URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Avovesiuinti, osa 2: varusteet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Allasuinnissa pärjää uima-asulla ja uimalaseilla, mutta avovesiuintia varten kannattaa hankkia märkäpuku. Avovedessä voi toki uida ilman märkäpukuakin, mutta kylmemmissä vesissä märkäpuku lämmittää ja lisäksi se kelluttaa lisäten siten turvallisuuden tunnetta.

Uimarin ominaisuuksista riippuen uintivauhti on märkäpuvulla noin 3–8 sekuntia / 100 m nopeampaa kuin ilman pukua. Yleensä puku auttaa eniten aloittelevia uimareita. Toisaalta avovedessä jäävät puuttumaan altaassa tulevat ponnistukset käännöksissä. 

Märkäpuku kelluttaa, mikä helpottaa uintiasennon ylläpitämistä etenkin heikommilla uimareilla. Puvun kanssa uimiseen kannattaa totutella riittävästi, sillä puvulla uiminen rasittaa käsien lihaksia voimakkaammin kuin uiminen ilman pukua. 

Märkäpuvun valinta 

Märkäpukuja on saatavana useaa eri merkkiä ja jokaisella merkillä on vähintään 3–4 eritasoista pukua lähtien aloittelijan puvusta aina huippuunsa kehitettyyn kilpapukuun. Hinnat vaihtelevat 200–1000 euron välillä. Märkäpuku kestää hyvin huollettuna ja kohdeltuna useamman vuoden käytön.  

Märkäpuvun hankinnassa kannattaa kiinnittää huomio erityisesti puvun kannattavuuteen, joustavuuteen ja leikkauksiin. Huokeammat puvut ovat paksumpia, ja kelluttavat siten enemmän, mutta ovat vähemmän joustavia. Kalliimmat puvut ovat ohuempia ja tehty useammasta osasta, joten ne ovat istuvampia ja joustavampia. Tärkeintä on kuitenkin se, että puku on tismalleen oikean kokoinen.  

Pukua puettaessa voi käyttää hanskoja, jottei puvun pintaan tule naarmuja ja reikiä. Varmuudeksi voi hankkia myös märkäpukuliimaa, jolla pienet reiät saa korjattua kätevästi. 

Uimalasit 

Uimalasien valinnassa on vain yksi oikea neuvo: kokeile erilaisia ennen ostopäätöstä. Kasvomme ja mieltymyksemme ovat erilaisia. Halliuintiin tarkoitetuissa laseissa on pienempi linssi, kun taas avovesilasit ovat suuremmat ja istuvuutta on parannettu silikonireunuksin. Linssin värejä on lukemattomia, joten niissäkin riittää miettimistä. Altaassa toimivat kirkkaat ja vaaleat värit, kun taas ulkona aurinkoisessa säässä tarvitaan tummat tai peililinssit. Lasit kannattaa kastella, jotta linssit eivät huurtuisi. Uimalaseille tarkoitettu huurtumisenestoaine voi myös auttaa. 

Puhallettava uimapoiju 

Avovedessä uitaessa on huomioitava turvallisuustekijät. Puhallettava uimapoiju on ehdoton hankinta. Se lisää uimarin näkyvyyttä merkittävästi muille vesillä liikkujille, sekä tuo turvaa mahdollisten kramppien tai ongelmien varalle. Lisäksi poiju on täysin vedenpitävä, joten siellä voi kuljettaa uinnin aikana esim. autonavaimet, puhelimen ja vaikkapa geelejä. 

Uimalakki ja muut apuvälineet 

Uimalakkia kannattaa käyttää avovedessä.  Se pitää pidemmät hiukset kasassa ja auttaa myös pitämään pään lämpimänä. Viileämmällä ilmalla voi laittaa useamman lakin päällekkäin. Värikäs lakki auttaa myös näkymään vedessä. 

Neopreenilakki on suunniteltu kylmiin vesiin. Samoin kylmempiin vesiin voi hankkia neopreenitossut ja – hanskat. 

Korvatulpat kuuluvat monen uimarin varusteisiin, sillä tulpat estävät veden menemisen korviin. Nenäklipsiä voi kokeilla, jos siitepölykausi aiheuttaa oireita. 

Lue lisää

Finntriathlon Hall of Fame 7: Peter Adolfson

Jo heti ensimmäisenä vuotena Joronjälki täyttyi koko kilpailuviikoksi ihmisistä. Oheisohjelmaa riitti kyläläisille kuin myös kilpailijoille. Joronjäljen piha toimi myös vuonna -83 kilpailuiden maali- ja tapahtumakeskuksena.

Perjantaivieras #29: Simo-Viljami Ojanen

Simo-Viljami Ojanen on toiminut Electrofit nimisen yrityksen yrittäjänä vuodesta 2011 alkaen. Hän valmentaa pääasiassa kuntoilijoita, mutta myös kilpaurheilijoita. Simon perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Kahdeksan tunnin hiihtopäivä Lahdessa

8 tunnin hiihto järjestettiin Lahden ensilumenladulla. Tapahtumakeskuksena toimi CustomSkin myymälä. Reittinä käytettiin 3,15 km kierrosta, joka on tasainen, mutta sisältää pieniä mäkiä. Jo alusta asti

Finntriathlon Hall of Fame 6: Antero Puolakka

Antero oli ammatiltaan poliisi, joten hänen vastuualueisiinsa kuuluivat kaikki tapahtuman lupa-asiat, liikennejärjestelyt ja järjestyksenvalvonta. Varsinkin liikennejärjestelyt olivat erittäin mittavat ja parhaimmillaan niihin osallistui poliisipartioita Joroisista,