URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perinteisen hiihdon tekniikat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Perinteisen tyylin suksissa tärkeintä on pito. Lipsuvilla suksilla potkua ei voi tehdä. Perinteisellä tyylillä hiihdettäessä eri tekniikoita hyödynnetään erilaisiin maaston kohtiin.

Oman vartalon painon hyödyntäminen on keskeisessä roolissa työnnöissä sekä potkuissa. Potkullisissa tekniikoissa tekniikan oppimisen kannalta on tärkeää saada suksiin hyvä pito, koska vauhti ponnistetaan lumeen pysäytetystä suksesta. Hartioiden osoittaessa eteenpäin, on voimantuotto helpompi ohjata eteenpäin ja päästä ylösalaisesta liikkeestä eroon.

Perinteisen tyylin tekniikat:

Vuorohiihto

Vuorohiihdossa vastakkainen käsi ja jalka ovat yhtäaikaisesti edessä. Hyökkäävä hiihtoasento mahdollistaa pidemmät potkut ja paremman pidon. Lisäksi se helpottaa yhden suksen liukua ja vartalon paino on helpompi saada työnnön päälle. Aloittelevalla hiihtäjällä painopiste jää helposti keskelle kahden suksen liukuun ja suksea on vaikea saada pitämään.

Ponnistus ja työntö suuntautuvat täsmälleen samaan suuntaan. Vapaan käden heilurin liike tapahtuu yhtäaikaisesti ponnistuksen ja työnnön kanssa.  Työnnön lopussa sauvasta päästetään irti. On tärkeää, että sauvan hihna on säädetty riittävän tiukalle, jotta loppusaatto on mahdollinen. Alussa vuorohiihtoa harjoitellessa tärkeintä on rytmi, painon siirrot sekä keskivartalon kasassa pysyminen.

Yksipotkuinen tasatyöntö

Yksipotkuisessa tasatyönnössä yhdistetään ponnistus tavalliseen tasatyöntöön. Ponnistuksen ajoitus on samanlainen kuin tasajalkahypyssä. Käsien ollessa ääriasennossa takana aloitetaan esilatausvaiheenkautta ponnistus. Nyrkkien kohdatessa reisilinjan tapahtuu ponnistus pysähtyneestä suksesta.

Samanaikaisesti ponnistuksen kanssa kädet ja vartalo nousevat eteenpäin yhden suksen liukuun. Käsien ja vartalon yhtäaikainen liike on todella tärkeää, koska sen kautta on mahdollista saavuttaa ilmaista liike-energiaa, joka vie eteenpäin. Yksipotkuisessa tasatyönnössä käsien vapaalla heilurilla on suuri merkitys vauhdin kannalta. Työntö mukailee samoja periaatteita kuin tasatyönnössä.

Tasatyöntö

Työnnön alkuasento on ryhdikäs, keskivartalossa ja pakaroissa on aktiivinen pito. Työnnön alkusysäys tehdään ylävartalon painolla ja sauvojen tulee osoittaa suoraan menosuuntaan – ei ulospäin eikä sisäänpäin.

Kyynärpäät voivat osoittaa aavistuksen ulospäin, jolloin kyynärkulma saadaan paremmin lukittua. Saata työntö niin, että nyrkit viistävät reiden puolivälistä. Nyrkkien kohdattua reisilinjan tapahtuu ojentajatyöntö ja sauvoista päästetään irti. Työntö on loppua kohden kiihtyvä. Hae työnnön pituus ja frekvenssi niin, että suksi pysyy koko ajan samassa vauhdissa, eikä vauhti pääse hyytymään työnnön aikana.

Pidä pakaralihakset koko työnnön ajan jännityksessä, jotta asento ei putoa istuvaksi. Käsien heilahtaessa eteen lantion tulisi nousta ylös. Huomioi, että hartiat ovat hiukan lantiota edempänä käsien ollessa ylhäällä, jotta hiihtoasento säilyy hyökkäävänä ja päästään nopeammin työvaiheeseen. Työntöön saadaan lisää tehoa pumppaamalla aavistuksen reisillä.

Lue lisää

Nopeuskestävyys

Hapottomat nopeuskestävyysvedot ovat oiva lisä hiihtäjälle. Tällöin ei varsinaisesti kehitetä kestävyyttä, vaan nopeutta. Alle kymmenen sekunnin vedoissa laktaattia ei ehdi muodostua ja parhaimmillaan harjoitus avaa

Maksimikestävyys

MK-harjoitus ei yleensä tarkoita täysillä menemistä, vaan suorituksen tulee olla tasavauhtinen tai nousujohteinen, jotta maksimikestävyysominaisuuksia saadaan kehitettyä. Harjoitukset tulee tehdä ajatuksen kanssa, koska niillä kehitetään

Vauhtikestävyys

Vauhtikestävyysharjoittelu on tärkeää pitkän matkan kuntohiihtäjälle, koska suurin osa suorituksesta tapahtuu tällä alueella. Vauhtikestävyysharjoittelulla kehitetään elimistöä sietämään vauhtia ja nostetaan anaerobista kynnystä lähemmäksi maksimisykettä. Vauhtikestävyysharjoitusten

Peruskestävyys

Peruskestävyysharjoitukset tehdään kestoharjoituksina, joissa kuormitus tulee harjoituksen pituuden, ei tehon kautta. Peruskestävyysharjoittelua voidaan myös yhdistää tehoharjoitusten yhteyteen alku- ja loppuverryttelyn muodossa. Peruskestävyysharjoittelu toimii perustana kaikelle

Peruskestävyyttä rauhallisesti

Kaiken harjoittelun ei pidä olla matelua, vaan mukaan pitää ottaa säännöllisesti vauhdikkaampia harjoituksia, jotta tekniikka kehittyy ja omaa hiihtovauhtia saa kasvatettua. On erittäin tärkeää, että