URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Uimarin ravinto

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Uinti kuluttaa paljon energiaa. Monipuolinen ja riittävä ravinto ovat tärkeitä uimarille.

Uimarin on tärkeintä muistaa perusasiat: monipuolisuus, säännöllisyys ja riittävä energiansaanti. Fiksut ruokavalinnat auttavat jaksamaan työssä, koulussa ja harjoituksissa.

Uimari tarvitsee päivittäin kaikkia energiaravintoaineita: hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Proteiinit ovat lihasten rakennusaineita, rasvat ja hiilihydraatit antavat uinnissa tarvittavan energian.

Energiantarve vaihtelee sukupuolen, iän ja harjoitusmäärien sekä -tehojen mukaan.

Säännöllisesti

Aikaiset aamuharjoitukset ovat uimarin arkea. Ennen niitä kannattaa syödä jotain kevyttä ja hyvin sulavaa. Satunnaisesti paastotilassa treenaaminen sopii myös, mutta toistuvana tapana se voi heikentää kehittymistä. Uimari syö 3–4 tunnin välein. Ruokailut ajoitetaan harjoitusten kannalta järkevästi. Noin 2–4 tuntia ennen harjoitusta nautittu ateria ehtii imeytyä ja treeneihin riittää energiaa.

Muista juoda

Noin 45-60 minuuttia kestävissä kevyissä harjoituksissa juomaksi riittää vesi. Jos harjoitus on kova, urheilujuoma auttaa jaksamaan. Uidessa ei huomaa hikoilua, mutta allastreeni lisää nesteen tarvetta huomattavasti. Juo heti treenien alusta saakka. Energia- ja proteiinipatukat tai proteiinijuomat ovat kiireen keskellä hyviä välipaloja.

Erilaiset proteiinijauhetta (esim. hera) ja hiilihydraatteja (esim. maltodekstriini) sisältävät palautusjuomat voivat olla hyödyksi paljon ja kovaa harjoitteleville. Ne imeytyvät nopeasti ja käynnistävät harjoituksen jälkeen palautumisen välittömästi ja tehokkaasti.

Huomioi ravinnossa:

Hiilihydraatit ovat uimarille tärkeä polttoaine. Myös treeneistä palautuminen edellyttää sitä, että syöt riittävästi hiilihydraatteja.

Hiilihydraattien tarve lisääntyy treenimäärien kasvaessa. Sopiva määrä kullekin urheilijalle on yksilöllinen. Lepopäivinä tarve voi olla 3 grammaa per painokilo ja leiripäivinä voit tarvita 10 grammaa painokiloa kohti.

Rasvat turvaavat riittävän energian saannin ja ovat muun muassa välttämättömien rasvaliukoisten vitamiinien ja rasvahappojen tärkeitä lähteitä.

Proteiinin sopiva määrä päivässä on yleensä 1–2 grammaa painokiloa kohti.

Proteiineja tarvitaan muun muassa lihasten toiminnan ja vastustuskyvyn sekä hormonitoiminnan ylläpitoon. Yli kahden gramman päiväsaannista painokiloa kohden on silti harvoin hyötyä.

Lue lisää

Jukolan viesti on elämys

Monelle tapahtuman kohokohta on Jukolan startti lauantai-iltana klo. 23. Illan hämärtyessä metsään kirmaa vajaa 2000 valopäätä ja tuntia myöhemmin metsästä saapuu pimeässä hohtava lamppujono. Tässä

Perjantaivieras #16: Kimmo Kananen

Kimmo ajaa edelleen aktiivisesti ja osallistuu myös kilpailuihin. Sunnuntaina 18.6. Kimmo nähdään maantiepyöräilyn SM-kisoissa viivalla IBD Cyclingin väreissä.  Analyyttisena ammattilaisena Kimmo on myös vakiinnuttanut paikkansa

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Porvoossa 17.-19.6

Suomen mestaruuskilpailut juhlistavat Akilleen 120-vuotisjuhlavuotta. Maantiekilpailut ajetaan erittäin vaativalla kymmenen kilometrin mittaisella radalla. Akilles Green Teamin päävalmentaja Kari Myyryläisen mukaan rata on erittäin tekninen useine

Perjantaivieras #15: Ville Klinga

Lahdesta kotoisin oleva Ville harrasti lapsena jalkapalloa (Lahden Reipas), hiihtoa (LHS), suunnistusta (LS-37) ja yleisurheilua (Lahden Ahkera). – Kipinä urheiluun syttyi kotona. Isä on entinen