URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Lihaskuntoharjoittelun ainekset #1 toisto

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Toisto tarkoittaa yksittäistä liikesuoritusta. Kun laskeudut tanko niskassa kyykkyyn ja ojentaudut sieltä ylös pakara- ja reisilihasten voimalla, olet tehnyt yhden toiston jalkakyykkyä.

Toistot merkitään kunto-ohjelmaan sarjojen lukumäärän perään. Esim. Jalkakyykky 3 x 12 x 50 kg.

Lihas voi työskennellä toiston aikana usealla eri tavalla. Lihastyö voi olla voittavaa, jarruttavaa tai paikallaan pitävää. Nämä ponnistukset eroavat toisistaan luonteensa ja lihaksen pituuden muutosten perusteella. Tehokkaassa lihaskuntoharjoittelussa korostetaan kaikkia lihasten työskentelytapoja. Yksittäinen toisto voidaankin jakaa kolmeen vaiheeseen, jotka tulisi kyetä selvästi erottamaan liikkeestä.

Voittava työvaihe (konsentrinen lihastyö)

Voittavassa työvaiheessa voitetaan lihastyöllä harjoituspaino esimerkiksi punnertamalla paino suorille käsille penkkipunnerruksessa tai vetämällä taljakahva rintaan ylätaljavedossa. Tällöin lihaksen kiinnitys- ja lähtökohta lähestyvät toisiaan lihaksen supistuessa. Lihas siis lyhenee supistuessaan.

Paikallaan pitävä työvaihe (staattinen eli isometrinen lihastyö)

Paikallaan pitävässä, staattisessa vaiheessa paino/asento pidetään hetken liikkeen loppuvaiheessa; esimerkiksi jalkakyykyssä pysähdytään selvästi ala-asennossa, polvikulman ollessa noin 90 astetta. Tällöin lihakset jännittyvät voimakkaasti, mutta niiden pituus pysyy muuttumattomana.

Jarruttava työvaihe (eksentrinen eli negatiivinen lihastyö)

Jarruttavassa työvaiheessa laskeudutaan hitaasti kyykkyyn jalkakyykyssä, lasketaan paino hitaasti rintaan penkkipunnerrusta tehtäessä tai annetaan käsivarsien ojentua hitaasti suoriksi hauiskääntöä tehtäessä. Lihas supistuu voimakkaasti ja kontrolloidusti, mutta sen pituus kasvaa supistuksen aikana.

Eksentrinen työvaihe on liikkeen tehokkain työvaihe, jota on syytä korostaa varsinkin lihasmassaa ja voimaa hankittaessa, mutta myös kuntoilussa ja kuntouttavassa harjoittelussa. Eksentrisen työvaiheen keston suhteen nyrkkisääntö on, että eksentrinen työvaihe on noin puolet hitaampi kuin voittava eli konsentrinen työvaihe. Mikäli eksentristä työtä käytetään tehokeinona (erittäin raaka menetelmä), voi eksentrinen vaihe kestää neljästä jopa 30 sekuntiin.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta