URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Pyöräilijän kunnon kehittymisen tekijät

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kunnon kehittyminen edellyttää monia asioita. Harjoittelun on oltava oikein rytmitettyä, monipuolista ja vaihtelevaa. Riittävän palautumisen ja levon varmistaminen ovat edellytyksiä kehittymiselle. Myös laadukas ravinto tukee kehitystä.

Säännöllisesti tehdyt, vaihtelevat harjoitukset muodostavat harjoittelun periaatteen. Säännöllinen harjoittelu myös ylläpitää jo saavutettuja ominaisuuksia. Jatkuvan kehityksen takaamiseksi elimistöltä vaaditaan aina hieman enemmän kuin mihin se on tottunut.

Uusien vaatimusten on oltava pyöräilijän kuntotasoon nähden oikein mitoitettuja, sillä liian vähäiset tai liian suuret vaatimukset eivät johda pysyvään kehitykseen. Elimistö sopeutuu uudelle toimintatasolle aina tietyn ajan kuluttua ja pyrkii saavuttamaan tasapainotilan. Elimistö yrittää tpttua tekemiseen; niin unirytmiin, ruokailutottumuksiin kuin harjoitteluunkin.

Uusia ärsykkeitä

Sopeutumisen ja kehittymisen myötä elimistö selviytyy totutuista ärsykkeistä yhä taloudellisemmin ja helpommin, vähemmällä lihastyöllä ja energiankulutuksella. Siksi elimistölle tulee nousujohteisuuden takaamiseksi antaa myös vaihtelevia ja uusia, erilaisia harjoitusärsykkeitä.

Harjoitusten ei aina tarvitse olla kovempia, ajallisesti pidempiä, tai raskaampia kuin ennen. Pienetkin muutokset harjoitusohjelmassa riittävät uusiksi, horjuttaviksi ärsykkeiksi.

Kannattaa muistaa, että vaikka kuntoa kehittävän harjoittelun peruspilarina on ylikuormittaminen, eivät kaikki harjoitukset voi olla ylikuormittavia. Hyvänä ohjesääntönä voi pitää yhtä tai kahta ylikuormittavaa harjoitusta viikossa. Muiden harjoitusten tulisi olla luonteeltaan kuntoa ylläpitäviä tai huoltavia harjoitteita.

Yksilöllisyys

Harjoittelun vaikutukset ja palautuminen ovat aina yksilöllisiä asioita, vaikka harjoittelun perusperiaatteet ovatkin kaikille samat. Harjoitusvasteissa ja palautumisessa on merkittäviä eroja yksilöiden välillä.

Jotta voi ajaa kovaa, on osattava ajaa myös hiljaa. Ajovauhdin kasvattaminen edellyttää monipuolista harjoittelua, erilaisia syketasoja, harjoitusvauhteja ja harjoituksia. Jatkuva määrällisesti tai tehollisesti liian kova harjoittelu kuormittaa elimistöä, eikä sen vaikutus ole kehittävä. Lisäksi loukkaantumisriski kasvaa ja hermosto sekä lihaksisto jumiutuvat.

Palautuminen kaikki kaikessa

Kova kuormitus tarkoittaa korkeaa intensiteettiä tai pitkäkestoista suoritusta. Näiden yhdistäminen kannattaa tehdä maltillisesti. Kovien ja kuormittavien harjoitusten vastapainoksi on aina palauduttava riittävästi, jotta kova harjoittelu tuottaa halutun tuloksen.

Palautuminen edellyttää levon lisäksi kevyttä harjoittelua, jonka rasitustaso tahtoo nousta usein liian korkeaksi. Palautuminen hidastuu iän myötä, mikä on otettava huomioon. Harjoitteluun ja palautumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat myös sukupuoli, perimä ja kuntotaso. Harjoituskaudella tekemiseen vaikuttavat mm. paino, elimistön tila ja ravinto.

Oleellista on antaa elimistölle riittävästi aikaa palautua harjoituksesta, jotta superkompensaatio ja kehittyminen ovat mahdollisia.

Lajikohtainen harjoittelu

Pyöräilyssä harjoitusten kesto nousee usein muita kestävyyslajeja pidemmäksi. Pyöräily kehittää lajissa vaadittavia aineenvaihdunnallisia ja hermo-lihasjärjestelmän ominaisuuksia. Harjoittelun painopiste keskitetään pyöräilyyn ja lajin kehityksen kannalta olennaisiin lihasryhmiin, voimantuottoon sekä oikeaan tekniikkaan.

Kunnon kehittymisen edellytykset

– Harjoittelun tulee olla toistuvaa ja jatkuvaa.

– Harjoitusjakson pituus vaihtelee harjoitettavasta ominaisuudesta ja yksilön lähtökohdista riippuen.

– Harjoitusvaikutuksen aikaansaamiseksi harjoituksen tulee kuormittaa elimistöä riittävästi ja sen tulee kestää riittävän kauan.

– Harjoituksen tulee kehittää haluttuja ominaisuuksia.

– Harjoittelussa voidaan lisätä joko määrää ja vähentää tehoa tai päinvastoin, molemmissa tapauksissa progression tulee olla sopivan asteittainen ja lievä.

– Aloita harjoittelu rauhallisesti. Lisää harjoittelussasi ensin määrää, sitten vasta tehoa.

Lue lisää

Perjantaivieras #39: Samuli Vasala

Tämän lisäksi hän auttaa mm. Suomen Urheiluliittoa heidän kumppanihankinnassa ja hänen yrityksensä toteuttaa erilaisia sponsorointiin ja varainhankintaan liittyviä konsultaatiohankkeita. Samulin perheeseen kuuluu erityisopettajana toimivan Kirsi-vaimon

Lake Saimaa Roller Ski Marathon 3.9.2023

Talviset massahiihdot ovat monille hiihtäjille tuttuja niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Monet hiihdon harrastajat ovat niihin osallistuneet ja myös TV:n välityksellä on saatu Suomessakin seurata Ski

Perjantaivieras #38: Minna Arve

Perhe on Minnalle tärkeä osa elämää. Minna kuitenkin myöntää, että työ vie aikaa perheeltäkin ja kalenterin suunnittelu etukäteen on sen vuoksi tärkeässä roolissa. Minnalle suunnitelmallinen liikkuminen

Perjantaivieras #37: Jarkko Nordlund

Näiden lisäksi hän toimii useiden eri aloilla toimivien yhtiöiden hallituksissa sekä kasvuyhtiöiden sparraajana ja neuvonantajana. Jarkon aktiiviseen perheeseen kuuluu vaimo, neljä lasta ja vauhdikas labradori-Frida. 

Ravinto ja neste pyöräilyssä

Treenin kannalta ravitsemuksessa on hyvä muistaa kolmen kohdan sääntö, eli mitä syöt ennen, aikana ja jälkeen harjoittelun. Optimaalisten tulosten saavuttamiseksi nuo kaikki kolme kohtaa pitää