URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Pyörä ja pyöräilyvarusteet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Triathlonia voi harrastaa millaisella pyörällä tahansa. Pyörän hankinnassa tärkeimpiä asioita ovat budjetti, käyttötarkoitus sekä oikea koko. Edullisenkaan tarjouksen edessä ei kannata ostaa vääränkokoista pyörää.

Pyöriä on saatavana hyvin myös käytettyinä. Olennaista on varmistua pyörän kunnosta ja tarkastaa rungon lisäksi kuluvien osien kunto ja sopiva koko.

Lenkkikäytössä maantiepyörä on triathlonisteille paras vaihtoehto, etenkin jos ajetaan ryhmässä. Maantiepyörän lisätangoilla voidaan jäljitellä triathlonpyörän asentoa, mutta pyörän geometria ja käytettävyys eivät ole verrattavissa varsinaiseen triathlonpyörään.

Pitkille matkoille harjoiteltaessa on opittava ajamaan triathlonin edellyttämässä matalassa asennossa. Pahin virhe on hankkia hienot välineet ja jättää totuttamatta kroppa riittävästi ajoasentoon. Näin pitkässä suorituksessa voi joutua ajamaan osan matkasta selkä suorana ja välineistä saatava hyöty menee hukkaan.

Triathlonpyörä

Triathlonpyörä on mahdollisimman aerodynaaminen. Ajoasento pyritään saamaan lisätankojen avulla matalaksi ja kapeaksi. Kädet ovat ns. lepuuttajilla lähellä toisiaan ja ajaja on ala-asennossa. Triathlonpyörä on hieman haastavampi käsitellä kuin maantiepyörä. Lisäksi alaotteelta ei pystytä jarruttamaan, mikä kannattaa huomioida ajaessa.

Pyöräilykypärä

Pyöräilykypärä on pakollinen varuste triathlonissa ja sen hankinta kannattaa tehdä huolella. Triathlonissa voi käyttää mitä tahansa CE-hyväksyttyä pyöräilykypärää. Perinteiset maantiekypärät ovat turvallisia, kevyitä ja hyvin ilmastoituja. Triathloniin suunnitellut kypärät ovat aerodynaamisia ja ns. uuden sukupolven kypärillä voidaankin ajaa sekä pyöräkilpailussa että triathlonkilpailussa.

Satula

Satula on yksi merkittävimmistä tekijöistä ajomukavuuden kannalta. Usein sopiva malli löytyy vasta huolellisen kokeilun ja testaamisen avulla. Valmistajia ja malleja on todella paljon, mutta perinteisten valmistajien malleista jokainen löytää sopivan. Vääränlainen satula voi aiheuttaa hiertymien lisäksi myös selkävaivoja sekä vähentää jalkojen verenkiertoa. Oikealle korkeudelle ja etäisyydelle säädetty satula tekee ajamisesta tehokasta, nautinnollista ja taloudellista.

Ajokengät

Pyöräilykengissä on oltava jäykkä pohja, joka siirtää polkaisujen tuottaman voiman eteenpäin. Kenkien pitää istua jalassa napakasti, eikä ylimääräistä tilaa tarvitse juuri olla. Ajokengät valitaan yksilöllisesti oman jalan lestin mukaisesti.

Triathlonissa käytetään usein kenkiä, jotka ovat kiinnitykseltään helpompia (vain tarrat) kuin maantiepyöräilykengät. Pyöräily suoritetaan usein ilman sukkia, joten kenkien täytyy istua hyvin jalkaan.

Polkimet

Maantieajoon suunnitellut lukkopolkimet ovat ehdoton hankinta triathlonistille. Lukkopolkimet mahdollistavat tehokkaan pyörittämisen jalkojen pysyessä kiinni polkimissa myös kierroksen nostovaiheessa. Lukkopolkimien mukana tulevat muoviset klossit kiinnitetään ajokenkien pohjaan. Klossien kuntoa tulee tarkkailla muutaman kerran kesässä, sillä muoviset klossit kuluvat varsin nopeasti ja kuluneena ne voivat aiheuttaa mm. polvikipuja.

Pyöräilyvarusteet

Pyöräilyharrastukseen kuuluu suuri määrä erilaisia varusteita. Alkuun pääsee perusvarusteilla, mutta harrastusvuosien karttuessa varusteiden määrä kasvaa huomattavasti.

Harjoittelua varten tarvitaan ainakin:

– Kypärä

– Pyöräilyhousut

– Pyöräilypaita

– Aluspaita

– Pyöräilyhanskat

– Takki/pitkähihainen

– Sadetakki

– Tuuliliivi

– Irtohihat ja -lahkeet

– Kengänsuojat

– Ajolasit

– Nopeusmittari

– Pumput (jalkapumppu ja pikkupumppu/hiilihappopatruuna)

– Paikkausvälineet/vararengas