Testaa kuntoa

Kuntoa ja sykkeen kynnysarvoja voidaan mitata erilaisilla testeillä. Laadukkaalla kuntotestillä juoksijan suorituskyvystä saadaan irti paljon yksityiskohtaista tietoa. Omien sykerajojen selvittäminen tai kunnon kehityksen tarkempi arvioiminen on kehityksen kannalta olennaisen tärkeää.

Kuntotestaukseen riittää vaihtoehtoja. Aerobista suorituskykyä voidaan mitata monella tavalla, myös omatoimisesti. Tavoitteellisen juoksijan kannattaa säännöllisesti testata/testauttaa kuntonsa.

Testin päämääränä on juoksijan kuntotason määrittäminen ja kunnon kehittymisen analysointi. Siksi testiasema ja testaustapa sekä testiin valmistautuminen kannattaa tehdä aina mahdollisimman samalla tavalla.

Testi kertoo, onko harjoittelu saanut aikaan niitä muutoksia, joita sillä on haettu. Kuntotesti ohjaa sopivaan juoksuvauhtiin ja uusintatesti kertoo kunnon kehittymisestä sekä sydän- ja verenkiertoelimistön terveydestä. Kuntotestejä järjestävät esimerkiksi urheiluopistot tai urheilulääkäriasemien yhteydessä toimivat testiasemat.

Testin valinta

Kuntotesti on syytä valita omien tarpeidensa mukaan. Vaativammat ja monimutkaiset testit soveltuvat tavoitteellisille kuntoilijoille ja kilpaurheilijoille.

Kun halutaan selvittää tarkasti maksimaalinen hapenottokyky, on käytettävä hengityskaasuanalyysiä. Tämä on mahdollista vain laboratorio-olosuhteissa, joissa on käytössä hengitysilman ja -kaasut talteen keräävä ja niitä analysoiva laitteisto.

Kestävyysominaisuuksien tasot voidaan mitata maksimitestillä myös ilman hengitysanalyysiä, jolloin testi on helpompi suorittaa ja se voidaan tehdä useamman kerran harjoittelukauden aikana.

Testitilanne

Kuntotestiä ei kannata tehdä liian usein, vaan esimerkiksi kauden alussa ja lopussa. Eniten hyötyä kuntotestistä saa silloin, kun sen tekee samassa paikassa samalla valmistautumisella. Kuntoa voi testata myös oman testilenkin avulla tai juoksutapahtumassa. Omassa testijuoksussa juostaan samaa reittiä suunnilleen samassa vireys- ja ravitsemustilassa.

Testiä edeltävien toimenpiteiden merkitys on kiistaton. Liian kovan harjoitusjakson keskellä sykerajat voivat heittää jopa 10 lyöntiä ja kynnysvauhdit jäävät turhan hitaiksi.

Testiin tulijat tekevätkin liian usein kovia harjoituksia juuri ennen testiä, jolloin tulokset jäävät todellista tasoa heikommiksi. Kunto ei nouse viimeisen viikon harjoituksilla, siksi testiin kannattaa valmistautua kuin lyhyen matkan kisaan.

Testejä

Cooperin testi

12 minuutin Cooperin testi tuo esille konkreettisesti yleiskunnon ja kestävyyden tason. Vaikka testissä korostuu juoksutaito, se soveltuu lajista riippumatta aktiivikuntoilijoiden ja urheilijoiden kestävyyden seurantatestiksi.

Conconi-testi

Testissä lisätään rasitusta eli suoritusvauhtia vähitellen uupumukseen asti ja seurataan syketiheyden muutoksia. Testin suorittamista auttaa valojänis-laite, jonka avulla juoksija pystyy seuraamaan tarkasti haluttua vauhtia. Samalla vauhtia pystytään säätämään systemaattisesti. Näin testiin saadaan vakioitu vauhti, mikä lisää testin tarkkuutta.

Kenttätesti

Huolellisen lämmittelyn jälkeen juostaan useimmiten kuusi kertaa 1000 metriä. Testi aloitetaan helpolla lenkkivauhdilla ja vauhtia lisätään jokaiseen tonniin. Testin viimeinen veto pyritään juoksemaan täysillä. Jokaisesta toistosta mitataan juoksuaika, syke ja veren maitohappopitoisuus. Hengähdysaikaa vetojen väliin jää noin 20–30 sekuntia. Sykkeen, juoksuvauhdin ja laktaattiarvojen perusteella määritellään kynnyssykkeet ja -vauhdit.

Suora maksimaalinen testi

Suorassa maksimitestissä selvitetään sykerajat, maitohapot, hapenottokyky ja ventilaatio.

Urheilulääkäriasemilla mattotestiin sisältyy usein terveystarkastus. Esitietolomakkeiden täytön ohella saatetaan mitata pituus, paino, kehonkoostumus sekä määrittää verenkuva. Testissä voidaan mitata myös keuhkojen kapasiteetti. Testin aikana mitataan hengityskaasuanalysaattorilla hapenottokykyä, hiilidioksidin tuottoa, hengitysosamäärää ja hengitysmuutoksia. Testin aikainen syke tallennetaan ja jokaisen kuormitusportaan lopussa sormenpäästä otetaan verinäyte, josta analysoidaan veren laktaattipitoisuus.

Lue lisää

Luetuimmat

mp3
Pyörän säätäminen – hyvä ajoasento
Hyvässä ajoasennossa pyörä ja ajaja muodostavat biomekaanisesti saumattoman kokonaisuuden. Ajoasento...
Finntriathlon-Joroinen-2019-lauantai-43
12 viikon ohjelma triathloniin
Kesän 2022 Finntriathlon Joroinen ja Vierumäki -tapahtumiin tähtäävän ohjelman avulla pystyt suoriutumaan...
Ironman 70
Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa
IRONMAN 70.3 MM-kilpailut tuovat Lahden seudulle yli 6000 urheilijaa 115 maasta. Mukana ovat maailman...
IMG_1775
FNLD GRVL tuo sorapyöräilijät Lahteen kesäkuussa 2023
FNLD GRVL on sekä kilpailu että elämyksellinen tapahtuma. Tarjolla on kolme matkavaihtoehtoa ja kilpasarjoissa...
maasto3
Maastopyörän säätäminen ja toimenpiteet
Satulan korkeus ja vaihtoehdot Satulan korkeus riippuu siitä, onko käytettävissä dropperitolppa vai...
IMG_4299
CustomSki - parasta palvelua hiihtäjille
CustomSki syntyi lähes vahingossa. Pitokarvasukset tulivat ryminällä markkinoille 2010-luvulla ja hiihtokansa...

Tapahtumat

The Home of Sports harjoitusohjelmat

The Home of Sports artikkeleita

Lajikoulut

Videoblogia isännöi palkittu, kokenut uintivalmentaja ja uimaopettaja Sebastian Dannberg, joka on tutkinut jo yli vuosikymmenen ajan vapaauinnin saloja.

Videoblogin tarkoituksena on jakaa Sebastian oivalluksia ja harjoituksia helpottamaan vapaauintitekniikan kehittämistä sekä uintivauhdin parantamista.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →