URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Avovesiuinti ja 12 viikon ohjelma alamäkiuintiin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Avovesiuintikoulu tähtää 22.7.2023 olevaan Downhill Swim avovesiuintitapahtumaan, joka toteutetaan 12km ja 24km matkoilla Oulankajoella.

Avovesiuintikoulun sisältöjä ja harjoitusohjelmaa voi hyödyntää yleisesti avovesiuintiin tähtäävässä harjoittelussa. Vaikka Downhill Swim suoritetaankin virtaavassa vedessä, niin samat lainalaisuudet harjoittelun ja valmistautumisen suhteen pätevät normaalissa avovesiuinnissa. Toki annamme lisäksi erityisvinkkejä nimenomaan Downhill Swim tapahtumaan, joten jos et tänä vuonna pääse mukaan tapahtumaan, niin harjoittelu antaa hyvää pohjaa mahdolliseen tulevien vuosien osallistumiseen.

Suomen luonto tarjoaa avovesiuintiin puhtaat, turvalliset ja varsin moninaiset mahdollisuudet. Avovesiuintitapahtumia on Suomessa vielä aika vähän, mutta kiinnostus avovesiuintiin on kasvamassa. Suomen uimaliitto on koonnut sivuilleen osan Suomessa järjestettävistä avovesiuintitapahtumista: https://www.uimaliitto.fi/uinti/avovesiuinti/ 

Suomen järvistä 85 %, jokivesistä 65 % ja rannikkovesistä 25 % on hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Vedenlaadun osalta vesistömme tarjoavat avovesiuintiin turvalliset olosuhteet.  

Avovesiuinti on luontoliikuntaa, mitä parhaimmissa määrin eikä sen tarvitse tarkoittaa pelkästään pitkien matkojen uintia, vaan se voi hyvin olla pienempiä kastautumisia esim. vaelluksen tai juoksulenkin keskellä. Vaikka yleinen uimataito olisikin hyvä, niin avovesiuintiin kannattaa mennä sisään veto kerrallaan kohti pidempiä matkoja.

Avovesiuintiin harjoittelu kannattaa aloittaa ensin allasuinnilla, jossa on hyvä harjoitella uintitekniikkaa sekä toisaalta saada informaatiota siitä, millaiset uintimatkat ovat realistisia. Paras tapa oppia hyvä tekniikka ja saada muutenkin hyviä vinkkejä uintiin on ilmoittautua uintikurssille tai ottaa osaavalta uintivalmentajalta valmennusta, erityisesti tekniikkaan.

Avovedessä uiminen siis poikkeaa allasuinnista ja se vaatii totuttelua mm. lämpötilojen ja suunnistettavuuden suhteen. Uinti kannattaa aloittaa rannan suuntaisesti ja tarkkailemalla omaa olotilaa. Avovesiuintia on hyvä harjoitella ryhmässä tai kaverin kanssa, koska se lisää turvallisuutta. Viileässä uiminen märkäpuvusta huolimatta lisää energiankulutusta ja nesteiden poistumista kehosta, joten ennen uintia kannattaa huolehtia riittävästä ja tarkoituksen mukaisesta energian ja nesteensaannista. Märkäpuku on turvallisuustekijä avovedessä, koska se lisää lämmön lisäksi uimarin kelluttavuutta. Uintiin soveltuva märkäpuku kannattaa sovittaa hyvin ja monet märkäpukuja myyvät yritykset järjestävät testiuinteja, jolloin sopivan kokoinen märkäpuku on helpompi löytää.  

Avovesiuintiin kannattaa valmistautua ennakkoon. Tärkeää on huomioida sää ja siihen mahdollisesti tulevat muutokset. Avovedessä uidessa näkyvyys veden alla on usein aika heikko. Lisäksi aallot ja tuuli vaikuttavat niin etenemiseen kuin suunnistamiseen. 

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta