URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #33: Katja Kallioinen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Katja Kallioinen työskentelee Territory Managerina Medtronicilla. Medtronic on lääketieteellisen teknologian yksi maailman suurimpia yrityksiä, jonka pääkonttori sijaitsee USA:ssa Minneapolisissa. Urheilu on Katjalle elämäntapa ja hän on ollut triathlonin parissa jo yli kymmenen vuotta.

Katja tekee töitä kardiologisten invasiivisten välineiden kanssa koko Suomessa. Työnkuvaan kuuluu myynti, markkinointi, julkiset hankintakierrokset, asiakaskoulutukset sekä erilaiset koulutus- ja kongressimatkat maailmalla. Katjan tulee matkusteltua aika paljon sekä Suomessa että ulkomailla. Vastapainona reissaamiselle on kotitoimistopäivät, jolloin on lupa pyöriä kotona pieruverkkareissa.

Katja asuu puolisonsa Esan kanssa Lahdessa kahdestaan ja he ovat hengailleet yhdessä noin 9 vuotta. Lapset ovat jo aikuisia ja asuvat omillaan, joskin kulkeutuvat usein äidin patojen ääreen. Katja viettää muutenkin varsin paljon aikaa yhdessä lastensa kanssa.

Kuinka liikunnallinen / urheilullinen oli lapsuutesi?

Nuoruuteni pelasin pesäpalloa ja olin muutenkin lähes kaikissa joukkuelajeissa edustamassa koulua. Kävin lukion Salpauselän liiikuntapainotteisella luokalla ja lukioaika olikin mukavan leppoisaa aikaa samanhenkisessä porukassa. Kestävyysurheilu ei tuolloin ollut ollenkaan minun juttuni.

Vasta aikuisena hurahdin juoksuun, koska raskauskilot. Selkeä tavoite oli saada paino ja kilot kuriin. Kiloja tulikin molemmista lapsista noin 15-20. Saihan siinä juoksennella. Tuolta ajanjaksolta on varmasti peräisin rakkauteni juoksuun. Välillä juostiin kovempaa ja välillä hiljempaa, ei kuitenkaan mitenkään suunnitellusti, vaan fiiliksen mukaan. Lenkillä unohtui työt ja muut arjen haasteet. Yleensä lenkeillä myös parannettiin maailmaa, koska samanhenkisiä ihmisiä on aina ollut ympärillä ja kiireisen lapsiperhe arjen keskellä ne olivat tärkeitä aikuisten tuokioita.

Mitä urheilu sinulle antaa ja mikä siinä on parasta?

Vaikka harjoittelusta tulikin noiden vuosien jälkeen hieman suunnitelmallisempaa, on etenkin juoksu minulle edelleen tärkein tapa hallita mielen myllerryksiä. Muutenkin urheilu on meille elämäntapa, joka aika-ajoin ottaa enemmän roolia ja taas toisinaan jää sivuosaan, mutta tuo tasapainoa elämään eikä ilman sitä pysty olemaan montaa päivää. Pidän harjoittelusta ja tykkään tehdä pitkiä treenejä. Kilpailut tai voittaminen ei kauheasti motivoi minua, mutta niihin voi osallistua, koska on tullut hyvin treenattua. Kuuntelen tosi paljon tuntemuksiani ja suunnittelen Esan kanssa minun treenit töiden ja fiiliksen mukaan, jos ei huvita, niin tehdään vähemmän ja jos huvittaa ja on aikaa, tehdään enemmän. Tietty runko ja rytmitys on toki olemassa ja varsinkin palautumista seurataan aika tarkkaan. 

Olen käynyt myös triathlonliiton 1-2 tason valmentajakoulutukset ja minulla on tällä hetkellä muutama valmennettava, joita ohjaan toteuttamaan omia unelmiaan. Koen valmennuksen olevan todella vastuullista, koska määrittelen useita tunteja viikkotasolla urheilijan ajasta, joka on monesti pois esimerkiksi perheen yhteisestä ajasta. Minulle valmennuksessa on tärkeää löytää yhteinen sävel ja toimiva molemminpuolinen vuorovaikutus. Valmentajan on tärkeää pystyä havainnoimaan urheilijan jaksamista oikealla rytmityksellä. Sama sapluunaa ei todellakaan sovi kaikille.

Onko sinulla urheilun tai liikunnan suhteen joitain tavoitteita / unelmia, jotka haluaisit vielä toteuttaa? 

Olen kaksi kertaa kilpaillut Hawailla Ironman MM-kisoissa. Ensimmäinen kerta oli harjoittelua ja taivuin tuulessa ja kuumuudessa. Toisella kerralla vuonna 2022 olin todella hyvässä kunnossa ja tiesin, että varsinkin pyörän pitäisi liikahtaa. Ajoin kuitenkin alkuvaiheessa nyrkin kokoiseen kiveen ja kumi puhkesi. Vaihdoin sen, mutta se tyhjeni uudelleen. Pääsin lopulta jatkamaan matkaa, mutta haaveet hyvästä pyöräajasta murenivat siinä. Olin aika musertunut, vaikka pidinkin pettymyksen pitkälti sisälläni.

Haaveeni olisikin vielä saada onnistunut täyden matkan kisa vedettyä tänä vuonna. Lisäksi olisi mahtava onnistua Lahden puolimatkan MM-kisassa, jonne sain paikan voitettuani ikasarjani 45-49 viime syksynä Tallinnassa.

Parhaita kisakokemuksia on olleet Finntriathlonin puolimatkan kisat Joroisilla. Lisäksi aika monta SM-mitskua on tullut voitettua eri ikäsarjoissa vuosien varrella. Hienoja kokemuksia kaikki. Lisäksi meidän treeni- ja kisareissut Esan kanssa on olleet mahtavia. Paljon ollaan touhuttu ja koettu yhdessä.

Mitä terveisiä haluat lähettää The Home of Sports lukijoille?

Täytin tänä vuonna 50 vuotta ja edelleen paikat kestävät treeniä melko hyvin ja siitä olen iloinen, koska arvostan tervettä kehoa yli kaiken. Yli kymmenen vuotta olen ollut triathlonin parissa ja nauttinut joka hetkestä. Kokemuksesta voisin sanoa, että keskittykää omaan tekemiseen ja mukauttakaa treeni omaan elämään niin, että balanssi kaiken välillä säilyy. Kuunnelkaa kehoa ja mieltä, älkääkä miettikö liikaa mitä muut ajattelee tai tekee. Oman tason hyväksyminen, realistiset tavoitteet ja niiden myötä pitkäjänteinen työ vie parhaisiin tuloksiin. Ja muistakaa nauttia matkasta!

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta