Polkujuoksun suosio jatkaa kasvuaan

Polkujuoksu elää vahvaa nousukautta, sillä yhä useampi juoksija lenkkeilee metsässä. Polkujuoksuseurojen yhteislenkit ja kilpailutapahtumat houkuttelevat uusia harrastajia lajin pariin.

Poluilla juokseminen kehittää ketteryyttä, koordinaatioita ja voimaa. Polkujuoksussa on oltava tarkkana juoksupinnan suhteen koko ajan, sillä maastomuutokset, juuret, kivet ja liukkaus asettavat juoksijalle haasteita. Juoksuaskeleen toiminta perustuu kehon rakenteellisiin ominaisuuksiin, juoksuvauhtiin, juoksutekniikkaan sekä alustaan. Maantiellä alusta on tasaisempi ja askel pysyy vakaampana.

Erot maantiejuoksuun

Polkujuoksun ja maantiejuoksun biomekaniikassa on merkittäviä eroja. Polulla etenemisnopeus, askelkontakti, -pituus ja -rytmi sekä liikeradat muuttuvat jatkuvasti vaihtelevan maastopohjan ja maaston mäkisyyden vuoksi.

Polkujuoksussa askel ei missään vaiheessa ole täysin päkiällä, koska se on liian vaarallista nilkoille. Askel muokkautuu maaston mukaan ja juoksu maastossa vaatii keskivartalon ja koko kehon hallintaa. Polulla lantio on hieman alempaa kuin maantiellä, sillä matalampi lantio tuo apua tasapainon hallintaan maastossa.

Laadukkaan ja taloudellisen juoksuaskeleen ylläpitäminen vaatii lihaskuntoa. Erityisesti keskivartalon ja pakaran seudun lihaskunnon merkitys on suuri. Polkujuoksu on jo itsessään lajinomaista voimaharjoittelua, jota voidaan tehostaa kuntopiirillä.

Muista myös rauhalliset lenkit

Poluilla vaihtelevuutta riittää ja ylämäet seuraavat usein toisiaan. Vaikka fiilis juostessa on korkealla, on syytä muistaa tehdä myös kevyempiä lenkkejä. Etenkin ryhmälenkeillä syke nousee helposti todella korkealle ja palautuminen reippaassa polkujuoksuvauhdissa ei ole niin helppoa. Huolehdi siitä, että maastossa tulee tehtyä myös kevyitä peruskestävyysharjoituksia.

Perinteinen kympin lenkki maantiellä voi vastata haastavassa maastossa juostua polkuvitosta. Älä siis vertaile matkoja ja juoksuvauhteja maantielle, vaan aloita maltilla. Kasvata juoksumääriä tasaisesti ja tee välillä tekniikkaharjoituksia myös maantiellä/radalla.

Pidä huolta jaloistasi

Moni siirtyy juoksemaan kovalta asvaltilta maastoon, jotta jalat pysyvät paremmassa kunnossa. Pehmeämmän alustavalinnan lisäksi jalkaterien ja jalkojen lihaskunnosta sekä lihashuollosta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Venyttelyn lisäksi jalkateriä kannattaa hieroa esimerkiksi golfpallon avulla ja tehdä erilaisia jalkateräjumppia.

Vaihteleva ja epätasainen maasto aiheuttaa nilkkaan ja jalkaterään rasitusta. Aiemmat nilkan vääntövammat voivat johtaa nilkan toiminnalliseen löysyyteen, joka altistaa nilkan ylirasitusvammoille ja nivelvaurioille. Nilkan ja jalkaterän lihas- ja liikehallinnan tulisi olla kunnossa.

Varusteet kuntoon

Juokseminen maatossa on nautinnollista, kun se tapahtuu hyvillä varusteilla. Juoksukengät ja juoksuvaatteet valitaan tarpeiden mukaan. Hyödynnä myös GPS-urheilukelloja, joiden avulla reittien tallennus, matkan ja vauhdin seuranta sekä myös reitin seuraaminen ovat mahdollisia.

Poluilla juostessa on mahdollisuus, että jotain sattuu. Turhia riskejä maaston suhteen ei kannata ottaa. Moni polkujuoksija pitää mukanaan puhelinta, lisäenergiaa, juomareppua ja mahdollisia muita apuvälineitä. Ryhmässä juokseminen lisää myös turvallisuuden tunnetta.

Lue lisää

Luetuimmat

mp3
Pyörän säätäminen – hyvä ajoasento
Hyvässä ajoasennossa pyörä ja ajaja muodostavat biomekaanisesti saumattoman kokonaisuuden. Ajoasento...
Finntriathlon-Joroinen-2019-lauantai-43
12 viikon ohjelma triathloniin
Kesän 2022 Finntriathlon Joroinen ja Vierumäki -tapahtumiin tähtäävän ohjelman avulla pystyt suoriutumaan...
Ironman 70
Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa
IRONMAN 70.3 MM-kilpailut tuovat Lahden seudulle yli 6000 urheilijaa 115 maasta. Mukana ovat maailman...
IMG_1775
FNLD GRVL tuo sorapyöräilijät Lahteen kesäkuussa 2023
FNLD GRVL on sekä kilpailu että elämyksellinen tapahtuma. Tarjolla on kolme matkavaihtoehtoa ja kilpasarjoissa...
maasto3
Maastopyörän säätäminen ja toimenpiteet
Satulan korkeus ja vaihtoehdot Satulan korkeus riippuu siitä, onko käytettävissä dropperitolppa vai...
IMG_4299
CustomSki - parasta palvelua hiihtäjille
CustomSki syntyi lähes vahingossa. Pitokarvasukset tulivat ryminällä markkinoille 2010-luvulla ja hiihtokansa...

Tapahtumat

The Home of Sports harjoitusohjelmat

The Home of Sports artikkeleita

Lajikoulut

Videoblogia isännöi palkittu, kokenut uintivalmentaja ja uimaopettaja Sebastian Dannberg, joka on tutkinut jo yli vuosikymmenen ajan vapaauinnin saloja.

Videoblogin tarkoituksena on jakaa Sebastian oivalluksia ja harjoituksia helpottamaan vapaauintitekniikan kehittämistä sekä uintivauhdin parantamista.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →