URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Lumi ja keliolosuhteet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Suomessa lumelle on useita eri nimityksiä. Lumihiutaleet ovatkin hyvin erilaisia ja eri olosuhteissa lumi näyttäytyy eri muodoissa. Kaikilla keleillä on hauska hiihtää, kun varustautuu ja asennoituu oikein.

Uusi lumi

Uusi lumi on tuoretta juuri satanutta lunta. Suomessa lumi säilyy tuoreena jopa viikkoja, jos ei ole lämpötilavaihteluita. Uuden lumen kide on vielä selkeän muotoinen ja terävä. Lähellä nollaa uusi lumi on kosteampaa ja latu liippaantuu helposti. Uusi lumi on aina huonompaa luistoltaan kuin vanha lumi.

Liippalatu

Latu tiivistyy hiihtäjän toimesta ja alkaa kiiltää.

Karkea lumi

Tykkilumi on aina karkeaa. Karkea lumi on vanhaa lunta ja jopa hivenen jäistä. Tällaisessa lumessa on aina vettä irrallaan, vaikka sitä ei pysty ilman mittalaitteita erottamaan. Vanha lumi muodostuu lämpötilavaihteluiden myötä, jolloin lumi sulaa ja jäätyy vuoron perään. Myös latujen tiheä ajaminen saa kiteet pyöristymään.

Vitikeli

Kylmä pakkaskeli, jolloin sukset ja sauvat narisevat hiihdettäessä. Kylmällä kelillä lumen kiteet ovat terävämpiä. Uuden lumen vitikeli on luistoltaan todella nihkeä.

Hienojakoinen lumi

Puhuttaessa hienojakoisesta lumesta tarkoitetaan yleensä pakkaskelin lunta, joka on kuin hiekkaa. Tällainen lumi pöllyää tuulessa ilmaan.

Vesikeli

Vesikelistä puhutaan, kun lumi muuttuu selvästi kosteaksi. Tällaisesta lumesta lumipalloa tehdessä hanskat ovat heti märät. Lumi muuttuu vesikelillä yleensä hivenen harmaaksi kosteuden myötä. Mätövesikelillä / loskakelillä latu ei pysy kasassa ja suksi ”ui” lumen seassa.

Ongelmakeli

Ongelmakelistä puhutaan, kun sataa uutta lunta ja lämpötila on lähellä nollaa. Tällöin pitovoitelu on haastavaa.

Jääkeli

Lämpötilavaihtelujen myötä latu on sulanut ja jäätynyt. Varsinkin perinteisen ura kiiltää tällaisella kelillä peilimäisesti.

Tiesitkö?

Suksen pohjan ja lumen välissä on aina ohut vesikalvo. Kalvo muodostuu, kun kitka sulattaa lumikiteiden kärkiä. Vesikalvoa syntyy hiukan enemmän suksen kantaosalle, koska siellä on enemmän painetta. Märemmillä keleillä vesikalvo on paksumpi ja kuivemmilla pakkaskeleillä kalvo on ohuempi. Luistovoitelussa pyritäänkin optimoimaan tuota kalvoa, jotta liukukitka olisi optimaalinen ja saataisiin paras mahdollinen luisto aikaiseksi. Huipputasolla myös lumen erilaiset olomuodot ja rakenteet vaikuttavat paljon voiteluun.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta