URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #26: Pauli Kiuru

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pauli Kiuru on suomalaisen triathlonin legenda ja kansanedustaja. Liikunta on olennainen osa Paulin identiteettiä.

Koulutukseltaan Pauli on historian ja yhteiskuntaopin opettaja (FM). Myöhemmin hän opiskeli yrittäjyyspainoitteisen MBA:n. Pauli tapasi vaimonsa Tarjan jo lukion aikana ja heillä on kaksi lasta, jotka ovat jo muuttaneet pois kotoa.

Pauli harrastaa liikuntaa eri muodoissa. Pauli juoksee viikossa pari kertaa vähintään tunnin, sekä kerran viikossa hän ui 4 000 metriä sekä käy tekemässä 1,5 tunnin kuntosaliharjoituksen. Kesällä hänen tulee myös jonkin verran pyöräiltyä. Pauli pyrkii tekemään yhden hieman pidemmän venettelysession joka viikko. Pauli harrastaa myös vaellusta ja ne ovat hänelle henkireikä. Paulin on päästävä Lappiin tai ulkomaille vaeltamaan johonkin luontokohteeseen vähintään kerran vuodessa.

Pauli harrastaa myös lukemista ja hänellä on aina joku kirja luettavana. Tällä hetkellä se on Ari Puheloisen Sotilas ja työmies. Kirjassa puolustusvoimien entinen komentaja kertoo ajatuksiaan elämästään. Tämä entinen komentaja nousi hyvin vaatimattomista oloista asemaansa lahjakkuudellaan ja erityisesti tiukalla työasenteellaan.

Paulilla on Kokemusta kansanedustajuudesta vuodesta 2011 lähtien. Hän valmistautuu parhaillaan neljänsiin eduskuntavaaleihinsa Pirkanmaan vaalipiirissä.

Ylen vaalikoneessa Paulia pyydettiin kuvailemaan ihannepäivänsä. Vastaus oli helppoa antaa:

” Täydelliseen vapaapäivään kuuluu kiireetön herääminen hyvin nukutun yön jälkeen. Paikkana voi olla kesämökki tai autiotupa kansallispuistossa. Kehossa tuntuu hieman tervettä rasitusta edellisen päivän vaelluksesta tai melonnasta. Pienen aamu-uinnin jälkeen on vuorossa kahvit ja alkavan päivän suunnittelua. Rupattelu ja huumori vievät keskustelua eteenpäin. Kännykkäverkkoon ei ole yhteyttä.”


Ironman Hawaiji 1991. Kuva: Lois Schwartz / Competitor Magazine.

Kuinka liikunnallinen / urheilullinen oli lapsuutesi?

Paljon tuli silloin liikuttua. 10 vuotta olin pikaluistelussa mukana ja pari SM-mitalia sain juniorisarjoissa. Kesällä ohjelmassa oli yleisurheilua ja siinä lähinnä juoksua. Kotona oli rekkitanko, ja siinä on vedetty leukoja aina ohimennen. Mökillä veden kantaminen ja halkojen hakkaaminen, olivat pienestä pitäen ohjelmassa.

Liikunta on olennainen osa identiteettiäni. Aina on menty mahdollisimman pitkälle. Mökillä lapsena soutamalla seuraavan järven selälle ja pyörällä naapurikuntiin retkipyörällä. 

Mitä urheilu sinulle antaa ja mikä siinä on parasta?

Urheilu on nykyään vastapainoa työlle. Parhaat ajatukset ja ratkaisut syntyvät liikkuessa ja nukkuessa. Vaellusretkiin liittyy liikunnan lisäksi luonnosta nauttiminen ja kiireetön rupattelu.

Onko sinulla urheilun tai liikunnan suhteen joitain tavoitteita?

Tärkein tavoite on pysyä niin hyvässä kunnossa, että voi nauttia liikunnasta. Liikunta itsessään on arvo – ei niinkään matkat ja ajat. Tosin muutaman kerran vuodessa, olen pitänyt tapanani juosta puolimaratonin ja siinä tavoitteena on ollut ajan 1:35:00 alittaminen. Viime vuonna se onnistui kaksi kertaa.

Miten pystyt yhdistämään tavoitteellisen liikkumisen ja työn sekä muun elämän yhteen?

Kuntoliikuntaa on 4–5 päivänä viikossa. Lepopäivät pyrin ajoittamaan sellaisille työpäiville, jotka ovat pituudeltaan ylipitkiä. Tässä työssä niitä tulee säännöllisesti. Jokaisena viikon päivänä teen kuitenkin hyötyliikuntaa, joka on vastapainoa älyttömälle istumisen määrälle. Yleensä se on kävelyä. Portaita pyrin käyttämään hissin sijasta ja auton jätän monesti kilometrin päähän kohteesta.

Minkä vinkin haluat antaa liikkumiseen The Home of Sports sivuston lukijoille?

Liikunta on lahja, josta kannattaa olla kiitollinen jokaisena päivänä. Ruuhkavuosia eläville antaisin ohjeeksi armollisuuden. Liian kovat tavoitteet yhdistettynä arjen muihin vaatimuksiin vievät liikunnasta helposti ilon. Ammattilaiset ja huippu-urheilijat voivat keskittyä eri tavalla urheiluun. Heitä ei kannata pyrkiä matkimaan, jos oma päiväohjelma on täynnä muita velvollisuuksia.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta