URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
IRONMAN 70.3 MM-kilpailut tuovat Lahden seudulle yli 6000 urheilijaa 115 maasta. Mukana ovat maailman huiput Kristian Blummenfeltin ja Daniela Ryfin johdolla. Lahdessa kilpaillaan 26.-27.8.2023.

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Ns. puolimatkan MM-mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Paikka MM-kilpailuihin ansaitaan karsintakilpailuista, joita on vuosittain yli 100.

Lahdessa nähdään huima tapahtumaviikko, sillä kaiken kaikkiaan MM-paikan on saavuttanut yhteensä yli 6200 urheilijaa. Näistä miehiä on hieman vajaat 4000 ja naisia lähes 2300.

Suurin osa kilpailijoista on siis ns. ikäluokkaurheilijoita, joiden ikähaarukka Lahdessa on melkoinen. Nuorin urhelilija Linus Hilfiker on 18-vuotias, kun tapahtuman ikäpresidentti Manfred Klittich on jo 85-vuotias.

Urheilijoita 115 maasta

Lahdessa on mukana urheilijoita peräti 115 eri maasta. Suomalaisia on ainoastaan 201, eli 97 % osallistujista tulee Suomen ulkopuolelta. USA:n edustajia on peräti 1152 ja Ranskasta mukana on 517 urheilijaa. Saksalaisia on 515 ja Britannista saapuu 453 kilpailijaa. Suuri yhdysvaltalaisten määrä kattaa lähes koko USA:n, sillä vain kahdesta osavaltiosta ei ole kilpailijoita.

Ammattilaissarjassa ovat mukana maailman valiot, ja maailmanmestaruuden lisäksi he kilpailevat 350 000 dollarin kokonaispalkintopotista.

– Kun Suomeen tulee huikea määrä maailmanluokan triathlonisteja, voimme odottaa näkevämme äärimmäisen viihdyttävät kilpailut. Lahti tulee olemaan erinomainen kisaisäntä, kun IRONMAN 70.3 MM-kisat saapuvat ensimmäistä kertaa tähän kauniiseen maahan, toteaa Andrew Messick, IRONMAN Groupin toimitusjohtaja.

Naisten kilpailu

Naiset kilpailevat lauantaina 26.8. Naisten kilpailussa mukana on hallitseva IRONMAN 70.3 maailmanmestari Taylor Knibb (USA), jota haastavat mm. viime vuonna toiseksi sijoittunut Kanadan Paula Findlay sekä viime vuoden MM-kakkonen Emma Pallant-Browne (GBR). Viisi IRONMAN-maailmanmestaruutta ja viisi IRONMAN 70.3 -maailmanmestaruutta voittanut sveitsiläinen lajilegenda Daniela Ryf ilmoittautuu myös kilpailuun mestaruudesta.

Mukana ovat myös huippukunnossa oleva Saksan Laura Philipp sekä britit Holly Lawrence sekä Kat Matthews. Naisten pro-sarjaan ainoana suomalisena starttaa Tiina Pohjalainen, joka valmistautuu elämänsä kovimpaan kilpailuun kotikentällä.

Miesten kilpailu

Miehet kilpailevat lauantaina 27.8. Norjan Kristian Blummenfelt saapuu Lahteen puolustavana mestarina. Maanmies Gustav Iden on hallitseva täysmatkan maailmanmestari ja tarjoaa taatusti kovan haasteen treenikaverilleen. Viime vuoden MM-kakkonen Ben Kanute (USA) pyrkii kirkastamaan mitalin värin Lahdessa.

Mukana ovat myös Tanskan Miki Taagholt, Saksan Frederic Funk, Australian Steve McKenna, Kanadan Lionel Sanders sekä USA:n Sam Long. Miesten pro-kilpailussa on 65 osallistujaa ja taso on ennennäkemättömän kova.

Alexander Stubb

Kilpailjoiden joukossa on yhteensä 201 suomalaista. Esiin voi nostaa juuri presidenttikilpaan ilmoittautunueen Alexander Stubbin, joka voitti ikäluokkansa IRONMAN 70.3 -kilpailun Lahdessa heinäkuussa.

Alex juoksi ensimmäisen maratonin jo vuonna 1992 (aika 3.52), mutta kokeili triahtlonia vuonna 2008. Alex jäi lajiin koukkuun ja hän opetteli uimaan, osti pyörän ja osallistui ensimmäiseen puolimatkan triathloniin. Sittemmin hän on suorittanut lukuisia IRONMAN ja IRONMAN 70.3 -triathloneja, mukaan lukien 2016 IRONMAN-maailmanmestaruuskilpailut Kailua-Konassa.

– Kun tein ensimmäisen triathlonkisani 15 vuotta sitten, en koskaan unelmoinut, että Suomi isännöi MM-kisoja, saati siitä, että pääsisin kisaan mukaan. Tämä onkin minulle kuin kaksoisunelma. Varokaa M55-59-sarjan muut urheilijat, Lahti on minun kotikenttäni, Stubb kommentoi.

Tuuli Petäjä-Siren

Mukana MM-kilpailussa on myös purjelautailun olympiahopeamitali Tuuli Petäjä-Sirén. Hän voitti hopeaa purjelautailun RS:X-luokassa Lontoon olympialaisissa 2012. Vuonna 2013 hänet valittiin Suomessa Vuoden urheilijaksi ja Rion olympialaisissa vuonna 2016 Petäjä-Sirén sai kunniatehtävän toimiessaan Suomen joukkueen lipunkantajana avajaisissa.

Lopetettuaan ammattiurheilijauransa viime vuonna Tuuli on harrastanut suunnistusta, polkujuoksua ja nyt triathlonia.

– Urheilu-urallani kokeilin erilaisia ​​kestävyyslajeja – kuten uintia, pyöräilyä ja juoksua – ne olivat osa harjoitteluani. Jo silloin ajattelin, että voisin joskus kokeilla triathlonia. Odotan innolla MM-starttia. Suurin haaste on luultavasti vauhdinjako, etten lähde liian kovaa heti alussa, Tuuli toteaa.

201 suomalaista mukana

201 suomalaisurheilijan joukossa on useita eri ikäryhmiä. Koska kilpailussa ovat mukana ikäluokkansa maailman valiot, on mielenkiintoista nähdä miten eri ikäryhmien kilpailijat pärjäävät kansainvälisessä vertailussa.

Naisten ikäryhmissä nähdään mm. tämän kesän Lahden IRONMAN 70.3 -kilpailun nopein nainen Henna Junnila, kärkivauhdissa viihtyvät Laura Heinonen ja Mirka Vahtrea sekä kotikentällä kilpailevat kestomenestyjät Katja Kallioinen ja Taru Schroderus.

Miesten ikäluokissa mukana ovat mm. Finntriathlon Vierumäellä voittoa juhlinut Samu Hanhela, hyvässä kunnossa olevat Sauli Haahtela, Juuso Manninen ja Joona Tuikka, lajilegenda Mika Somppi sekä kovaa pyöräkuntoa uhkuva Tero Setola. Mukana Lahdessa on myös Hannu Manninen, joka voitti yhdistetyssä olympiakultaa, kolme maailmanmestaruutta ja neljä maailmancupin kokonaisvoittoa.

PRO-lähtölistat:

Reitti eroaa normikisasta

Lahden kisareitti eroaa merkittävästi ns. normaalista Lahden 70.3-reitistä. Uinti tapahtuu toki Vesijärvessä, kun urheilijat aloittavat kilpailunsa Lahden satamasta, jossa 1,9 km uinti uidaan yhtenä kierroksena. Pyöräilyn vaihtoalue on satamassa ja 90 km reitti kulkee kohti etelää palaten Lahteen Kärkölän ja Hollolan kautta. Vaihtoalue 2 sijaitsee ainutlaatuisella paikalla Urheilu- ja Messukeskuksen sisällä, josta juoksijat aloittavat 21,1 km:n. Kahden kierroksen juoksureitillä poiketaan Lahden stadionilla, jonka jälkeen jalkoja testataan niin ylämäessä kuin alamäessäkin. Maali sijaitsee urheilukeskuksessa.

Suora lähetys molemmista kilpailupäivistä esitetään Outside Watch -palvelussa:

LINKKI

Lisätietoja liikennejärjestelyistä yms:

www.lahti.fi/ironman

MM-kilpailujen kisasivu:

www.ironman.com/im703-world-championship

Lue lisää

Greg Van Aevermaet kesäkuussa Lahteen

Greg Van Avermaet päätti maantiepyöräilyuransa viime vuoden lopussa, mutta jatkaa kilpailemista mm. gravel-pyöräily tapahtumissa. 15.6.2024 osuu belgialaisen kalenteriin ja näin ollen Lahdessa nähdään yksi viime

Hiihtohaasteesta 2500 euroa Lahden Hiihtoseuralle

Kolmatta kertaa järjestetty Hiihtohaaste keräsi tänä vuonna ennätysmäärän joukkueita. Tapahtuman järjestivät The Home of Sports, Finska Kompaniet ja Lahden Hiihtoseura. Tapahtumaan starttasi 49 joukkuetta ja

Finntriathlonien ilmoittautuminen avautuu

Finntriathlon on suomalaisen triathlonin vanhin tapahtumatoimija, jonka juuret ulottuvat 1980-luvun alkuun. Ensimmäinen Finntriathlon järjestettiin Joroisissa vuonna 1983. Joroinen on mukana tapahtumakartalla edelleen, sillä siellä kilpaillaan