkittu, kokenut uintivalmentaja ja uimaopettaja Sebastian Dannberg, joka on tutkinut jo yli vuosikymmenen ajan vapaauinnin saloja.

Videoblogin tarkoituksena on jakaa Sebastian oivalluksia ja harjoituksia helpottamaan vapaauintitekniikan kehittämistä sekä uintivauhdin parantamista.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →