URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #43: Tuomo Haukkovaara

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Tuomo Haukkovaara on toiminut 37 vuotta kansainvälisissä tietotekniikan asiantuntija-, myynti- ja johtotehtävissä IBM:llä ja sen osakkuusyhtiöissä Suomessa sekä Euroopassa. Tuomo tunnetaan myös innokkaan aktiivisena kestävyysliikkujana.

Tuomo Haukkovaara on toiminut 37 vuotta kansainvälisissä tietotekniikan asiantuntija-, myynti- ja johtotehtävissä IBM:llä ja sen osakkuusyhtiöissä Suomessa ja Euroopassa. Haukkovaara oli Suomen IBM:n toimitusjohtaja 2011–2017 sekä väliaikainen toimitusjohtaja hakuprosessin ajan 7 kuukautta 2021-2022. Vuodesta 2017 lähtien hän on ollut myös Suomen IBM:n hallituksen puheenjohtaja. Tällä hetkellä Haukkovaaran operatiivisena roolina on merkittävä liiketoimintavastuu Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopan markkina-alueella.

Tuomo on aktiivinen työmatkaliikkuja ja Tuomo tuntee pääkaupunkiseudun pyöräilyreitit niin asfaltilla kuin soralla kuin omat taskunsa. Tuomon osallistuu aktiivisesti niin triathlon- kuin pyöräilytapahtumiin Suomessa ja maailmalla. Tuomon pitkän tähtäimen tavoitteena on päästä Hawaijin IRONMAN-tapahtumaan. Tuomon strategia on ylläpitää nykyistä vauhtia ja toivoa, että kilpakumppaneiden vauhti viereltä alkaa hyytymään.

Kuinka liikunnallinen oli lapsuutesi? Millaisia muistoja sinulla on lapsuuden liikunnasta/urheilusta?

Olen kotoisin pienestä kaakkoissuomalaisesta kylästä. Siellä lapsuuden liikunta oli ihan luonnostaan monipuolista. Matkat kuljettiin kävellen, pyörällä, potkukelkalla tai suksilla niin kouluun kuin kavereiden. Myös lapsuuden leikit olivat hyvin liikunta- ja ulkoilupainotteisia.

Ensimmäinen varsinainen harrastus oli jääkiekko. Kylämme asukkaat tekivät talkoilla ja lahjoituksilla kyläkoulun urheilukentälle jääkiekkokaukalon, johon Punkaharjun kunta ystävällisesti tarjosi sähköt valoihin ja veden jäädytykseen. Jääkiekko hallitsi talvikautta koko koulunkäynnin ajan ylioppilaaksi asti, ja se kokosi oman ja naapurikylien nuorison viitenä iltana iltakuuden ja yhdeksän välillä yhteen. Pelaamisen lisäksi liikuntaa täydensivät myös kentän lumityöt ja jäädytykset.

Kesäkautena mukaan tuli maaseudun askareissa auttamisen lisäksi yleisurheilua, lentopalloa ja monia muita liikuntamuotoja.

Lapsuus- ja nuoruusaikojen liikunnasta jäi hyvin positiivinen muisto yhdessäolosta ja ulkoilusta.  

Mikä on henkilökohtaisesti mieleenpainuvin liikuntamuistosi?

Liikunnasta on monia todella hyviä muistoja. Ehkä mieleenpainuvimmaksi nousee ensimmäisen täysmatkan Ironmanin maaliintulo vuonna 2014 Barcelonassa. Nuo klassiset sanat: ”You are an Ironman”, voi kuulla vieläkin. Myös hämmästys siitä, että kisa oli mennyt suuremmitta vastoinkäymisittä, lisäsi tuon hetken erityisyyttä.

Miten tällä hetkellä liikut, onko suhtautumisesi liikkumiseen muuttunut ja onko jotain tulevaisuuden tavoitteita liikkumisen suhteen?

Olen liikkunut jo vuosia melko tavoitteellisesti. Sijoitan liikuntaan nettotunteina keskimäärin tunnin päivässä läpi vuoden, toki painottuen kesäkauteen. Tämä on säilynyt samanlaisena viimeisten 12 vuoden ajan. Pyrin sijoittamaan ”vuosikellooni” muutaman tapahtuman tai kisan, jotka sekä motivoivat että rytmittävät harjoittelua. Tänä vuonna ohjelmassa ovat ainakin Jukolan Viesti (lienee 23. kerta), Saimaa Cycle Tour ja pari vielä määrittelemätöntä triathlonkisaa – tänä vuonna varmaankin puolimatkoja sekä mahdollisesti vielä Vuoksi Swim.

Liikkumisesta on tullut elämäntapa, joka sisältyy normaaliin päivä- ja viikko-ohjelmaan. Tavoitteenani on pysyä hyvässä kunnossa ja salaisena haaveenani on kvalifioitua jossakin ikäsarjassa triathlonin MM-kisoihin.

Bonuskysymys, mitkä ovat sinun vinkkisi liikkumiseen ja terveiset The Home of Sports -sivuston lukijoille?

Panostamalla kohtuullisesti liikuntaan saavuttaa paljon terveyttä, hyvinvointia, jaksamista, hyvää mieltä ja ystäviä. Monipuolisuus on valttia, jotta voima, kestävyys, liikkuvuus, ym. tulevat sopivasti katettua. Harjoittelun suhteen neuvon ainakin joskus käyttämään ammattivalmentajaa tai -ohjaajaa. Oikea tekniikka ja tieto voivat parantaa merkittävästi liikunnan hyötyjä ja tehdä siitä hauskempaa.

Lue lisää

Greg Van Aevermaet kesäkuussa Lahteen

Greg Van Avermaet päätti maantiepyöräilyuransa viime vuoden lopussa, mutta jatkaa kilpailemista mm. gravel-pyöräily tapahtumissa. 15.6.2024 osuu belgialaisen kalenteriin ja näin ollen Lahdessa nähdään yksi viime

Hiihtohaasteesta 2500 euroa Lahden Hiihtoseuralle

Kolmatta kertaa järjestetty Hiihtohaaste keräsi tänä vuonna ennätysmäärän joukkueita. Tapahtuman järjestivät The Home of Sports, Finska Kompaniet ja Lahden Hiihtoseura. Tapahtumaan starttasi 49 joukkuetta ja

Finntriathlonien ilmoittautuminen avautuu

Finntriathlon on suomalaisen triathlonin vanhin tapahtumatoimija, jonka juuret ulottuvat 1980-luvun alkuun. Ensimmäinen Finntriathlon järjestettiin Joroisissa vuonna 1983. Joroinen on mukana tapahtumakartalla edelleen, sillä siellä kilpaillaan