Osa 7: Mitkä ihmeen lättärit?

Vapaauinnin tekniikkakoulun Vlogin jakso 7 käsittelee lättäreitä.

Uintimaailmassa käytetään termejä, joita ei kuule oikein missään muualla. Puhutaan piikeistä, kun tarkoitetaan 25 m matkaa ja vinstoista, kun tarkoitetaan 50 m matkaa. Viime jaksossa kävimme läpi pullareita, joka tarkoittaa jalkojen väliin laitettavaa kellutinta. Lättärit, joita käsittelemme tässä jaksossa, ovat käsiin laitettavat “levyt”, joiden avulla harjoitellaan tekniikkaa, voimaa ja voimakestävyyttä. Ne ovat erittäin tärkeitä uinnissa, jos haluamme kehittää nopeutta.

Lättäreitä on monen muotoisia, kokoisia ja värisiä. On sormilättäreitä, evälättäreitä ja perinteisiä lättäreitä. Uusia lättäreitä kehitetään jatkuvasti, jotta uimarit voisivat kehittää itseään eri tavoin. Lättäreiden kohdalla pitääkin valita ne, jotka tuntuvat itsestään parhailta, sekä koon että muodon osalta. Perinteiset Strokemakerit, joissa on nauhakiinnitys toimivat varmasti, vaikka itse olen viime vuosina suosinut Finiksen Agility Paddleja, joissa lättärit pysyvät kädessä pelkällä peukalon paineella. Niissä on hieman agresiivisempi muotoilu lättärin yläosassa, joka ohjaa alkuvetoa oikeaan suuntaan. Lisäksi en tunne painetta sormenpäissä lainkaan, kuten perinteisillä lättäreillä. Toki uin vaihtelun vuoksi myös perinteisillä lättäreillä, koska monipuolinen harjoittelu on hyvin mielekästä.

Usein lättäreiden kanssa käytetään pullaria, eli ajatuksena on tehostaa ylävartalon harjoittelua. Ihan yhtä hyvin lättäreitä voi käyttää räpylöiden kanssa tai ilman mitään apuvälineitä alavartalossa.

Lättärit ovat myös erinomainen apuväline kehotietoisuuden lisäämiseen. Koska kämmenen pinta-ala kasvaa keinotekoisesti, kasvaa myös vaste, jonka lihakset saavat vedon aikana. Käytän lättäreitä paljon, kun haluan opettaa, mitä lihaksia oppilaan tulisi käyttää uinnin aikana. Pyydän esimerkiksi keskittymään siihen, että vedon loppuosa tuntuu ojentajissa. Kun keskitymme yhteen lihakseen, saamme yleensä tuotettua voiman sieltä. Kannattaakin seuraavalla uintikerralla kokeilla keskittyä ensin keskivartaloon, jonka jälkeen latseihin (leveä selkälihas) ja ojentajiin. On mahtavaa, kun voimme parantaa uintiamme tunteen avulla. Tärkeää lättäreillä uidessa on, ettei olkapäihin sattuisi. Yritä tietoisesti pitää käsivarret ja olkapäät rentoina, jotta voima tulisi latseista. Myös sweet spot vaikuttaa tähän!

Kehotietoisuuden lisäksi lättärit hidastavat käden nopeutta pinnan alla, eli pito paranee. Kun yritämme säilyttää saman nopeuden ilman lättäreitä, voi tunne pidosta olla huomattavasti parempi.

Voimme myös harjoitella heikomman puolen kehotietoisuutta ja voimaa, pitämällä lättäriä yhdessä kädessä. Itselläni vasen puoli tuottaa usein vähemmän voimaa kuin oikea, joka luonnollisesti vaikuttaa vauhtiin. Siksi yritän toisinaan tiedostaa vasemman puolen toimintaa tehostetusti.

Lättärit ovat hyvin monipuoliset välineet, joita voin lämpimästi suositella. Kannattaa aloittaa harjoittelua hieman pienemmillä lättäreillä. Sitä mukaa, kun voimatasot kasvavat, voi aina siirtyä isompiin lättäreihin. Yksi omituisuus niissä kuitenkin on, jota en ole vielä pystynyt selvittämään. Kun joku kokeilee ensimmäistä kertaa lättäreitä, jää sweet spot aina liian korkeaksi. Sweet spot kannattaa tiedostaa myös lättäreillä!

HARJOITUSOHJELMA

Alla vielä harjoitusohjelma, jonka voi uida kokonaan lättäreillä ja pullarilla. Tekniikan laatu on aina prioriteetti, vaikka uisit apuvälineillä. Ohjelmaa voi aina skaalta omiin tarpeisiin sopivaksi. Suluissa ominaisuus, jota on tarkoitus kehittää.

  • 200 m: levollista vapaauintia lättäreillä ja pullarilla 
  • 10 x 50 m: rennon reipasta vapaauintia lätt + pull  (hermotus/tunne). Oma tauko.
    • 4 x 50 m: yritä tuntea latsit
    • 4 x 50 m: yritä tuntea ojentajat
    • 2 x 50 m: yritä tuntea kyljet, lähinnä vartalonkierron ja vedon aikana
  • 5 x 100 m: reipasta vapaauintia lätt + pull  (nopeus/voima). 20–30 s tauko.
  • 2 x 400 m: rennon reipasta lätt + pull  (voimakestävyys/voima). Oma tauko.

Yhteensä: 2 000 m

Lättäreitä voi hankkia useimmista verkkokaupoista ja urheiluvälineliikkeistä. Alla vielä linkit sekä Finiksen että Strokemakers lättäreihin.

Finis

Strokemakers

Hyviä treenejä!

SWIMYININ sivuille

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →