URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Uintiharjoittelu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Uinnin osuus itse triathlonsuorituksessa on suhteellisen lyhyt, mutta sen merkitys harjoittelussa on suhteellisen suuri. Uinnissa tekniikan merkitys verrattuna fyysiseen kuntoon on todella suuri.

Uintiharjoittelussa kannattaa varsinkin alussa panostaa siihen, että saa tekniikan riittävälle tasolle, jotta harjoittelusta pystyy nauttimaan. Oleellisinta harrastajalle on selvitä triathlonin uinnista läpi mahdollisimman helposti, ajallisesti sen merkitys on minimaalinen. Esimerkiksi sprinttimatkalla uinnin pituus on 750 m. Jos uintiin käyttää aikaa 15 minuuttia ja on suorituksen jälkeen ihan poikki, tai vastaavasti 17 minuuttia ja suorituksen jälkeen on suhteellisen tuore, niin aikaero on sinänsä merkityksetön, koska edessä on vielä 20 km pyöräilyä ja 5 km juoksua. Kahden minuutin eron saa pyöräilyssä ja juoksussa suhteellisen helposti kiinni, jos uinnista on selvinnyt helpommalla. Toki huipputasolla sprintissä ja myös pidemmillä matkoilla jokaisella sekunnilla on merkityksensä, mutta kuntoilussa näin ei ole.

Kokonaisuus huomioon

Harjoittelussa tulee ottaa kokonaisuus huomioon. Onko esimerkiksi yhden viikoittaisen uintikerran lisääminen kokonaisuuden näkökulmasta niin järkevää, että se kannattaa ottaa pois muusta harjoittelusta? Toki, jos ei osaa ollenkaan uida, niin panostus kannattaa, mutta jossain vaiheessa tulee eteen se tilanne, että yhdellä lisäuintikerralla ei saada kovinkaan suurta etua. Aika on kuitenkin rajallista, joten olemassa oleva aika pitää pystyä käyttämään mahdollisimman tuottavasti.

Ui tekniikka edellä

Kun tekniikka on uinnissa riittävällä tasolla, uintia kannattaa altaassa pilkkoa pienempiin osiin. Näin se poikkeaa juoksu ja pyöräilyharjoittelusta suhteellisen paljon. On parempi uida vaikka 50 metrin pätkiä hyvällä tekniikalla pienellä tauolla, kuin vetää väkisin huonolla tekniikalla 1000 metriä. Määrää nostetaan pikkuhiljaa sitä mukaa, kun uintitekniikka ja varmuus lisääntyvät. Heti alusta alkaen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että pystyy vaihtelemaan vauhteja.

Ohjeita uintiharjoitteluun:

– Muista edetä uinnissa tekniikka edellä.

– Lisää uinnin määrää rauhallisesti, jotta tekninen kehittyminen pysyy koko ajan mukana harjoittelussa.

– Mene uimaopetukseen tai ota yksityistä uinnin opetusta, opit oikeat asiat tekniikasta heti alussa.

– Muista pilkkoa uintiharjoitukset osiin.

– Älä mene altaalle ilman suunnitelmaa, koska silloin uinnista tulee helposti epämääräistä räiskimistä.