Osa 3: Sormet yhdessä vai erikseen?

Vapaauinnin tekniikkakoulun kolmas vlog-jakso pureutuu sormiin. Alta löydät tekstin lisäksi vlogin sekä Swimyin-videon aiheesta.

Kyseisestä pulmasta käydään ja tullaan käymään keskustelua varmasti ikuisesti. Absoluuttista totuutta ei taida olla. Monet kilpauimarit pitävät sormia yhdessä ja toiset harottavat. YouTubessa ohjeistetaan, että sormien pitäisi olla 2-3 millimetriä irti toisistaan, kokonaan yhdessä tai erillään. Mikä on sitten se oikea tapa? Se selviää usein kokeilemalla ja vertailemalla tunnetta ja aikoja. Itse menen aina tunne edellä. Ajattelin muun muassa sitä tekeekö jonkun asian muuttaminen uinnistani helpomman tuntuista, missä lihaksissa veto tuntuu ja kuinka nopeasti uin. Kuten olen jo aikaisemmissa teksteissä kirjoittanut, on vesi mielestäni mestari hämäämään meitä.

Järjellä ajateltuna voisi kuvitella, että kannattaisi pitää sormet koko ajan yhdessä, jotta vesi ei pääse karkaamaan sormien välistä. Tunne on usein voimakas ja vahva, koska veto tuntuu koko kädessä ja usein myös olkapäissä. Näin uin myös itse vuosien ajan, ennen kuin todella aloin selvittää vapaauinnin ulottuvuuksia ja sen moninaisia vivahteita. Nykyään uin sormet erillään. Miksi? Syy liittyy siihen, millä lihaksilla haluan tuottaa voimaa ja myös uinnin taloudellisuuteen. Kun pidän käsivarret rentoina ja sormet erillään, on tunne uidessa huomattavasti rennompi ja aistin pidon paremmin. Itselleni tämä tyyli sopii, koska silloin saan paremman tunteen leveään selkälihakseen, eli “latseihin” (lat. musculus latissimus dorsi). Silloin pystyn myös palauttamaan kädet rennommin ja nopeammin pinnan alle.

Kun aloin vuosia sitten tehdä Swimyin videoita, oli alkuperäinen suunnitelmani kuvata jokainen vapaauinnin muuttuja. Vaikean tehtävästä teki se, että kaikki muut muuttujat piti pitää ennallaan. Kaikki videot kuvattiin lopulta viisi kertaa, koska en ollut tyytyväinen lopputulokseen. Miksi kerron tämän? Videoiden tekeminen opetti kuuntelemaan herkästi omaa tunnetta ja eriyttämään eri kehonosia, mikä teki minusta aistiherkemmän ja vuosien saatossa myös paremman uimarin. Valmensin siis itse itseäni kokeilemalla mitä tapahtuu, kun muuttaa yhtä pientä osa-aluetta uinnissa. Työlästä toisinaan, mutta erittäin tehokasta.  Japanilaiset mestarit ovat sanoneet, että voimme pyrkiä täydellisyyteen, kunhan tiedostamme ettei sellaista ole olemassa. Paremmiksi voimme silti tulla.

Swimyinissä on tehty jokaisesta muuttujasta erillinen video, kuten myös aiheesta “sormet yhdessä vai erikseen”. Jokaisen videon tarkoitus on opettaa näkemään, ymmärtämään ja tuntemaan erot. Sinä olet itsesi valmentaja, ja lopulta päätät kumpi tyyli sopii itsllesi paremmin.

Toivottavasti sekä Swimyin -videosta että videoblogin kolmannesta jaksosta on sinulle hyötyä ja koet uusia oivalluksia.

Hyviä treenejä!

SWIMYIN NETTISIVU

Lue lisää

Perjantaivieras #52: Mira Leskinen

Mira Leskinen on liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja triathlonisti. Heinolasta kotoisin oleva Mira on myös pienen lapsen äiti, joka perheineen asuu Jyväskylässä.

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →