URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Uintivarusteet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Uinnissa alkuun pääsee uima-asulla ja uimalaseilla, mutta avovesiuintia varten hankitaan märkäpuku.

Uintiin tarvitaan uima-asu, jonka materiaali on nylonia, elastaania tai lycraa. Hyvän uima-asun tärkein ominaisuus on mukavuus, eli puku ei saa kiristää eikä hangata. Uima-asun tulisi kuitenkin olla kuivana tiukka ja napakka. Asu menettää napakkuuttaan käytön myötä ja kannattaa uusia säännöllisesti.

Uimalakki on ehdottoman tarpeellinen pitkähiuksiselle. Hiukset kannattaa kastella ennen lakin laittoa, jotta lakki menee helpommin päähän.

Uimalasien valinnassa on vain yksi oikea neuvo: kokeile erilaisia ennen ostopäätöstä. Kasvomme ja mieltymyksemme ovat erilaisia. Halliuintiin tarkoitetuissa laseissa on pienempi linssi, kun taas avovesilasit ovat suuremmat ja istuvuutta on parannettu silikonireunuksin. Linssin värejä on lukemattomia, joten niissäkin riittää miettimistä. Altaassa toimivat kirkkaat ja vaaleat värit, kun taas ulkona aurinkoisessa säässä tarvitaan tummat tai peililinssit. Lasit kannattaa kastella, jotta linssit eivät huurtuisi. Uimalaseille tarkoitettu huurtumisenestoaine voi myös auttaa.

Märkäpuku

Avovesiuinnissa tarvitaan märkäpukua. Märkäpuku lämmittää merkittävästi ja sen avulla tarkenee uida viileämmässäkin vedessä. Märkäpuku myös kelluttaa ja parantaa uima-asentoa ja lisää siten aloittelevan uimarin turvallisuuden tunnetta.

Märkäpukuja on saatavana useaa eri merkkiä ja jokaisella merkillä on vähintään 3–4 eritasoista pukua lähtien aloittelijan puvusta aina huippuunsa kehitettyyn kilpapukuun. Hinnat vaihtelevat 200–800 euron välillä. Märkäpuku kestää hyvin huollettuna ja kohdeltuna useamman vuoden käytön.

Märkäpuvun hankinnassa kannattaa kiinnittää huomio erityisesti puvun kannattavuuteen, joustavuuteen ja leikkauksiin. Huokeammat puvut ovat paksumpia, ja kelluttavat siten enemmän, mutta ovat vähemmän joustavia. Kalliimmat puvut ovat ohuempia ja tehty useammasta osasta, joten ne ovat istuvampia ja joustavampia. Tärkeintä on kuitenkin se, että puku on tismalleen oikean kokoinen.

Pukua puettaessa voi käyttää hanskoja, jottei puvun pintaan tule naarmuja ja reikiä. Varmuudeksi voi hankkia myös märkäpukuliimaa, jolla pienet reiät saa korjattua kätevästi.

Varusteita ja apuvälineitä uintiharjoittelussa:

– Uima-asu. Laadukas asu kestäää kovaakin käyttöä pari vuotta.

– Uimalasit. Laseja kannattaa sovittaa, jotta ne ovat päänmukaiset.

– Silikonilakki (jos haluaa käyttää).

– Uimalauta potkuharjoittelua varten.

– Pullarit laitetaan jalkojen väliin helpottamaan uintiasennon ylläpitämistä.

– Lättärit ovat käteen kumilenkeillä laitettavat käsimelat, jotka lisäävät kämmenen pinta-alaa ja näin myös käsivetoihin kohdistuvaa veden vastusta.

– Uintiräpylät auttavat potkuharjoittelussa.

– Etusnorkkelin kanssa uidessa voi tarkkailla käsivetotekniikkaa ja opetella oikeaa vetoa.

– Korvatulpat ja nenäklipsi. Korvatulpat estävät veden menemisen korviin. Nenäklipsiä hyödynnetään snorkkelitreenissä.