URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Lumi ja keliolosuhteet

Suomessa lumelle on useita eri nimityksiä. Lumihiutaleet ovatkin hyvin erilaisia ja eri olosuhteissa lumi näyttäytyy eri muodoissa. Kaikilla keleillä on hauska hiihtää, kun varustautuu ja asennoituu oikein.

Uusi lumi

Uusi lumi on tuoretta juuri satanutta lunta. Suomessa lumi säilyy tuoreena jopa viikkoja, jos ei ole lämpötilavaihteluita. Uuden lumen kide on vielä selkeän muotoinen ja terävä. Lähellä nollaa uusi lumi on kosteampaa ja latu liippaantuu helposti. Uusi lumi on aina huonompaa luistoltaan kuin vanha lumi.

Liippalatu

Latu tiivistyy hiihtäjän toimesta ja alkaa kiiltää.

Karkea lumi

Tykkilumi on aina karkeaa. Karkea lumi on vanhaa lunta ja jopa hivenen jäistä. Tällaisessa lumessa on aina vettä irrallaan, vaikka sitä ei pysty ilman mittalaitteita erottamaan. Vanha lumi muodostuu lämpötilavaihteluiden myötä, jolloin lumi sulaa ja jäätyy vuoron perään. Myös latujen tiheä ajaminen saa kiteet pyöristymään.

Vitikeli

Kylmä pakkaskeli, jolloin sukset ja sauvat narisevat hiihdettäessä. Kylmällä kelillä lumen kiteet ovat terävämpiä. Uuden lumen vitikeli on luistoltaan todella nihkeä.

Hienojakoinen lumi

Puhuttaessa hienojakoisesta lumesta tarkoitetaan yleensä pakkaskelin lunta, joka on kuin hiekkaa. Tällainen lumi pöllyää tuulessa ilmaan.

Vesikeli

Vesikelistä puhutaan, kun lumi muuttuu selvästi kosteaksi. Tällaisesta lumesta lumipalloa tehdessä hanskat ovat heti märät. Lumi muuttuu vesikelillä yleensä hivenen harmaaksi kosteuden myötä. Mätövesikelillä / loskakelillä latu ei pysy kasassa ja suksi ”ui” lumen seassa.

Ongelmakeli

Ongelmakelistä puhutaan, kun sataa uutta lunta ja lämpötila on lähellä nollaa. Tällöin pitovoitelu on haastavaa.

Jääkeli

Lämpötilavaihtelujen myötä latu on sulanut ja jäätynyt. Varsinkin perinteisen ura kiiltää tällaisella kelillä peilimäisesti.

Tiesitkö?

Suksen pohjan ja lumen välissä on aina ohut vesikalvo. Kalvo muodostuu, kun kitka sulattaa lumikiteiden kärkiä. Vesikalvoa syntyy hiukan enemmän suksen kantaosalle, koska siellä on enemmän painetta. Märemmillä keleillä vesikalvo on paksumpi ja kuivemmilla pakkaskeleillä kalvo on ohuempi. Luistovoitelussa pyritäänkin optimoimaan tuota kalvoa, jotta liukukitka olisi optimaalinen ja saataisiin paras mahdollinen luisto aikaiseksi. Huipputasolla myös lumen erilaiset olomuodot ja rakenteet vaikuttavat paljon voiteluun.

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.