Avovesiuinnin varusteet

Allasuinnissa pärjää uima-asulla ja uimalaseilla, mutta avovesiuintia varten kannattaa hankkia märkäpuku. Avovedessä voi toki uida ilman märkäpukuakin, mutta kylmemmissä vesissä märkäpuku lämmittää. Lisäksi se kelluttaa lisäten siten turvallisuuden tunnetta sekä ihan konkreettista turvallisuutta. 

Uimarin ominaisuuksien mukaan uintivauhti on märkäpuvulla noin 2–8 sekuntia/100 m nopeampaa kuin ilman pukua. Yleensä puku auttaa eniten aloittelevia uimareita. Toisaalta avovedessä jäävät puuttumaan altaassa tulevat ponnistukset käännöksissä.  

Märkäpuku kelluttaa, mikä helpottaa uintiasennon ylläpitämistä etenkin heikommilla uimareilla. Puvun kanssa uimiseen kannattaa totutella riittävästi, sillä puvulla uiminen rasittaa erityisesti olkapäiden lihaksia voimakkaammin kuin uiminen ilman pukua.  

Märkäpuvun valinta  

Märkäpukuja on saatavana useaa eri merkkiä ja jokaisella merkillä on vähintään 3–4 eritasoista pukua, lähtien aloittelijan puvusta aina huippuunsa kehitettyyn kilpapukuun. Hinnat vaihtelevat 200–1000 euron välillä. Märkäpuku kestää hyvin huollettuna ja kohdeltuna useamman vuoden käytön.   

Märkäpuvun hankinnassa kannattaa kiinnittää huomio erityisesti puvun kannattavuuteen, joustavuuteen ja leikkauksiin. Huokeammat puvut ovat paksumpia ja kelluttavat siten enemmän, mutta ovat siten myös jäykempiä. Kalliimmat puvut ovat ohuempia ja tehty useammasta osasta, joten ne ovat istuvampia ja joustavampia. Tärkeintä on kuitenkin se, että puku on tismalleen oikean kokoinen. Liian suuressa puvussa vesi pääsee kiertämään ja puku saattaa kerätä useita litroja vettä. Liian pieni puku taas saattaa vaikeuttaa esim. hengittämistä.   

Pukua puettaessa voi käyttää hanskoja, jottei puvun pintaan tule naarmuja ja reikiä. Varmuudeksi voi hankkia myös märkäpukuliimaa, jolla pienet reiät saa korjattua kätevästi, ennen kuin ne pääsevät kasvamaan suuriksi.  

Uimalasit  

Uimalasien valinnassa on vain yksi oikea neuvo: kokeile erilaisia ennen ostopäätöstä. Kasvomme ja mieltymyksemme ovat erilaisia. Halliuintiin tarkoitetuissa laseissa on pienempi linssi, kun taas avovesilasit ovat suuremmat ja istuvuutta on parannettu silikonireunuksin. Linssin värejä on lukemattomia, joten niissäkin riittää miettimistä. Altaassa toimivat kirkkaat ja vaaleat värit, kun taas ulkona aurinkoisessa säässä tarvitaan tummat tai peililinssit. Lasit kannattaa kastella, jotta linssit eivät huurtuisi. Uimalaseille tarkoitettu huurtumisenestoaine voi myös auttaa.  

Puhallettava uimapoiju  

Avovedessä uitaessa on huomioitava turvallisuustekijät. Puhallettava uimapoiju on ehdoton hankinta. Se lisää uimarin näkyvyyttä merkittävästi muille vesillä liikkujille, sekä tuo turvaa mahdollisten kramppien tai ongelmien varalle. Lisäksi poiju on täysin vedenpitävä, joten siellä voi kuljettaa uinnin aikana esim. autonavaimet, puhelimen ja vaikkapa geelejä.  

Uimalakki ja muut apuvälineet  

Uimalakkia kannattaa käyttää avovedessä.  Se pitää pidemmät hiukset kasassa ja auttaa myös pitämään pään lämpimänä. Viileämmällä ilmalla voi laittaa useamman lakin päällekkäin. Värikäs lakki auttaa myös näkymään vedessä.  

Neopreenilakki on suunniteltu kylmiin vesiin. Samoin kylmempiin vesiin voi hankkia neopreenitossut ja -hanskat.  

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →