URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #23: Tommi Kajasoja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Perjantaivieraana on Tommi Kajasoja, joka on FCG Finnish Consulting Groupin toimitusjohtaja. Liikunta ja hyvinvointi ovat Tommille elämäntapa.

Tommi valmistui vuonna 1999 Energiatekniikan DI kunniakkaasta Lappeenrannan Teknillisestä korkeakoulusta. Tämän jälkeen hän on ollut teollisuuden palveluliiketoiminnan johtotehtävissä Suomessa ja myös useamman vuoden ulkomailla aina tähän päivään saakka. Viime vuoden toukokuusta alkaen Tommi on toiminut FCG Finnish Consulting Groupin toimitusjohtajana. Tämän lisäksi hänellä on muutama hallituksen jäsenyys niin yritysmaailmassa kuin harrastusten parissa.

Tommin perheeseen kuuluu vaimo ja teini-ikäinen tytär sekä kuusivuotias Cotton. Pyöräily ja hiihto ovat viime vuosina “sattumoisin” valikoituneet myös koko perheen yhteisiksi harrastuksiksi.

Kuinka liikunnallinen / urheilullinen oli lapsuutesi?

Ensimmäiset muistikuvat liikunnasta lapsena tulevat maastohiihdosta. Asuimme Imatralla hiihtoladun vieressä ja sitä kautta hiihto oli luonnollinen osa nuoren Tommin arkea. Lähellä ollut laskettelumäki veti myös puoleensa ja siellä tuli vietettyä aika paljon aikaa. Ala-asteella aina lukio-ikäiseksi saakka lajeinani olivat pesäpallo ja suunnistus niin kesällä kuin talvellakin. Jokunen Jukolan viesti on tullut käytyä. Tulihan siinä kokeiltua muitakin lajeja kuten lentopalloa, jonka harrastus jäi kuitenkin valitettavan lyhyeksi, vaikka valmentaja soitteli jopa äitille perään ja kysyi vieläkö poikaa innostaisi lentopallon peluu. Pituudesta oli myös hyötyä kavereiden kanssa vuosia jatkuneesta höntsä-koriksesta. Samassa jengissä pelasi sellaisia nimiä kuin Jussi Markkanen, Mikko Manerus ja keihäspiireissä nykyään vaikuttava Petteri Piironen. 

Mitä urheilu sinulle antaa ja mikä siinä on parasta?

Urheilu on minulle aika-ajoin varsin kuormittavankin työn vastapaino. Huomaan, että kun on hyvässä fyysisessä kunnossa, niin myös Masa Vestmanin termiä lainatakseni, ”ylämunuainen” pystyy käsittelemään asioita ja elämäntilanteita paljon paremmin. Olen huomannut, että hyvässä kunnossa ollessani stressinsietokykyni on merkittävästi parempi kuin aiemmin. 

Toki urheilu on myös jatkuvaa oman suorituskyvyn ja rajojen kehittämistä. Kun ajaa oman ennätyksen esim. Tahkon maastopyöräkilpailussa tai onnistuu hyvin maantiepyöräilyn Elite lähdössä nuorempien seurassa, niin kyllä niiden jälkeen on fiilis aina korkealla. Sanoisin, että parasta on ne hyvät fiilikset hyvien treenien ja onnistuneen kilpailun jälkeen. Totta kai sanomattakin selvää on myös yhteisöllisyys, joka urheiluun liittyy ja sen myötä saadut lukuisat uudet ystävät.  

Onko sinulla liikunnan suhteen jotain tavoitteita / unelmia?

Olen viimeisen parin- kolmen vuoden aikana sanonut, että olisihan se hienoa, jos vielä SM-mitalin saavuttaisi. Minulle se käytännössä tarkoittaa pyöräilyä tai pitkän matkan hiihtoa. Masa Vestman on tosin sitä mieltä, että määrätietoisella harjoittelulla mitali voisi olla mahdollista myös Masters sarjan painonnostossa! Tämä on tietysti hämmentävää, varsinkin kun katsoo ruumiinrakennettani, josta ei ensimmäisenä tule painonnostaja mieleen. 

Ennen kaikkea urheilu tai pitäisikö sanoa määrätietoinen liikunta on minulle elämäntapa. Se on keino pitää asiat balanssissa ja pysyä hyvässä kunnossa niin että farkut mahtuvat jalkaan. En tiedä onko se suoranainen tavoite tai haave, mutta kyllähän uusien paikkojen näkeminen ja kokeminen esim. pyörän selästä tuo mukavaa vaihtelua arkeen. 

Miten pystyt yhdistämään tavoitteellisen liikkumisen ja vaativan työn yhteen? 

Peruslähtökohtia minulla on tähän kaksi. Ensinnäkin omat treenit ja kilpailut pitää sovittaa perheen muihin ja yhteisiin menoihin, jotta sieltä kaikkein tärkeimmästä energianlähteestä saa tarvittavan tuen omaan harrastukseen. Toinen periaate on, että työt hoidetaan aina ensin ja sitten tulee vasta hupi tai tässä tapauksessa harrastukset. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että treeniin käytettävissä oleva aika saattaa olla välillä hyvinkin rajallinen. Mutta kun sen aikatauluttaa ja käyttää fiksusti asiansa osaavan valmentajan tukemana, pystyy omaa kuntoa kehittämään hyvinkin nousujohteisesti. Ilman, että kokonaiskuormituksen taso nousee liian suureksi. Levon määrää ja palautumista ei voi koskaan korostaa liikaa

Minkä vinkin haluat antaa liikkumiseen The Home Of Sport sivuston lukijoille? 

Kun löydät oman jutun, niin tee sitä suurella sydämellä ja intohimolla, mutta älä ota siitä turhia paineita. Pääasia, että liikkuu ja huolehtii omasta ja läheistensä hyvinvoinnista laaja-alaisesti. Numerolappu rinnassa ei tarvitse olla se ensisijainen tavoite. Pienikin määrä ulkoilua säännöllisesti pitää mielen virkeänä! Ja let´s be honest here: kun numerolappu on sitten joskus kiinni, niin sitten kyllä mennään…  

Hiihtohaaste

Tiistaina 14.2. on Lahden legendaarisessa urheilukeskuksessa hiihtohaaste. Tommia voidaan tituuleerata hiihtohaasteen isäksi ja äidiksi. Hiihtohaaste lähti liikkeelle siitä, että pyöräilyseura Finska Kompaniet heitti sosiaaliseen mediaan pyöräily- ja triathlonseuroille sekä yhteisöille haasteen viestihiihtoon. Vuonna 2022 hiihtohaaste toteutettiin lyhyellä varoitusajalla ja mukana oli noin 20 nelihenkistä joukkuetta. Tänä vuonna joukkuemäärä nousee noin 35 joukkueeseen. Tapahtuman tuotto menee Lahden Hiihtoseuran junioritoiminnan tukemiseen.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta