URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Juokse erilaisia harjoituksia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Juoksijana kehittyminen edellyttää monipuolista harjoittelua. Juoksulenkkien pituuden, intensiteetin ja vauhdin tulisi vaihdella.

Harjoitusohjelma tai ennalta suunniteltu harjoitus tuo juoksulenkin osalta parhaan tuloksen. Joskus vain fiilikseen mukaan juokseminen on täysin ok ja jopa hyödyllistä, mutta pidemmän päälle juoksuharjoittelu puuroutuu helposti aerobisen kynnyksen alueen lenkkeilyksi. Tällä rasitustasolla harjoitus tuntuu hieman ja vauhti on omaan suorituskykyyn nähden hyvä, mutta tasapaksu junnaaminen jättää harjoittelun ääripäät hyödyntämättä.

Vauhdin ja sykkeen seuraaminen antavat tärkeää informaatiota juoksun rasituksesta. Ota vauhdin osalta huomioon maasto ja mäet, esimerkiksi polkujuoksussa nopeus on sivuseikka verrattuna katujuoksuun.

Verryttele

Ennen jokaista harjoitusta pitää verrytellä. Käytännössä kysymys on 10–15 minuutin verryttelyjuoksusta ja sen päälle tapahtuvasta kevyestä venyttelystä. Verryttelyn osuutta ei kannata koskaan aliarvioida. Jäähdyttely on harjoituksen jälkeistä verryttelyä. Jäähdyttelyjuoksu venyttelyineen edesauttaa elimistöä ja lihaksia palautumaan lepotilaan. Hyvällä jäähdyttelyllä varmistellaan myös seuraavan harjoituksen onnistumista.

Kävely-juoksu-yhdistelmä

Hyvä startti aloittelevalle juoksijalle on yhdistää kävelyä ja juoksua. Juoksua kannattaa ottaa ohjelmaan heti harrastuksen alusta asti, mutta sitä voidaan hyvin keventää kävelemällä osan ajasta.

Tasavauhtinen-kevyt

TV-kevyt eli tasavauhtinen kestojuoksu juostaan aerobisen kynnyksen alapuolella. Peruskestoltaan TV-kevyen voi toteuttaa 30 minuutista 1,5 tuntiin.

Tasavauhtinen-pitkä

Yli 90 minuuttia kestävät TV-pitkät ovat maratonille valmistautuville avainharjoituksia. Ne valmistavat lihaksia, jänteitä ja niveliä vastaanottamaan pitkän juoksusuorituksen iskut. TV-pitkät kehittävät pitkäaikaista kestävyyttä ja tehostavat rasva-aineenvaihduntaa.

Vauhtikestävyys

Vauhtikestävyysharjoitteet eli VK-harjoitteet parantavat elimistön hiilihydraattiaineenvaihduntaa. Harjoitusten tulokset näkyvät parempana suorituskykynä, kun elimistö opetetaan kestämään pitkäaikaista kovaa rasitusta. VK-harjoitteet juostaan aerobisen ja anaerobisen kynnyksen välimaastossa.

Tasavauhtinen-reipas

Kun kestojuoksu juostaan aerobisen ja anaerobisen kynnyksen puolivälissä, puhutaan tyypillisestä TV-reippaasta. Kestoltaan TV-reipas vaihtelee juoksijan kuntotason mukaan välillä 20–60 minuuttia.

VK-intervallit

Perinteisesti intervalliharjoitukset tunnetaan nopeuskestävyysharjoituksina. Ne palvelevat hyvin myös VK-harjoituksia, kun vauhtirasituksen ja palautuksen vuorottelu ovat balanssissa. Esimerkiksi kuntojuoksija voi korvata 10 km:n TV-reippaan 10×1 km:n tai 5×2 km:n toistojuoksuna.


KATSO HARJOITUSOHJELMA PUOLIMARATONILLE

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta