URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #17: Tiina Boman

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Tiina Boman on IRONMAN Finlandin maajohtaja. Hän kilpaili triathlonissa ammattilaisena vuodet 2004–2014. Tiinan parhaat saavutukset triathlonuralla ovat vuoden 2005 täysmatkan MM-kilpailuiden pronssi sekä vuoden 2007 IRONMAN Lanzaroten pro-sarjan voitto. Vuonna 2010 Tiina teki kyseisen vuoden maailman nopeimman ajan puolimatkalla, voittaessaan Challenge Barcelona-Maresme puolimatkan Barcelonassa.

Tiina hyppäsi heti urheilu-uran jälkeen, tai hieman jo sen loppuaikana, tapahtuman järjestäjän rooliin. Tällä hetkellä hän toimii kilpailunjohtaja mm. IRONMAN 70.3 Finland kilpailussa. Tiina tulee toimimaan lisäksi kilpailunjohtajana IRONMAN 70.3 MM-kilpailuissa Suomessa, jotka pidetään Lahdessa 26-27.8.2023.

Vieläkö sinulla on intoa kilpailla triathlonissa?

– Täytyy rehellisesti sanoa, että ei. Sen jälkeen kun lopetin kilpailu-uran, ei ole tehnyt yhtään mieli laittaa numerolappua rintaan. Nokian renkaiden Hakkapeliitta-triathloniin osallistuin vuonna 2019 ja se oli ihan hirveää. Kilpailijan pää ja kuntoliikkujan kunto on huono yhdistelmä. Menneenä talvena osallistuin haastehiihtoon Lahdessa Finntriathlon – Customski -joukkueessa ja sekin tuntui aika pahalta. Taisin tuolla urheilu-uralla saada kilpailemisesta tarpeekseni.

Vaikka et osallistu kisoihin, onko liikkuminen kuitenkin säilynyt osana elämääsi?

– Kyllä, mutta toki murto-osalla siitä määrästä, mitä kilpailu-uralla. Sen verran on tullut elämän aikana urheiltua, että urheilusta on tullut osa elämää, joten kyllä liikkumaan on pakko päästä.

Millaista liikuntaa harrastat nykyisin ja kuinka paljon?

– Eniten aikaa vievä harrastus itselle on tällä hetkellä ratsastus, joka on yhteinen juttu tyttären kanssa. Tallilla menee viikoittain melko paljon aikaa, joten vapaa-ajan vieton suhteen ei tule ongelmia. Ratsastuskin on kohtuullisen fyysistä, mutta sen lisäksi juoksu ja talvella hiihto ovat mieluisia harrastuksia. Koiran kanssa tulee myös ulkoiltua paljon ja samoin työmatkat taitan Lahdessa kävellen, joten hyötyliikuntaakin tulee ihan kivasti. Voimaharjoittelua teen myös jonkin verran, mutta liian vähän. Ehkä kauden jälkeen sen suhteen pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja vierailut omassa voimakellarissa voisi alkuun vaikka tuplata.

Tiina Boman lopetti uransa Joroisissa 2014 SM-pronssiin.

Aktiiviurasi aikana triathlon oli paljon pienempi ja näkymättömämpi laji kuin nykyisin. Nyt pääset aitiopaikalta seuraamaan niin suomalaista kuin kansainvälistäkin triathlonkenttää. Mitä ajatuksia se sinussa herättää?

– Onhan se hienoa päästä edelleen toimimaan itselle rakkaan lajin parissa ja olen ilolla seurannut lajin kasvua ja kehitystä Suomessa. Itsellä on ollut etuoikeus olla omalta osaltaan vaikuttamassa siihen, että laji on kasvanut Suomessa siihen asemaan, jossa se on tällä hetkellä. Silloin kun kilpailin, oli Suomessa todella vähän kilpailijoita sekä kilpailuja. Itsekin kilpailin pääasiassa ulkomailla. Vaikka omalla ammattilaisuralla kilpailin pääosin ulkomailla, niin olihan se aina hieno hetki päästä Joroisten Finntriathlonissa kotiyleisön eteen kilpailemaan. Hienointa suomalaisessa triathlonissa on koko triathlonyhteisö. Meillä on Suomessa mahtavat osallistujat ja porukka, jonka kanssa tehdään hommia tapahtumissa.  Se, että vuoden 2023 IRONMAN 70.3 MM-kilpailut ovat Suomessa, on mielestäni hieno ”palkinto” koko suomalaiselle triathlonyhteisölle. Siitä voidaan olla yhdessä todella ylpeitä.

Onko jotain vinkkiä viikonlopun osallistujille?

– Ainakin se, ettei kannata liian aikaisin pukea märkäpukua päälle.

IRONMAN 70.3 Finland

Lue lisää

IRONMAN Finland Tahkolla 13.8.2022

Triathlontapahtuma IRONMAN Finland Kuopio-Tahko järjestetään Tahkolla lauantaina 13.8. Samalla kilpaillaan triathlonin täysmatkan SM-mitaleista. IRONMAN on maailman suurin osallistuvien urheilutapahtumien brändi. IRONMAN-täysmatka on triathlonin kuninkuusmatka, jossa

Downhill Swim uitiin lähes 300 uimarin voimin

Downhill Swim on uniikki avovesiuintitapahtuma, jossa uidaan 12 tai 24 km Oulankajoessa, Oulangan kansallispuistossa. Tapahtuma myytiin loppuun jo talven aikana. Tänä vuonna lämmin sää siivitti

Pyöräillen 300 km Saimaan ympäri

Toisen kerran järjestetty Saimaa Cycle Tour keräsi n. 1800 osallistujaa 20 eri maasta. Suurin osa pyöräilijöistä starttasi 300 kilometrin matkalle, mutta osallistujia oli myös lyhyemmille

IRONMAN 70.3 Finland järjestetään Lahdessa 2.7.2022

Kansainvälinen triathlontapahtuma IRONMAN 70.3 Finland järjestetään heinäkuussa Lahdessa jo neljännen kerran. Ns. puolimatkan triathlonkilpailu on vakiinnuttanut paikkansa IRONMANIN kilpailukalenterissa, ja tapahtumaan onkin ilmoittautunut ennätysmäärä osallistujia.