Sopisiko maantiepyöräily minulle?

Maantiepyöräilyn suosio kasvaa koko ajan. Pyöräily on loistava kuntoilumuoto, joka sopii mainiosti myös oheisharjoitteluun muiden lajien harrastajille.

Maantiellä voi ajaa maantiepyörän lisäksi aika-ajopyörällä, hybridillä, cyclocross-pyörällä tai vaikka fitnesspyörällä. Maantiepyöräilystä saa eniten irti lajinomaisilla varusteilla, joten esimerkiksi maastopyörällä ajaminen asvaltilla ei ole pidemmän päälle järkevää. Yhä useampi kuntoilija sijoittaa pyörään ison summan rahaa, jonka vuoksi pyörä kannattaa ostaa huolellisen vertailun, testaamisen ja analysoinnin perusteella.

Yksin tai ryhmässä

Pyörän selkään voi houkutella terveyden ylläpito ja sen parantaminen, painonhallinta, kilpailuvietti tai kilometriennätyksen metsästäminen. Pyöräilyä voi harrastaa tavoitteellisesti tai pelkästään liikunnan aiheuttaman hyvän olon vuoksi. Yhä useampi pyöräilijä haluaa jossain vaiheessa kokeilla rajojaan ja osallistua kuntotapahtumiin tai kilpailuihin. Kuntotapahtumien lähtöviivalla onkin kaiken ikäisiä, kokoisia ja tasoisia pyöräilijöitä.

artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen

artikkeli jatkuu

Pyöräily sopii sekä yksinäiselle sudelle että ryhmäsielulle. Toiset haluavat harjoitella yksin, toisille ryhmässä harjoitteleminen tuo lisämotivaatiota. Ajaminen kaverin kanssa tai isommassa ryhmässä on mainio tapa lisätä harrastuksen säännöllisyyttä ja mielekkyyttä. Pitkillä yhteislenkeillä vetovuoroja jakamalla voidaan tasoittaa erikuntoisten pyöräilijöiden ajoa. Peesissä ajaminen on noin 30 % vetohommia kevyempää. Ota selvää oman alueesi yhteislenkeistä, joita ajetaan yleensä viikonloppuisin, ja mene rohkeasti mukaan. Voit koota myös ympärillesi kaveriporukan, jolla on säännöllinen yhteinen lenkki-ilta.

Maltillinen startti

Ellet ole harrastanut kuntoilua pitkään aikaan, aloita maltillisesti. Innostumisen ainoa vaara on, että yrität tehdä liian paljon liian lyhyessä ajassa. Asianmukaiset pyöräilyvarusteet ovat olennainen osa harrastusta. Laadukkaan ja sopivan pyörän lisäksi käytetään aina kypärää ja lajiin tarkoitettuja harrastusvälineitä.

Pyörän selkään ei kannata sännätä suurin toivein ja vähäisin tiedoin. Erityisesti aloittavan pyöräilijän on syytä keskittyä harjoittelun säännöllisyyden ja päiväkohtaisuuden opetteluun, sekä harjoittelun monipuolistamiseen ja rytmittämiseen. Jotta kuntosi kehittyy, harjoittele säännöllisesti. Viikoittaiset vakioajat lenkkeilyä varten auttavat pääsemään säännöllisyyteen.

Lenkin pituus, ajallinen kesto tai vauhti eivät aluksi ole tärkeitä asioita. Aseta harjoittelullesi tavoite, joka ohjaa toimintaasi. Tavoite voi olla tietty kilometrimäärä kaudessa tai vaikkapa kuntotapahtuma. Hyvä tavoite on realistisesti saavutettavissa, mutta samalla riittävän haastava.

Muista monipuolisuus ja rytmitys

Pyöräilemään oppii pyöräilemällä, mutta riittävällä oheisharjoittelulla parannat vauhtia. Vaikka harjoittelun tulisi olla nousujohteista, muista rytmittää harjoituksia ja harjoitusviikkoja.

Tehokkaat ja palauttavat päivät vuorottelevat, samoin kuin harjoitusmenetelmät ja ympäristö.

Vaikka sykemittarit, tehomittarit ja sähköiset harjoituspäiväkirjat ovat kehittyneet, eivät ne korvaa omien tuntemusten tarkkailua. Pohdi fiiliksiä lenkin aikana ja sen jälkeen. Opi tunnistamaan oikea väsymys ja lepää, kun lepoa tarvitaan. Huomioi ikäsi harjoittelussa. Iän myötä keho vaatii enemmän aikaa palautuakseen.

Älä koskaan leiki terveydelläsi. Sairaana et kehitä itseäsi, vaan mahdollisesti pitkität sairastelua. Muista, että rasitusvammat eivät juuri koskaan ole pelkkää huonoa tuuria.

Lue lisää

Luetuimmat

mp3
Pyörän säätäminen – hyvä ajoasento
Hyvässä ajoasennossa pyörä ja ajaja muodostavat biomekaanisesti saumattoman kokonaisuuden. Ajoasento...
Finntriathlon-Joroinen-2019-lauantai-43
12 viikon ohjelma triathloniin
Kesän 2022 Finntriathlon Joroinen ja Vierumäki -tapahtumiin tähtäävän ohjelman avulla pystyt suoriutumaan...
Ironman 70
Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa
IRONMAN 70.3 MM-kilpailut tuovat Lahden seudulle yli 6000 urheilijaa 115 maasta. Mukana ovat maailman...
IMG_1775
FNLD GRVL tuo sorapyöräilijät Lahteen kesäkuussa 2023
FNLD GRVL on sekä kilpailu että elämyksellinen tapahtuma. Tarjolla on kolme matkavaihtoehtoa ja kilpasarjoissa...
maasto3
Maastopyörän säätäminen ja toimenpiteet
Satulan korkeus ja vaihtoehdot Satulan korkeus riippuu siitä, onko käytettävissä dropperitolppa vai...
IMG_4299
CustomSki - parasta palvelua hiihtäjille
CustomSki syntyi lähes vahingossa. Pitokarvasukset tulivat ryminällä markkinoille 2010-luvulla ja hiihtokansa...

Tapahtumat

The Home of Sports harjoitusohjelmat

The Home of Sports artikkeleita

Lajikoulut

Videoblogia isännöi palkittu, kokenut uintivalmentaja ja uimaopettaja Sebastian Dannberg, joka on tutkinut jo yli vuosikymmenen ajan vapaauinnin saloja.

Videoblogin tarkoituksena on jakaa Sebastian oivalluksia ja harjoituksia helpottamaan vapaauintitekniikan kehittämistä sekä uintivauhdin parantamista.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →