URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Hiihtokengät ja siteet

Hiihtokenkien vallinnassa on kaksi tärkeää asiaa. Oikean sidejärjestelmän kenkien ostaminen ja sen kengän valinta, joka tuntuu parhaalta jalkaan. Toki hiihtokengän tulee olla myös hiihtotyyliin sopiva, eli perinteiseen hiihtotyyliin pertsan monot ja luisteluun vapaan tyylin monot.

Monot eli hiihtokengät ovat perinteisellä ja vapaalla tyylillä hyvin eri tyyppisiä. Monojen tärkein ominaisuus tyylistä riippumatta on istuvuus. Monoja hankkiessa kannattaa sovittaa eri malleja, jotta paras mono omaan jalkaan löytyy. Aktiivikuntoilijoille suunnatut monot ovat hieman kilpamalleja topatumpia ja tämän takia yleensä lämpimämpiä. Huippumonot ovat pääsääntöisesti istuvampia, kevyempiä, tukevampia ja niissä on käytetty laadukkaampia materiaaleja. Huippukenkien tukevuus säilyy myös paremmin halvempiin kenkiin verrattuna.

NNN, Turnamic, PROLINK JA SNS

Tärkeä huomio monoja ja hiihtovarusteita ostettaessa on, että on olemassa eri sidejärjestelmiä. Sidejärjestelmät vaativat omaan järjestelmään sopivat monot. NNN-, PROLINK- ja Turnamic-siteisiin käy valtaosa nykyisistä monoista. SNS-mallin siteisiin käyviä monoja tekvät vain Atomic ja Salomon.  

Perinteisen tyylin monot

Perinteisellä tyylillä ponnistus tapahtuu päkiän kautta rullaamalla. Perinteisellä tyylillä monon pohjan tuleekin olla pituussuunnassa rento, jotta ponnistus saadaan työstettyä helposti. Perinteisellä tyylillä paino on hetkellisesti pelkällä päkiällä samoin kuin juoksussa, joten monoon on hyvä ottaa pieni käyntivara.

Seisoessasi kummallakin jalalla tasaisesti tulisi perinteisen tyylin monossa jäädä varpaille pituussuunnassa noin 0,5 cm tila. Noustessasi varpaille seisomaan tulisi kantapään pysyä mahdollisimman hyvin paikallaan, mutta varpaiden päät eivät saa koskettaa pituussuunnassa monon etuosaa. Mono on kokoluokitukseltaan samanlainen kuin lenkkitossu. Monon tulee olla lenkkitossua kiertojäykempi sivuttaissuunnassa, jotta yhden suksen liu’ussa on helpompi pysyä. Matalavartisella monolla nilkan liikkuvuus on parempi, jolloin suksi on helpompi saada pitämään.

Luistelutyylin monot

Paino ei luistelutyylillä ole missään vaiheessa pelkästään päkiällä, vaan ponnistus tapahtuu puristavana koko jalkapohjalla sivuttaissuuntaan. Luistelutyylin monon tulisi muistuttaa hokkaria ja monossa ei tarvitse olla yhtään ylimääräistä tilaa. Jalan tulisi pysyä vapaan tyylin monossa mahdollisimman hyvin paikallaan, jolloin tuntuma sukseen on huomattavasti parempi ja suksea on helpompi kuljettaa sivuttaisheilurissa.

Kenkää sovittaessa tulee monon istua kuin sukka jalkaan. Nilkan tuki kiinnittyy eri tavoilla erimerkkisissä kengissä. Sovitusvaiheessa kannattaakin huomioida, ettei mono pääse painamaan pahasti mistään kohdasta. Luistelutyylillä aktiivikuntoilijankin kannattaa hankkia hiilikuitupohjainen mono, koska tällaisella kengällä tekninen suorittaminen on helpompaa. Monon tuki kuitukengässä on huomattavasti parempi verrattuna muovisiin monoihin ja hiilikuitu ei väsy käytössä samalla tavalla kuin muovi.

Hyvällä kengällä on helpompi päästä yhden suksen liukuun. Vapaan tyylin mono onkin huomattavasti perinteisen tyylin kenkää napakampi ja jäykempi. Monon pohjan ollessa löysä, joutuvat jalkapohjan lihakset tekemään enemmän töitä, jolloin nilkan ja jalkapohjan lihakset väsyvät helposti.

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.