URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Uinnissa on haasteita

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Uinti on triathlonin haastavin laji. Suurimmalla osalla lajin harrastajista ei ole uintitaustaa, joten on luonnollista, että uinti (etenkin avovedessä) jopa pelottaa. Jokainen oppii silti vapaauintitekniikan, jolla voi lähteä triathlonkisoihin.

Uimataidon oppiminen vaatii oppimismotivaatiota, innostusta ja luottamusta. Uinnin oppiminen edellyttää paljon vedessä vietettyä aikaa ja runsaasti kilometrejä. Harjoittelussa tulisi pitää ajatus mukana, eli keskittyä olennaisiin asioihin.

Lihaskunto ja liikkuvuus ovat tärkeitä ominaisuuksia uimarille/triathlonistille ja niitä kannattaa pyrkiä parantamaan. Toki uintifysiikka kehittyy paljon itse uintiharjoittelulla, mutta erityisesti liikkuvuus pitää ottaa huomioon harjoittelun yhteydessä.

Uintitaidon kehittämisessä tarvitaan mahdollisesti myös ulkopuolista ohjausta. Usein ohjauksen avulla päästään alkuun ja opitaan uusia asioita. Pidemmälle ehtineellä uimarilla ulkopuolisen asiantuntijan avulla löydetään tekniikan ydinongelmat ja ratkaisut niihin.

Tavoite

Kuntoilijan tavoite uinnin osalta on yleensä oppia vapaauinti ja selvitä uintiosuudesta kohtuuajassa ja hyvävoimaisena. Tämä on perustavoite aloittelevalle triathlonuimarille. Menestykseen tähtäävän triathlonistin on syytä muistaa, että kilpailua ei voi voittaa uinnissa, mutta sen voi hävitä siinä.

Uintitaito ja kunto on saatava sille tasolle, että se tukee kokonaistavoitetta. Huonon uimarin on panostettava uintiin enemmän, jos lajissa haluaa kehittyä ja pärjätä. Silloin kun ollaan kaukana kokonaistavoitteen tasosta, tarvitaan uinnin osalta enemmän työtä. Yleensä tuolloin tarvitaan enemmän tukiharjoitteita, lisää kilometrejä ja todennäköisesti myös paljon ohjausta.

Uimarin on oltava sinut veden kanssa. Jännitys ja pelko vievät yleensä rentouden ja vaikeuttavat oppimista. Vedessä pitää pystyä olemaan rennosti.

Uinnissa myös lihaskunto nousee isoon rooliin, sillä käytössä ovat eri lihakset kuin muissa lajeissa. Uintilihakset väsyvät tosi nopeasti, joten alussa ei kannata uida yhtäjaksoisesti pitkiä matkoja, vaan tehdä paljon harjoittelua pätkittyinä.

Aloittelevan triathlonistin ohje

Puolelle matkalle kriteeri on, että pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 1,9 kilometriä. Altaassa hankittu taito pitää myös siirtää avoveteen. Altaasta ei kannata siirtyä kilpailemaan suoraan avoveteen, vaan harjoitella myös avovedessä uimista. Olennaista on suunnistaminen ja ryhmässä uintitaito. Jos triathlonistilla on uintitaustaa, niin riittää, että pitää oman uintitasonsa ja siirtää allastaidon avoveteen.