2023 on suomalaisen triathlonin juhlaa

Suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhla kruunautui IRONMAN 70.3 MM-kisoihin Lahdessa elokuun lopussa. Vauhdikas vuosi piti kuitenkin sisällään paljon muutakin.

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa. Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa.

Suomalaisen triathlonin alkuvuosia muisteltiinkin useissa yhteyksissä ja lajikonkareilta löytyi useita arkistojen aarteita, kun juhlavuosi käynnistyi Finntriathlonin Roadshown myötä jo keväällä. Useilla paikkakunnilla vieraillut Roadshow nostatti kesän kisatunnelmaa ja liikutti paikallisia triathlonisteja ja lajista kiinnostuneita.

Vantaa triathlon 10.-11.6.

Suomalainen triathlonkausi on käynnistynyt jo useamman vuoden ajan Vantaalta, jossa kesäkuun alussa kilpaillaan sprinttimatkan SM-mitaleista. Kesäkuussa naisten kisassa ennakkosuosikit pitivät pintansa Julia Kekkosen voittaessa kultaa ennen Tiina Pohjalaista ja Iida Reiniä.

Miesten kisassa ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt Veikka Sarén oli odotetun ylivoimainen. Jere Helminen oli kisan toinen ja Kim Harju kolmas.

IRONMAN 70.3 Lahti 1.7.

IRONMAN 70.3 Lahti järjestettiin jo viidennen kerran Lahdessa heinäkuun alussa. Tapahtumaan oli ilmoittautunut 1200 kilpailijaa 41 maasta. Rankkasateen sävyttämässä kilpailussa päivän nopein oli Viron Timmo Jeret ajalla 3.56,25.

Jeret oli uinnin jälkeen vasta sijalla 30, mutta nousi vahvalla pyöräilyllä kilpailun kärkeen. Jeretin pyöräaika 90 kilometrin reitillä oli huima 2.03,38. Hän viimeisteli upean suorituksen juoksemalla puolimaratonin aikaan 1.17,08.

Asla Suutari-Jääskö sijoittui toiseksi ajalla 4.10,25 ja Juuso Manninen kolmanneksi ajalla 4.13,24.

Henna Junnila rypisti vahvalla juoksulla naisten kilpailun ykköseksi. Junnilan loppuaika oli 4.35,47. Toiseksi sijoittui Viroa edustava Helen Liis ajalla 4.38,06 ja kolmanneksi Venla Koivula ajalla 4.38,18.

Finntriathlon Joroinen 14.-15.7.

Joroinen palasi neljän vuoden tauon jälkeen myös SM-kisapaikkakunnaksi, kun juhlavuoden kilpailussa taisteltiin perusmatkan SM-mitaleista. Joroinen keräsi yhteensä 600 kilpailijaa eri ikäsarjoihin ja eri matkoille.

Henrik Goesch otti odotetusti SM-kultaa miesten perusmatkalla. Viime vuosina pidemmillä matkoilla kunnostautunut Goesch ratkaisi kilpailun juoksussa, kun 10 km kulki aikaan 33.33. Loppuaika 1,5 km uinnin, 40 km pyöräilyn ja 10 kilometrin juoksun jälkeen kirjattiin 1.54,19.

Toiseksi sijoittui Esan Veikka Saren, joka voitti samalla alle 23-vuotiaiden SM-kultaa. Pronssille ja samalla alle 23-vuotiaiden hopealle selvisi Aqua Plus Triathlonin Joona Lehtonen.

Naisten SM-kullan voitti Julia Kekkonen, joka käytti matkaan aikaa 2.08.51. Hopealle sijoittui Ida Reini ja pronssia nappasi Tiina Pohjalainen. Alle 23-vuotiaiden SM-kultaa voitti Julia Kekkonen, hopealle tuli Ida Reini ja pronssia vei Järvenpään Pyöräilijöiden Jutta Puranen.

Challenge Turku 28.-29.7.

Challenge Turun kisaviikonloppuna ratkottiin Suomen mestaruudet supersprintissä ja puolimatkalla.

Miesten puolimatkan kilpailun nopein oli odotetusti Henrik Goesch ajalla 3:46;36. Eroa toiseksi tulleeseen Juuso Manniseen tuli lopulta reilut kuusi minuuttia. Kolmanneksi nousi Joona Tuikka.

Naisten kilpailussa voitosta käytiin tiukka kamppailu, jonka lopulta voitti Minttu Hukka. Voittajan loppuaika oli 4:08;42. Toiseksi tullut Minna Koistinen hävisi Hukalle alle minuutin. Kolmanneksi tuli Heini Hartikainen.

Finntriathlon Vierumäki 12.8.

Kymmenennen kerran järjestetty Finntriathlon Vierumäki keräsi yhteensä 600 triathlonistia nauttimaan aurinkoisesta kesäsäästä elokuussa. Miesten perusmatkalla nähtiin tiukka kamppailu voitosta, jonka vei lopulta Samu Hanhela ajalla 2.01,21. Kim Harju oli toinen ja Lassi Okka kolmas.

Naisten perusmatkan nopein oli Minttu Hukka ajalla 2.11,23. Maisa Tuliniemi oli toinen ja Helena Knaapi kolmas.

Vierumäellä kilpailtiin myös sprinttimatkoilla, joiden nopeimmat olivat Jarmo Rissanen sekä Aira-Maarit Mantsinen.

Nuorten supersprinteissä nähtiin tiukkoja kamppailuja. Päivän nopeimmat olivat 17-vuotiaiden sarjoissa kisanneet René Vuorio ja Nenna Mäkinen.

VinFast IRONMAN 70.3 MM-kisat 26.-27.8.

Elokuun lopussa Lahdessa koettiin ennennäkemätöntä triathlonhuumaa, kun kaupunki täyttyi kansainvälisistä kisavieraista. Lahden MM-kilpailuun oli paikkansa selvittänyt peräti 6200 triathlonistia 115 eri maasta. Lahti saikin nauttia kansainvälisestä kisahuumasta koko viikon ajan.

Naisten kilpailu käytiin lauantaina 26.8. USA:n Taylor Knibb oli kilpailu ykkönen kaikkien aikojen nopeimmalla IRONMAN 70.3 -ajalla: 3.53,03.

Ison-Britannian Kat Matthews nousi päivän nopeimmalla juoksuosuudella (1.16,38) toiseksi ja Sveitsin Imogen Simmonds taisteli itsensä kolmanneksi. Matthewsin loppuaika oli 3.57,05 ja Simmondsin 3.57,56.

Miesten kilpailussa nähtiin yllätysvoittaja, kun 22-vuotias saksalainen Rico Bogen voitti MM-kultaa ajalla 3.32,22. Bogen ui 1,9 km ajassa 22:52, pyöräili 90 km alle kahden tunnin (1.56,17) ja juoksi 21,1 km aikaan 1.11,02. Saksalaisten unelmapäivän varmistivat kakkoseksi tullut Fredreric Funk (3.33,26) ja kolmoisvoiton täydentänyt Jan Stratmann (3.34,11). Ranskan Mathis Margirier oli neljäs ja Iso-Britannian Joshua Lewis oli viides.

MM-kilpailujen taso oli odotetun kova kaikissa ikäluokissa. Ainoana suomalaisena pro-sarjassa kilpaili Tiina Pohjalainen, joka oli 17:s. Ikäsarjoissa mukana oli 200 suomalaista, joista parhaan sijoituksen nappasi Venla Koivula, joka oli N40-44-sarjassa kolmas. Timo Kanninen oli M45-49 sarjan viides, Tero Setola oli M40-44 sarjan seitsemäs ja Sauli Haahtela M45-49 sarjan seitsemäs. Alexander Stubb sijoittui M55-59 sarjassa sijalle 15.

MM-kisat olivat Lahden kaupungille ja suomalaiselle triathlonille menestys. Kilpailureitit ja järjestelyt saivat runsaasti kiitosta kautta linjan.