URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Maastopyörän säätäminen ja toimenpiteet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Maastopyörä säädetään siten, että ajoasento on kaikin puolin mukava, mutta virtaviivainen. Ajoasennon hakemisessa on sallittua ja suositeltavaa käyttää apuvälineitä.

Satulan korkeus ja vaihtoehdot

Satulan korkeus riippuu siitä, onko käytettävissä dropperitolppa vai ei. Kyseessä on siis ns. hissitolppa, jonka korkeutta voidaan säädellä maaston mukaan. Dropperilla satula voidaan laittaa samalle korkeudelle kuin maantiellä, eli jalka on suorana kantapään osuessa polkimeen ala-asennossa. Kun klossi kiinnitetään polkimeen, on jalka aavistuksen verran koukussa. Dropperitolppia on lähinnä enduro- ja trailpyörissä.

Satula asennetaan vaakatasoon ja tässä apuna kannattaa käyttää vatupassia. Satulan kärjen hiertäessä satulaa voi kääntää aavistuksen etukenoon, mutta tämä voi lisätä painetta hartioille ja aiheuttaa turhia niska- sekä hartiakipuja.

Pituussuunnan säätö tehdään lähtökohtaisesti niin, että selän ja käsien välinen kulma on noin 90 astetta. Ajajan painon on tarkoitus olla renkaiden välissä. Maastopyörässä ei saa olla liian pitkää stemmiä. Asennon tulisi olla virtaviivainen, ei liian pysty, eikä liian pitkä.

Jarrukahvojen asento

Jarrukahvojen asennon saa helposti mallattua paikalleen, kun löystyttää kahvat ja istuu pyörän päälle. Maastossa ei juuri ajeta satulasta teknisiä kohtia, joten nosta takamusta hiukan satulasta ja kyynärpäitä ylös. Kyseessä on ns. Attack-position, jossa alamäet ja tekniset kohdat usein ajetaan. Jarrukahvojen ollessa löysällä voit siirtää ne asentoon, jossa ranne on suorana, eli käsivarsien linja jatkuu jarrukahvoille. Kiristä kahvat ja käy kokeilemassa. 

Uuden pyörän koeajo

Kun asento on säädetty kohdalleen, voidaan suorittaa ensimmäinen lenkki koeajotarkoituksessa. Lenkille kannattaa ottaa tarvittavat työkalut mukaan, jotta asentoa voidaan tarvittaessa säätää lenkin aikana. Epämiellyttävältä tuntuva asento kielii vääristä säädöistä ja se tulee heti korjata. Kun oikea asento löytyy, kannattaa se merkitä paperille muistiin. Satulan korkeus (keskiön keskeltä satulan päälle), jättö (satulan nokka keskiön takana), satulan etäisyys tangosta (satulan nokasta tangon keskelle), Tangon korkeus etunavasta tai maasta, tangon muoto ja leveys, kampien pituus, satulan ja polkimien malli. Näin mahdollista seuraavaa pyörää hommatessa tai vaikkapa reissuun lähtiessä mitat ovat jo valmiina tallessa.

Jarrut

Maastopyörissä on joko hydrauliset tai mekaaniset levyjarrut. Jarruissa kannattaa tarkastella jarrupalojen kuntoa ja tarvittaessa vaihtaa ne uusiin. Mikäli jarrulevy hankaa jarrupalaan jatkuvasti, tulee jarrusatula keskittää kohdalleen.

Mekaanisissa jarruissa jarrutehon loppuessa tulee tarkastaa jarruvaijerin kunto ja joko kiristää vaijeria tai vaihtaa kokonaan uuteen. Hydraulisten levyjarrujen ilmaus kannattaa hoitaa ammattiliikkeessä.

Pyörän pesu ja huolto

Pyörästä kannattaa pitää hyvää huolta. Pidä etenkin ketju ja rattaat puhtaana. Lika kuluttaa osia ja vauhdittaa pyörän huoltotarvetta. Koska maastossa pyörä kuraantuu välillä rajustikin, se on syytä pestä säännöllisesti. Kunnon rapalenkin jälkeen pyörä tulisi pestä heti. Jos peset pyörän painepesurilla, muista ettet käytä pesurissa kovaa painetta, etkä suuntaa vesisuihkua keskiöön tai laakereihin. Pesun jälkeen rasvaa ketjut ja huolehdi, ettei ketjurasvaa roisku levyjarruille.

Keulan huollot kannattaa teettää asiantuntevassa pyöräliikkeessä. Omatoimisesti on syytä pitää keulan liukuputket puhtaina sekä laittaa välillä liukastetta putkiin.

Ilmajousituksen säätö tapahtuu iskaripumpulla. Iskareiden painuma kannattaa säätää niin, että normaalissa ajoasennossa jousitus painuu noin 20 % kokonaisjoustosta.

Lue lisää

Perjantaivieras #39: Samuli Vasala

Tämän lisäksi hän auttaa mm. Suomen Urheiluliittoa heidän kumppanihankinnassa ja hänen yrityksensä toteuttaa erilaisia sponsorointiin ja varainhankintaan liittyviä konsultaatiohankkeita. Samulin perheeseen kuuluu erityisopettajana toimivan Kirsi-vaimon

Lake Saimaa Roller Ski Marathon 3.9.2023

Talviset massahiihdot ovat monille hiihtäjille tuttuja niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Monet hiihdon harrastajat ovat niihin osallistuneet ja myös TV:n välityksellä on saatu Suomessakin seurata Ski

Perjantaivieras #38: Minna Arve

Perhe on Minnalle tärkeä osa elämää. Minna kuitenkin myöntää, että työ vie aikaa perheeltäkin ja kalenterin suunnittelu etukäteen on sen vuoksi tärkeässä roolissa. Minnalle suunnitelmallinen liikkuminen

Perjantaivieras #37: Jarkko Nordlund

Näiden lisäksi hän toimii useiden eri aloilla toimivien yhtiöiden hallituksissa sekä kasvuyhtiöiden sparraajana ja neuvonantajana. Jarkon aktiiviseen perheeseen kuuluu vaimo, neljä lasta ja vauhdikas labradori-Frida. 

Ravinto ja neste pyöräilyssä

Treenin kannalta ravitsemuksessa on hyvä muistaa kolmen kohdan sääntö, eli mitä syöt ennen, aikana ja jälkeen harjoittelun. Optimaalisten tulosten saavuttamiseksi nuo kaikki kolme kohtaa pitää