Uimataito

Avovedessä uiminen vaatii aluksi hieman totuttelua. Pään upottaminen viileään veteen, pinnan alla oleva pimeys, uimalasien huurtuminen, sekä suunnistaminen tekee uimisesta allasuintia vaikeampaa. 

Uiminen altaassa ja avovedessä on erilaista. Altaassa rataköysien välissä uiminen on turvallista, eikä vaadi suunnistamista. Lisäksi taukojen pitäminen onnistuu vaikka 25 metrin välein. Käännösten aikana kroppa saa lepoa ja ainakin hieman erilaisen ärsykkeen.  

Avovedessä uiminen kannattaa aloittaa pala kerrallaan ja pitää kiinni ennen kaikkea turvallisuudesta. Vähitellen veteen tottuu ja avovesiuinnista tulee nautinnollista. Avovesiuinti tarjoaa hienon mahdollisuuden olla osa luontoa ja nautiskella liikkumisesta vedessä. 

Uimataito  

Uimataidon oppiminen vaatii oppimismotivaatiota, innostusta ja luottamusta. Uinnin oppiminen edellyttää paljon vedessä vietettyä aikaa ja runsaasti kilometrejä. Harjoittelussa tulisi pitää ajatus mukana eli keskittyä olennaisiin asioihin. Uintitaidon perusteet rakennetaan allasuinnilla ja kun se sujuu, voidaan siirtyä avoveteen. 

Uimarin on oltava sinut veden kanssa. Jännitys ja pelko vievät yleensä rentouden ja vaikeuttavat oppimista. Vedessä pitää pystyä olemaan rennosti. Uintitaidon kehittämisessä kannattaa hyödyntää ulkopuolista ohjausta. Usein ohjauksen avulla päästään alkuun ja opitaan uusia asioita.   

Turvallisuus edellä  

Tärkeintä on turvallisuus. Vaikka märkäpuku kelluttaa, ei omalla turvallisuudella kannata leikkiä.  

Myös avovesiuinnissa kannattaa hyödyntää kavereita ja apujoukkoja. Uiminen ryhmässä lisää turvallisuuden tunnetta ja mökkiuinnin kaveriksi voi pyytää perheenjäsenen/kaverin suppaamaan tai soutamaan.   

Kannattaa huomioida myös se, missä ui. Jos vesialueella on paljon veneliikennettä, ei uintireittikään ole turvallinen. Uidessa on syytä käyttää aina uintipoijua, joka lisää uimarin näkyvyyttä merkittävästi muille vesillä liikkujille. Se tuo turvaa mahdollisten kramppien tai ongelmien varalle. Lisäksi poiju on täysin vedenpitävä, joten siellä voi kuljettaa uinnin aikana esim. autonavaimet, puhelimen ja vaikkapa geelejä.  

Ilman märkäpukua uiminen vaatii yleensä hieman korkeampia veden lämpötiloja, jos ei puhuta lyhyistä kastautumisista. Avovedessä uiminen ilman märkäpukua vaatii totuttelua, niin viileän veden sietämisen kuin uimataidonkin suhteen. Kesällä avovedessä uimisen märkäpuvulla voi päättää pieneen uintiin ilman märkäpukua. Kun taidot ja kunto kehittyy, voi määrää nostaa asteittain. 

Avovesiuinti ja turvallisuus  

  • Ui ainakin alkuun rannansuuntaisesti.  
  • Huomioi uintireitilläsi olevat virtaukset ja niiden suunnat.  
  • Käytä huomionväristä uimalakkia, jotta reitille mahdolliset osuvat veneilijät näkisivät sinut.  
  • Käytä aina värikästä uimapoijua.  
  • Jos mahdollista, älä ui yksin.  
  • Ilmoita aina jollekin ulkopuoliselle mistä ja mihin aiot uida.  
  • Palaa heti rantaan, jos olosi muuttuu huonoksi.  

Lue lisää

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →