TRIATHLONKOULU

Avovesiuinti

Triathlonkilpailut käydään pääosin järvessä, joessa tai meressä. Startti tapahtuu useimmiten ns. rolling starttina ja kierrettävä reitti on merkitty poijuilla. Triathlontapahtumissa märkäpuvun käyttö on sallittua, mikäli veden lämpötila on kilpailumatkasta, kisan järjestäjäorganisaatiosta ja ikäsarjasta riippuen alle 20–23 C.

Uimarin ominaisuuksista riippuen vauhti on märkäpuvulla noin 3–8 sekuntia / 100 m nopeampaa kuin ilman pukua. Yleensä puku auttaa eniten aloittelevia uimareita.

Märkäpuku kelluttaa, mikä keventää uimista. Puvun kanssa uimiseen kannattaa totutella riittävästi, sillä puvulla uiminen rasittaa käsien lihaksia voimakkaammin kuin uiminen ilman pukua.

Koska avovedessä ei tule päätypotkuja kuten altaassa, kannattaa allasuinnissakin (etenkin 25 metrin allas) uida säännöllisesti ilman käännöksissä tulevia potkuja.

Ui suoraan

Triathlonuinnissa myös suunnistamisen rooli korostuu. Reitin merkintä tehdään poijuilla, joita hahmottamalla pyritään uimaan mahdollisimman suoraan lyhintä reittiä. Poijujen väli on 100–300 metriä. Tumma vesi, aallokko ja vierellä olevat uimarit asettavat suunnistamiselle lisähaasteita. Avovedessä suunnistaminen on silti tärkeä taito.

Avovedessä uitaessa suunnistusta harjoitellaan jokaisella uintikerralla. Jos varsinaisia poijuja ei suunnitusta varten löydy, voidaan maastosta ottaa maamerkkejä, joita kohti suunnistetaan. Usein uimari kiertyy ”harhaan” aina samaan suuntaan, jolloin kyseessä voi olla tekniikkavirhe käsivedossa tai hengityksessä. Suunnistamisen opettelua kannattaa tehdä avoveden lisäksi myös altaassa.

Tekniikka muuttuu avovedessä

Avovedessä on aallokkoa ja kilpailutilanteessa ympärillä on suuri määrä muita uimareita. Uintityylin muutokset riippuvat aaltojen korkeudesta sekä veden virtauksesta.

Yleensä avovedessä veto lyhenee allasuintiin verrattuna. Ote vedestä pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti ja käsiveto pyritään tekemään nopeasti. Tällainen uintityyli korostuu ruuhkassa ja vasta-aalloissa sekä terävässä aallokossa. Myötäaallokossa vetoa ja liukuvaihetta voidaan puolestaan pidentää. Virtauksesta saadaan merkittävää apua uintiin.

Vetojen lisäksi myös potkuja kannattaa rytmittää eri tavoin eri olosuhteissa. Yleensä alkukiihdytyksessä, poijuja kierrettäessä, muita uimareita ohitettaessa ja raskaassa aallokossa on syytä potkia hieman voimakkaammin. Perusuinnissa jalkojen roolia kannattaa hieman säästellä.

Jos mahdollista, niin avovedessä uiminen kannattaa aloittaa rauhallisesti mukavassa tutussa järvessä, mielellään itseä kokeneempien uimareiden seurassa.

Ryhmässä kannattaa treenata

Kilpailuissa lähtötilanne on hektinen. Rolling start on kuitenkin tuonut ison helpotuksen lähtöön. Rolling startissa kilpailijat lähtevät matkaan porrastetusti oman aikatavoitteen mukaan. Aika käynnistyy, kun kilpailija lähtee matkaan.

Myös uinnissa peesauksesta on runsaasti hyötyä ja se voi olla useita sekunteja sataa metriä kohden. Peesaamisessa on oltava tarkkana, jotta kontakteja ei pääse syntymään. Silti peesissä pitää uida riittävän lähellä, jotta peesauksesta on hyötyä. Peesissä voidaan uida myös edessä menevän uimarin sivulla, pohkeen tasalla.

Peesaamista ja ryhmäuintia kannattaa harjoitella avoveden lisäksi myös altaassa. Avovedessä peesiharjoitukset totuttavat tummaan veteen ja mahdolliseen aallokkoon sekä haastaviin olosuhteisiin.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →