URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Suksien maailma

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Suksien yleiset ohjemitat ovat perinteisellä tyylillä oma pituus + 15–30 cm ja vapaalla tyylillä oma pituus + 10–15 cm.


Pituudella ei ole suksen ominaisuuksien kannalta juurikaan merkitystä. Merkitsevämpi tekijä on aina jäykkyys. Samanmittaisissa suksissa on erilaisia jäykkyyksiä, mutta jäykimmät parit löytyvät yleensä pisimmistä mitoista.


Profiili tekee suksen

Olipa kyseessä sitten vasta-alkajan tai huippuhiihtäjän suksipari, vaikuttaa ominaisuuksiin eniten suksen profiili. Profiili tekee suksen hiihto-ominaisuuksista jopa 70–80 %. Loput tulevat pohjamateriaaleilla, hionnalla ja voitelulla. Suksien valinnassa otetaan huomioon alusta, jolle suksia valitaan sekä hiihtäjän paino, pituus ja taitotaso.

Kuntoilijoilla suksien tärkein ominaisuus on helppohiihtoisuus, joka perinteisellä tarkoittaa helppoa pitoa ja vapaalla hyvää suuntavakautta. Huippuhiihtäjienkin pareissa on eroja johtuen erilaisista hiihtotekniikoista ja mieltymyksistä.

Osta erikoisliikkeestä

Suksien valintaprosessissa on monia vaikuttavia tekijöitä, koska eri suksimerkeillä on erilaisia tapoja rakentaa omat suksensa. Erilaisissa olosuhteissa käytetään erilaisia suksia, mutta aloittelijat pärjäävät hyvin yhdellä yleisparilla per tyyli. Eri kelialueiden sukset eroavat toisistaan pohjamateriaalien, kuviointien ja profiilien osalta.

Sukset kannattaa aina hankkia alan erikoisliikkeestä, josta löytyy tietotaitoa ja osaamista suksien valintaan. Vääränlaisilla suksilla hiihtäminen on hankalaa ja nautinto jää vain haaveeksi. Hyvä suksipari löytyy hyllystä mittaamalla tai tilaamalla pari ennakkoon omien mittojen ja toiveiden mukaisesti.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta