URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Vuorohiihto

Vuorohiihdon rytmissä on samoja elementtejä kuin kävelyrytmissä. Vastakkainen käsi ja jalka ovat yhtäaikaisesti edessä. Ylämäkeen hiihdettäessä on helpompi löytää rytmi, eikä suksen vauhti karkaa liian kovaksi.

Suksessa on oltava hyvä pito, jotta harjoittelu onnistuu ilman turhaa varomista ja suksen lipsumista. Vuorohiihdossa hiihtäjän tulisi kaatua eteenpäin, jonka myötä suksi lähtee itsestään liukuun. Hyökkäävä hiihtoasento mahdollistaa pidemmät potkut ja paremman pidon. Lisäksi se helpottaa yhden suksen liukua ja vartalon paino on helpompi saada työnnön päälle.

Aloittelevalla kuntoilijalla painopiste jää helposti keskelle kahden suksen liukuun ja suksea on vaikea saada pitämään. Seistessä yhdellä suksella on suksi jo lähtökohtaisesti lähempänä lunta, eikä suksi vaadi hiihtäjältä niin suurta voimantuottoa, koska se pitää jo kevyellä painonsiirrolla.

Heiluri

Vuorohiihdossa käsien liike lähtee aina olkapäästä saakka. Liike on laaja ja muistuttaa vanhan seinäkellon heiluria. Käsi heilahtaa takaa eteen aina alakautta ja sauvaa syötetään eteenpäin. Käden heilahtaessa eteen lantion tulisi nousta nyrkin mukana eteenpäin. Huomaa, että ponnistus ja työntö suuntautuvat täsmälleen samaan suuntaan. Vapaan käden heilurin liike tapahtuu yhtäaikaisesti ponnistuksen ja työnnön kanssa. 

Alussa liikettä voi ylikorostaa, jotta se löytyy helpommin. Liu’un pidentyessä liike rauhoittuu ja työntö pitenee entisestään. Työnnön lopussa sauvasta päästetään irti. Alussa vuorohiihtoa harjoitellessa tärkeintä on rytmi, painon siirrot sekä keskivartalon kasassa pysyminen. Hartioiden tulee pysyä koko ajan eteenpäin. Liukua pidennetään vasta, kun keskivartalo pysyy tiukkana.

Ylämäessä

Ylämäkeen mentäessä hiihtoasento nousee pystymmäksi, liu’un pituuden merkitys vähenee ja askelpituuden merkitys korostuu. Voit hakea lisää askelpituutta ojentamalla nilkan eteen askeleen aikana. Ylämäessä hiihtäjän kulma tulee luonnostaan mäen mukaan. Asento muuttuu pystymmäksi, jotta suksesta ei tule takaliukas. Hiihtäjän kulma suhteessa latuun säilyy aina hyökkäävänä. Vauhdin hidastuessa liikelaajuus suppenee ja työntö jää lyhyemmäksi. Kuntohiihtäjän ei kannata väkisin yrittää liu’uttaa suksea ylämäkeen vaan keskittyä ennen kaikkea oikeaan rytmiin, askelpituuteen ja siihen, että sauva tulee alakautta etee

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.