Hiihtovarusteilla on merkitystä

Välineiden pitää olla kunnossa, jotta tekninen suorittaminen suksella onnistuu. Vapaalla ja perinteisellä tyylillä välineiltä vaaditaan hyvin erilaisia ominaisuuksia. Perinteisellä tyylillä suksien pitää olla rennot, jotta sukset pitävät ja vapaalla tyylillä jäykät, jotta sukset kulkevat suoraan eteenpäin.

Miten hankit sopivat hiihtovälineet?

Suksien yleiset ohjemitat ovat perinteisellä tyylillä oma pituus + 15–30 cm ja vapaalla tyylillä oma pituus + 10–20 cm. Suksen pituus ja jäykkyys kulkevat käsi kädessä, mutta merkitsevämpi tekijä on jäykkyys.

Oli kyseessä sitten vasta-alkajan tai huippuhiihtäjän suksipari, vaikuttaa ominaisuuksiin eniten suksen profiili. Profiili tekee suksen hiihto-ominaisuuksista jopa 70–80 %, loput tulevat pohjamateriaaleilla, hionnalla ja voitelulla. Suksien valinnassa otetaan huomioon alusta, jolle suksea valitaan sekä hiihtäjän taitotaso.

Kuntoilijoilla suksen tärkein ominaisuus on helppohiihtoisuus, joka perinteisellä tarkoittaa helppoa pitoa ja vapaalla hyvää suuntavakautta. Erilaisissa olosuhteissa käytetään erilaisia suksia, mutta aloittelijat pärjäävät hyvin yhdellä yleisparilla per tyyli.

Perinteisen tyylin sukset

Suksi valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja aktiivisuustason mukaan. Perinteisen suksen täytyy ennen kaikkea pitää hyvin. Hyvä perinteisen suksi on irti lumesta sekä kahden että yhden suksen liu’ussa. Suksen tulee napata lumeen kiinni jo pienellä painonsiirrolla päkiälle, jolloin suoritetaan ponnistus. Aloittelijan suksi voi olla hivenen löysempi, kun painonsiirto on mahdollisesti hivenen puutteellinen.

Suuren suosion ovat saavuttaneet karvapohjasukset, jotka ovat pitoalueen osalta voiteluvapaat. Ne toimivat erilaisissa keleissä todella hyvin, kunhan sukset ovat valittu hiihtäjän painolle sopiviksi.

Luistelutyylin sukset

Suksi valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja hiihtotason mukaan. Hyvä vapaan suksi on liukas ja suuntavakaa. Luistelusukset ovat perinteisen suksia lyhyemmät, jotta niitä on helpompi käsitellä. Vapaan tyylin suksien kaarimainen profiili pitää myös ponnistuksen lopussa, jotta suksi ei ala kantaa keskeltä. Suksen tärkein ominaisuus on suuntavakaus. Tällöin hiihtäjälle tulee valita kovan tai kovahkon alustan suksi.

Monot ja sauvat

Monot eli hiihtokengät ovat perinteisellä ja vapaalla tyylillä hyvin erilaiset. Monojen tärkein ominaisuus tyylistä riippumatta on istuvuus. Tärkeä huomio monoja ja hiihtovarusteita ostettaessa on, että on olemassa kaksi eri sidejärjestelmää. NNN-siteet ovat Rottefellan ja SNS-siteet Salomonin kehittämät. Molemmat vaativat omaan järjestelmään sopivat monot.

Optimaalinen sauvan pituus perinteisellä tyylillä on 0,83–0,86 x pituus. Vapaalla tyylillä käytetään kerrointa 0,9–0,92 x pituus. Sauvan hihnan on oltava napakka käteen ja käsi pitää saada säädettyä mahdollisimman lähellä kahvaa hihnaa kiristämällä.

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →