URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Hiihtokengät ja siteet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Hiihtokenkien vallinnassa on kaksi tärkeää asiaa. Oikean sidejärjestelmän kenkien ostaminen ja sen kengän valinta, joka tuntuu parhaalta jalkaan. Toki hiihtokengän tulee olla myös hiihtotyyliin sopiva, eli perinteiseen hiihtotyyliin pertsan monot ja luisteluun vapaan tyylin monot.

Monot eli hiihtokengät ovat perinteisellä ja vapaalla tyylillä hyvin eri tyyppisiä. Monojen tärkein ominaisuus tyylistä riippumatta on istuvuus. Monoja hankkiessa kannattaa sovittaa eri malleja, jotta paras mono omaan jalkaan löytyy. Aktiivikuntoilijoille suunnatut monot ovat hieman kilpamalleja topatumpia ja tämän takia yleensä lämpimämpiä. Huippumonot ovat pääsääntöisesti istuvampia, kevyempiä, tukevampia ja niissä on käytetty laadukkaampia materiaaleja. Huippukenkien tukevuus säilyy myös paremmin halvempiin kenkiin verrattuna.

NNN, Turnamic, PROLINK JA SNS

Tärkeä huomio monoja ja hiihtovarusteita ostettaessa on, että on olemassa eri sidejärjestelmiä. Sidejärjestelmät vaativat omaan järjestelmään sopivat monot. NNN-, PROLINK- ja Turnamic-siteisiin käy valtaosa nykyisistä monoista. SNS-mallin siteisiin käyviä monoja tekvät vain Atomic ja Salomon.  

Perinteisen tyylin monot

Perinteisellä tyylillä ponnistus tapahtuu päkiän kautta rullaamalla. Perinteisellä tyylillä monon pohjan tuleekin olla pituussuunnassa rento, jotta ponnistus saadaan työstettyä helposti. Perinteisellä tyylillä paino on hetkellisesti pelkällä päkiällä samoin kuin juoksussa, joten monoon on hyvä ottaa pieni käyntivara.

Seisoessasi kummallakin jalalla tasaisesti tulisi perinteisen tyylin monossa jäädä varpaille pituussuunnassa noin 0,5 cm tila. Noustessasi varpaille seisomaan tulisi kantapään pysyä mahdollisimman hyvin paikallaan, mutta varpaiden päät eivät saa koskettaa pituussuunnassa monon etuosaa. Mono on kokoluokitukseltaan samanlainen kuin lenkkitossu. Monon tulee olla lenkkitossua kiertojäykempi sivuttaissuunnassa, jotta yhden suksen liu’ussa on helpompi pysyä. Matalavartisella monolla nilkan liikkuvuus on parempi, jolloin suksi on helpompi saada pitämään.

Luistelutyylin monot

Paino ei luistelutyylillä ole missään vaiheessa pelkästään päkiällä, vaan ponnistus tapahtuu puristavana koko jalkapohjalla sivuttaissuuntaan. Luistelutyylin monon tulisi muistuttaa hokkaria ja monossa ei tarvitse olla yhtään ylimääräistä tilaa. Jalan tulisi pysyä vapaan tyylin monossa mahdollisimman hyvin paikallaan, jolloin tuntuma sukseen on huomattavasti parempi ja suksea on helpompi kuljettaa sivuttaisheilurissa.

Kenkää sovittaessa tulee monon istua kuin sukka jalkaan. Nilkan tuki kiinnittyy eri tavoilla erimerkkisissä kengissä. Sovitusvaiheessa kannattaakin huomioida, ettei mono pääse painamaan pahasti mistään kohdasta. Luistelutyylillä aktiivikuntoilijankin kannattaa hankkia hiilikuitupohjainen mono, koska tällaisella kengällä tekninen suorittaminen on helpompaa. Monon tuki kuitukengässä on huomattavasti parempi verrattuna muovisiin monoihin ja hiilikuitu ei väsy käytössä samalla tavalla kuin muovi.

Hyvällä kengällä on helpompi päästä yhden suksen liukuun. Vapaan tyylin mono onkin huomattavasti perinteisen tyylin kenkää napakampi ja jäykempi. Monon pohjan ollessa löysä, joutuvat jalkapohjan lihakset tekemään enemmän töitä, jolloin nilkan ja jalkapohjan lihakset väsyvät helposti.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta