Hiihdon tekniikkakoulu

Hiihtotekniikat

Ei ole yhtä oikeaa tapaa hiihtää – tekniikkaan vaikuttavat moninaiset tekijät kuten raajojen pituus, voimatasot, liikeradat, kunto ja vauhti. Silti on olemassa joitakin perusperiaatteita, jotka pätevät kaikissa hiihtotekniikoissa.

Hiihtotekniikat: Vuorohiihto

Vuorohiihdon rytmissä on samoja elementtejä kuin kävelyrytmissä. Vastakkainen käsi ja jalka ovat yhtäaikaisesti edessä. Ylämäkeen hiihdettäessä on helpompi löytää rytmi, eikä suksen vauhti karkaa liian kovaksi.

Hiihtotekniikat: Tasatyöntö

Tasatyöntö on nopein perinteisen tyylin tekniikoista ja
se vaatii hyvää lihaskestävyyttä. Vauhtien kasvun myötä tasatyöntö on yhä käytetympi tekniikka hiihdossa. Tekniikassa on tärkeää pystyä hyödyntämään oman vartalon painoa.

Hiihtotekniikat: Yksipotkuinen tasatyöntö

Yksipotkuisessa tasatyönnössä yhdistetään ponnistus tavalliseen tasatyöntöön. Ponnistuksen ajoitus on samanlainen kuin tasajalkahypyssä. Käsien ollessa ääriasennossa takana aloitetaan esilatausvaiheen kautta ponnistus. Nyrkkien kohdatessa reisilinjan tapahtuu ponnistus pysähtyneestä suksesta.

Hiihtotekniikat: Kuokka

Kuokka eli perusluistelu soveltuu vapaan hiihtotekniikoista parhaiten ylämäkiin. Tekniikka on toispuolinen ja epäsymmetrinen. Jalat tekevät kuokassa tasaisesti töitä ja hiihdon rytmi on hyvin selkeä.

Hiihtotekniikat: Mogren

Mogren on toispuoleinen tekniikka, jota käytetään vauhdikkaisiin maastonkohtiin. Työntö lähtee mogrenissa samalla tavoin kuin wassbergissa, yhdellä suksella. Toiselle sukselle ei kuitenkaan tule työntöä, vaan siellä käydään työnnön lopussa.

Hiihtotekniikat: Laskutekniikat

Välinekehityksen myötä alamäkien hiihtovauhdit ovat kasvaneet. Laskutekniikan harjoittelu aloitetaan tutussa mäessä ja laskuharjoitukset tehdään pehmeällä kelillä, jotta mahdollinen pyllähtäminen ei satu. Pienemmän mäen avulla käydään läpi perusteet ja totutellaan vauhtiin.

The Home Of Sports

Suosituimpia artikkeleita

Varkaus City Triathlon

Varkaus City Triathlon järjestetään ensimmäistä kertaa kesällä 2024! Tapahtumassa pääsee matalalla kynnyksellä tutustumaan triathlonin saloihin.

Antti Hagqvistin suomalainen triathlon, osa 3: Pohjalta on hyvä ponnistaa

Suomalainen triathlon oli 2000-luvun alkuvuosina ehkä lajin pahimmassa aallonpohjassa, missä laji on koskaan ollut. Poissa olivat Pauli Kiurun ja kumppaneiden kultaiset vuodet, vaikka harrastajiin ja ennen kaikkea resursseihin nähden suomalaiset mm. Mika Luodon ja Tom Söderdahlin sekä myös Merja Kivirannan (nykyisin Kiviranta-Mölsä) johdolla menestyivät kansainvälisesti varsin hyvin. Vuosituhannen vaihteen jälkeen lajin harrastajamäärät olivat pahimmillaan varmasti alle 200 harrastajassa, eli laji kävi aidosti kamppailua olemassaolostaan.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →