URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Kehitä nopeutta – paranna juoksuvauhtia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kestävyysjuoksijan kannattaa kehittää nopeutta, sillä se on ominaisuus, joka iän myötä heikkenee merkittävästi.

Nopeus kehittyy harjoittelun tuloksena samoin kuin aerobinen kunto pidemmillä juoksulenkeillä. Nopeus on kuitenkin erittäin katoavaista. Iän myötä nopeus heikkenee ja jos nopeusharjoitteita ei tehdä, voi vauhti hidastua rajusti. Kestävyysjuoksijalla nopeus parantaa juoksutekniikkaa ja lajinomaista voimaa. Lisäksi nopeusharjoittelu on henkisesti piristävää.

Nopeus kannattaa

Nopeuden parantamiseksi tarvitaan kovavauhtista juoksua, mutta sitä voidaan kehittää myös parantamalla nopean juoksun edellytyksiä, joita ovat hyvä lihaskunto, hermoston toiminta, lihasten rentous sekä riittävä liikelaajuus. Näistä tekijöistä muodostuu myös oikea juoksutekniikka. Edellä mainittuja ominaisuuksia kehitetään pikajuoksuharjoitteiden avulla, joita kutsutaan myös koordinaatioharjoitteiksi.

Pikajuoksijat harjoittelevat hyvin monipuolisesti. Heidän käyttämissään liikkeissä on tavallisen juoksijan kannalta kuitenkin se ongelma, että harjoitteet vaativat usein hyvää taitoa ja jatkuvaa valmentajan antamaa ulkopuolista ohjausta ja valvovaa silmää. Väärin tehty liike voi heikentää juoksutekniikkaa.

Riittävän lyhyet vedot

Nopeusharjoittelu kannattaa ottaa ainakin kokeilumielessä ohjelmaan. Juoksuvetojen pituus pidetään riittävän lyhyenä, 60 metriä riittää alussa. Näin maitohappoa ei kerry lihaksiin. Pikajuoksuharjoitteissa olennaista on rentous, jonka avulla suorituskyky paranee ja rasitustaso pysyy optimaalisena.

Nopeusharjoittelussa voidaan käyttää piikkareita ja kestopäällysteistä juoksurataa, mutta se ei ole välttämätöntä. Lenkkitossut ja hyväpintainen hiekkakenttä tai nurmikko käyvät mainiosti. Hyvin istuvat ja kevyet juoksukengät sekä myös muuten kevyt pukeutuminen (verryttelyn jälkeen voit vähentää vaatetusta vetojen ajaksi) tekevät nopeusharjoituksesta miellyttävämmän.

Lämmittele hyvin ja harjoittele lämpimässä

Lämpö on nopeuden ystävä. Nopeusharjoitteluun kuuluu aina perusteellinen lämmittely. Hyvä verryttely ja lihasten lämpö parantavat lihasten vireyttä, koordinaatiota ja elastisuutta sekä hermoston toimintaa. Ne vähentävät myös vammariskiä. Pyri tekemään nopeusharjoittelu lämpimässä säässä. Talvella sisähallit sopivat mainiosti nopeusharjoitteluun.

Mitä kovempaa juostaan, sitä enemmän juoksuaskel painottuu päkiälle. Liikkeen tulisi suuntautua eteenpäin. Käsien tulisi liikkua juoksusuuntaan eikä ristiin edessä.

Juokse rennosti, älä nosta turhaan askeltiheyttä. Pikajuoksussa askel on pitempi kuin kestävyysjuoksussa.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta