Perjantaivieras #24: Iiris Lahti

Perjantaivieraana on tällä kertaa espoolainen Iiris Lahti. Iiris on työskennellyt koko työuransa datan ja analytiikan parissa. Urheilu ja treenaaminen ovat tärkeää vastapainoa työlle.

Iiris on espoolainen kahden alakouluikäisen lapsen äiti ja aktiivijuoksijan vaimo. Hän on toiminut koko työuransa ajan datan ja analytiikan parissa, ja viimeiset 3 vuotta data-alan yrittäjien agentuurina toimivan AI Rootsin perustajana. Iiriksen perheen arki pyörii töiden lisäksi lasten koulun ja harrastusten ympärillä ja omat treenit tulee usein tehtyä koripallo- tai jalkapallotreenien yhteydessä tai uintia harrastavan tyttären kanssa. Kasvuyrityksessä työskentely voi olla usein hektistä ja nopeatempoista, mihin triathlonharjoittelu on tuonut hyvää rytmiä ja vastapainoa.

Kuinka liikunnallinen / urheilullinen oli lapsuutesi?

Vietin lapsuuteni maaseudulla, jossa pitkien välimatkojen takia liikunta oli osa ihan tavallista arkea, koska pyöräilin kouluun päivittäin. Kävimme isän kanssa uimassa ja äidin kanssa hiihtämässä, erityisesti kevättalvella, kun pelloilla oli hankikanto. Varsinaisena harrastuksena minulla oli lapsuudessa ja nuoruudessa klassinen baletti, ja olen harrastanut vaihtelevasti eri tanssilajeja oikeastaan koko ikäni. 

Lapsuuden kestävyysurheilun esikuva oli vaarini, joka innostui 45-vuotiaana hiihdosta, kävi aktiivisesti Lapissa treenaamassa ja osallistui Finlandia-hiihtoon 20 kertaa vanhemmalla iällä. Minäkin innostuin kestävyysurheilusta varsinaisesti vasta aikuisena opiskeluaikojen jälkeen. Juoksin ensimmäisen puolimaratonin 2008 ja aloitin uudelleen aamu-uinnit muutettuani töihin Helsinkiin Märskyn viereen. Hankin ensimmäisen harrastepyörän vuonna 2018 työmatkapyöräilyyn ystäväni innoittamana ja aloitin vapaauinnin tekniikkakurssit. Idea näiden lajien yhdistämisestä ja tavoitteellisemmasta triathlonin treenaamisesta syntyi vuonna 2020. Ensimmäisten kisojen jälkeen kipinä vahvistui ja liityin Helsinki Triathlonin treeniryhmään. Baletista ja tanssin harrastamisesta on jäänyt lihasmuistiin hyvä vartalonhallinta, joka on auttanut erityisesti uintitekniikan nopeassa omaksumisessa. Lapsuudesta tuttu arkiliikunta, kuten työmatkapyöräily, on myös keskeinen osa omaa harjoittelua edelleen.

 Mitä urheilu sinulle antaa ja mikä siinä on parasta?

Urheilu ja treenaaminen on tärkeää vastapainoa työlle, mutta myös mahdollisuus viettää aikaa samoja lajeja harrastavien ystävien tai perheen kanssa. Suomessa on upea ja kannustava triathlon-yhteisö ja olen saanut lajin parista paljon uusia ystäviä. Triathlonissa parasta on luonnossa liikkuminen, kuten avovesiuinti, juoksulenkit merenrannassa, hiihtäminen talvella ja pyöräily hiekkapoluilla tai rauhallisilla maalaisteillä. 

Tavoitteellinen treenaaminen ja urheilutapahtumiin valmistautuminen on opettanut paljon sinnikkyyttä ja suunnitelmallisuutta. Data-alalla pitkään työskennelleenä minulla on helposti taipumus mitata kehitystä ja palautumista liiankin tarkasti, mutta erityisesti tämän kauden aikana olen harjoitellut valmentajani Antin kanssa oman olon kuuntelua ja armollisuutta itseäni kohtaan. On hienoa onnistua kisoissa ja ylittää itsensä, mutta joskus pitää antaa kropalle lepoa ja palauttavaa liikettä, jos muussa elämässä on kiireinen vaihe päällä – ja siitäkin pitää muistaa itseään onnitella. Uskon, että nämä opit ovat arvokkaita ja sovellettavissa ihan kaikilla elämän osa-alueilla. 

Haluamme myös mieheni kanssa vanhempina välittää lapsillemme esimerkkiä urheilun ja aktiivisen elämäntavan iloista. Lapset kannustavat ylpeinä meitä vanhempia juoksu- ja triathlonkisoissa, samalla tavalla kuin me kannustamme heitä koripallo- ja jalkapallokentän laidalla.

Kuva: Iiro Rautiainen

Onko sinulla urheilun tai liikunnan suhteen joitain tavoitteita / unelmia?

Yllätyin miten paljon innostuin näin aikuisiällä urheilutapahtumista ja tavoitteellisesta harjoittelusta ja miten paljon lisämotivaatiota sain niistä treenaamiseen. Viime kesänä kävin ensimmäisessä pidemmässä Ironman 70.3.-tapahtumassa Lahdessa ja olen menossa sinne ja muutamiin pienempiin juoksu- ja triathlontapahtumiin myös tänä vuonna. Mikäli tämä kausi menee hyvin, olen ajatellut täysmatkan testaamista vuonna 2024 täyttäessäni 40 vuotta. Mutta siihen on vielä pitkä matka enkä halua pitää kiirettä täysmatkan kanssa. 

Ennen kaikkea tavoittelen sitä, että urheilu ja treenaaminen tuottaisivat samalla tavalla iloa ja energiaa arkeen myös jatkossa. Vastaan tulee todennäköisesti huonompia ja parempia kausia, mutta mikäli treenaan fiksusti ja pysyn terveenä, voin parhaimmillaan viihtyä lajin parissa vielä vuosikymmeniä. Haluaisin myös löytää tavan palata takaisin tanssin pariin ja yhdistää sitä triathlonharjoitteluun.

Miten pystyt yhdistämään tavoitteellisen liikkumisen ja vaativan työn yhteen?

Kasvuyrityksessä työskentely voi olla usein hektistä ja nopeatempoista, mihin treeni on tuonut hyvää vastapainoa. Koska perheessämme on usein myös illat aikataulutettuja lasten harrastusten takia, vaatii harrastaminen ennen kaikkea suunnitelmallisuutta ja ennakointia. Tässä on toiminut hyvänä käytäntönä se, että merkitsen mahdolliset tulevien viikkojen menot valmentajalle etukäteen, jolloin treenit voidaan suunnitella niiden ympärille. Kun treeni on kalenterissa, tulee se myös todennäköisemmin tehtyä. Iso apu on ollut myös siitä, ettei minun tarvitse itse miettiä miten treenaan fiksusti vaan voin luottaa tässä valmentajan ammattitaitoon.

Olen myös kantapään kautta oppinut aikaisemmin työurallani, että urheilusta ja omasta ajasta ei kannata tinkiä tai muuten ajatus puuroutuu ja jaksaminen sakkaa. Tiedän, että saan lenkillä parhaat ideat ja moneen ongelmaan on löytänyt ratkaisun pyörän selässä, sen sijaan että asiaa olisi jäänyt pähkäilemään työpöydän ääreen. Parasta tietysti on, mikäli pystyy yhdistämään urheilun ja työn – esimerkiksi yhteislenkeillä työkavereiden kanssa tai kävelypalavereilla. Odotan myös ensi viikon perheen yhteistä Lanzaroten treenilomaa ja mahdollisuutta päästä hetkeksi irti arjesta. Loman jälkeen voi palata virkistäytyneenä takaisin töiden pariin.

Minkä vinkin haluat antaa liikkumiseen The Home of Sports sivuston lukijoille?

Kokeile rohkeasti uusia lajeja, urheilutapahtumia ja treenaamisen muotoja, – koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Jos olet sosiaalinen ihminen, monen lajin parista löytyy mahtavia yhteisöjä ja seuroja, joista löytyy uusia treenikavereita. Valmentajan räätälöimästä treenisuunnitelmasta voi olla apua, jos oma arki on kiireistä ja sinne pitää mahduttaa useamman lajin treenejä. Tärkeintä kuitenkin on löytää se urheilun ja liikunnan tuoma ilo ja hyvä energia, ilman että tekemisestä tulee liian suorittavaa tai omaa ja perheen jaksamista kuormittavaa.

Liikuttavan upeaa kevättalvea ja treenejä kaikille!

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →