URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Lahtelaiset Saimaalle kalavelkojen perintään

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Maaliskuussa 2023 Lahdessa hiihdetyssä 8 tunnin hiihdossa saimaalaiset, joukkueella Satu Sikanen, Anni Toiviainen ja Jarkko Jäppinen, pyyhkivät lahtelaisilla latuja heidän kotikaupungissaan. Saimaalaiset eivät sentään tehneet koko sammonryöstöä, sillä hiihtopääkaupungin titteli jäi Lahteen, mutta Saimaasta leivottiin hiihtäjien pääkaupunki. Lisäksi maakuntajohtaja Satu Sikanen palkittiin tilaisuudessa vuoden liikuntamyönteisimpänä kuntajohtajana.

Saimaalaisten vierailu ja palkintopöydän puhdistus on aiheuttanut närää ja hiihtopartojen pärinää Lahden suunnalla koko vuoden. Mielialat ovat vaihdelleet epätoivon ja lähes laturaivon tasolla. Kirvelevästä tappiosta ei olla Lahden suunnalla toivuttu, mutta rivit on kasattu uudelleen.

Raija Forsman johtaa Lahden joukkuetta

Lahtelaisten joukkue suuntaa 4.11.2023 Imatralla järjestettävään 4 tunnin hiihtoon osittain uudella joukkueella. Raija Forsmanin roolista joukkueenjohtajana ja kapteenina on kulisseissa käyty huhujen mukaan varsin värikästä keskustelua. Ilman Raijan huikeaa onnistumista joukkueenjohtajana menestyksekkäässä Helsingissä käydyssä stadionsprinttiviestissä, Raijan kohtalo olisi sinetöity laulukuorossa. Lahtelaiset veivät Helsingissä muuta maata ja yrityksiä kuin pässiä narussa, voittamalla viestin ylivoimaisesti.

”Oli kyllä Lahdessa vaikea kevät, ei oikein tiennyt uskaltaako ulkona näyttää enää naamaansa. Naapureiden katseet kertoivat tilanteen vakavuudesta kaiken, tuntui että olimme pettäneet kaikki lahtelaiset ja ennen kaikkea koko lahtelaisen hiihtokulttuurin. Mutta niin kuin kaikki tiedämme, kovan paineen alla syntyy timantit, alun pettymyksen jälkeen olemme nousseet Fenix-linnun lailla ylös ja Saimaalle lähdetään sellaisella itseluottamuksella, että Saimaa vaikuttaa lähinnä pieneltä lammelta,” toteaa kevään tappiosta sisuuntunut Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.

Voitto mielessä Imatralle

Imatralla lahtelaisten joukkue ei jätä mitään sattuman varaan. Joukkueenjohtajan ja joukkueen kapteenin lisäksi joukkueeseen kuuluvat ainakin moottoriurheilun Åke Lindman Jani Backman ja 2000-luvun Siiri Rantanen Soili Hirvonen. Huhut kertovat, että myös Helsingin voittoisan sprinttiviestin armoitettu ankkuri, vahvan yläkropan omaava, entinen ammattipyöräilijä Jussi Veikkanen on mukana joukkueessa. Veikkasella on vielä neuvottelut asian suhteen kesken, eikä kumpikaan neuvottelun osapuoli ole suostunut antamaan mitään viitteitä neuvotteluiden edistymisestä.

Jani Backman kävi testaamassa Saimaan olosuhteita rullasuksilla.

”Kävin jo Saimaalla tiedustelemassa olosuhteita ja totuttautumassa aikaeroon syyskuussa järjestetyssä Saimaa Rollerski -tapahtumassa. Rullahiihto sujui varsin hyvin, jos olisi halunnut näyttää kunnolla kyntensä, niin kyllähän koko kilpailun voitto olisi tullut helposti kotiin. Siinä vaiheessa en kuitenkaan halunnut paljastaa saimaalaisille kaikkia kortteja ja tyydyin hiihtelemään jonkin verran terävimmän kärjen perässä,” kertoo voitontahtoa uhkuva Jani Backman.

Lahtelaisten voittoisa joukkue Olympiastadionin sprinttiviestissä: Jani Backman, Kalle Kotiranta, Antti Hagqvist ja Jussi Veikkanen.

”Hyvin on mennyt kesän harjoittelu, paljon on tullut tehtyä sulalla maalla hiihtoa. Lisävastus on ollut paikallaan, meni sen verran tunteisiin maaliskuun tappio saimaalaisille, että päätin että tämä ei saa toistua. Lumien sulettua olen hiihtänyt suksilla joka päivä töihin ja takaisin, ainut miinuspuoli hommassa on ollut se, että sukset kuluvat huomattavasti enemmän kuin lumella. On siinä kesän aikana tullut 10–15 paria suksia hiihdettyä tähän mennessä puhki,” juttelee Soili Hirvonen hyppykypärä päässään.

Liikuntajohtaja johtaa etulinjassa

Kovimmat huhut lahtelaisten joukkueesta eivät liity kuitenkaan Veikkaseen, vaan elokuun alussa Lahdessa hommansa aloittaneeseen uuteen tuuheatukkaiseen liikuntajohtaja Aleksi Nyströmiin. Kainuun nälkämailta Lahteen tullut, vähintään Iivo Niskasen kaltaisen kestävyyslahjakkuus Nyström on nähty Lahdessa iltaisin lenkillä miltei päivittäin. Jos kaupungin virkamies lenkkeilee työajan ulkopuolella, ovat panokset silloin korkealla.

Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström viihtyy paitsi suksilla myös pyörän selässä.

Sveitsissä Lahden 2029 MM hiihtoja lobbaamassa viime viikolla ollut kainuulainen ei suostunut kommentoimaan The Home of Sportsin toimitukselle asiaa millään muotoa. Nyströmin kommentoimattomuus saattaa tosin liittyä myös siihen, että lahtelainen murre ei ole vielä oikein auennut kainuulaiselle ja lisäksi Nyströmillä on virassaan koeaika päällä.

Lahden viime vuoden joukkueen vahva tukipilari Lari Rusila on myös kysymysmerkki 4 tunnin hiihdon osalta. Rusila on erinomainen osoitus lahtelaisten rosterin leveydestä, sillä harvalla kaupungilla olisi varaa olla käyttämättä tämän tasoista hiihtäjää joukkueessaan. Rusila saatetaan silti hyvinkin nähdä lahtelaisten syömähampaana Imatralla. The Home of Sportsin toimitus ei tavoittanut Rusilaa kommentoimaan asiaa.

Soili Hirvonen ja Lari Rusila pääsivät nostamaan pyttyä 8 tunnin hiihdon palkintojuhlassa maaliskuussa 2023.

Lahti haastaa kaikki mukaan

Lahtelaiset epäilevät, että Saimaan jengillä menee niin sanotusti vatsa kuralle, eikä se tällä kertaa johdu liian suuresta karjalanpiirakoiden ja munavoin määrästä.

”Onhan se aika selvää, että kyllä siinä alkaa Saimaan jengillä puntti tutisemaan, kun kuulevat meidän joukkueestamme. Nyt ollaan sellaisella rosterilla liikkeellä, että eihän Saimaan alueelta edes löydy yhtä kovaa joukkuetta, vaikka täikammalla etsittäisiin. Luultavasti tässä käy niin, että saimaalaiset keksivät jotain tosi tärkeää kyseiselle päivälle, varmaan jotain varhaisperunan istutusta niille ilmenee kuitenkin,” toteaa Raija Forsman reteästi IRONMAN 70.3 MM-kisojen lippalakki päässään Pajulahden alppimajassa.

Raija Forsman julistaa hiihdon ilosanomaa.

Lahtelaiset haluavat haastaa Saimaalle mukaan myös naapurikuntansa, eli Orimattila, Heinola, Asikkala, Iitti ja Hollola, tervetuloa mukaan, näytetään porukalla saimaalaisille, mistä meidät on tehty.

4 TUNNIN HIIHDON NETTISIVUILLE

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta