URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Uintitekniikat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Uintityylejä on kaikkiaan neljä: perhosuinti, selkäuinti, rintauinti ja krooli eli vapaauinti. Hyvä asento, tuntuma veteen ja sekä kyky tuottaa eteenpäin vievää voimaa ovat kaikkien lajien ydinasioita.

Vaikka keskivartalon tulee olla uinnissa tiukkana ja kropassa pitää olla ns. pitoa, täytyy uimarin säilyttää vedessä myös rentous. Tämän vuoksi erilaiset kelluntaharjoitukset ovat hyödyllisiä. Niiden avulla oppii sen, miten kroppa käyttäytyy vedessä ja miten se reagoi erilaisiin tilanteisiin. Jokainen oppii kellumaan, jos on ilmaa keuhkoissa ja säilyttää rentouden.

Uinnin potku

Eräs tyypillisistä kuntouimarin tekniikkavirheistä liittyy potkuun. Rintauinnissa yleisin potkuvirhe on epäsymmetrinen potku, jossa jalat tekevät joko eriaikaisen tai toisistaan poikkeavan liikeradan. Virhe johtuu tavallisesti siitä, että uimari ei halua kastaa päätään veden pinnan alle ja ui ns. kylkiuintia. Rintauinnissa potkujen merkitys vauhdille on jopa 75 prosenttia, joten oikeaoppisen, potkurimaisen liikkeen opettelu todellakin kannattaa.

Vapaauinnin potkun kuntouimari tekee usein polvet liian koukussa ja nilkat jäykkinä, kun sen pitäisi lähteä lantiosta ja päättyä ojennettuun nilkkaan.

Selkäuinnin potku muistuttaa vapaauinnin potkua: vuorotahtipotkuissa nilkat pidetään rentoina ja jalkaterät ojennettuina. Jalkaterät voivat olla hieman sisäänpäin kääntyneet.

Käsiveto

Vapaauinnin käsivedot ovat vuorotahtiset. Käsi viedään veteen hartian edestä siten, että kyynärpää on korkeammalla kuin kämmen. On helppoa uida niin, että kyynärpää menee veteen ja on vedossa edellä, mutta silloin myös suditaan tyhjää. Kun kyynärpää pysyy ylhäällä, vetoon saadaan mahdollisimman iso pinta-ala. Vedestä pitäisi ottaa kiinni heti kun käsi menee veteen, ja vedon tulisi kiihtyy loppua kohden. Käsi ei saisi mennä vartalon keskilinjan yli toiselle puolelle.

Rintauinnissa käsiveto alkaa ja loppuu otteenhakuun kädet suorina. Käsivedon alussa kädet suoristetaan ja peukalot käännetään hieman sisäänpäin. Tyypillinen rintauinnin käsivedon tekniikkavirhe on avata kädet pinnan tuntumassa liian leveäksi. Vedon tehokkuuden kannalta hartian leveys on riittävä. Kämmenet viedään vedessä kaarevalla liikkeellä sivuille ja alas, kunnes ne pyöräytetään rinnan alta suoriksi eteen. Palautettaessa kädet viedään eteen kämmenet yhdessä ja kyynärpäät lähellä toisiaan.

Selkäuinnissa käsi palautetaan vedestä suorana ja viedään veteen terävästi pikkurilli edellä. Kun käsi on kunnolla vedessä, sitä painetaan edelleen hieman alas ja sivuille ja otetaan kämmenellä ote vedestä. Otteen valmistuttua aloitetaan veto kiertämällä vartaloa. Kättä taivutetaan hieman kyynärpäästä ja vedetään vettä sivukautta kohti jalkoja. Samaan aikaan toinen käsi on jo suorana ilmassa palauttamassa vetoa.

Vapaauinti eli krooli

Kiinnitä huomiota uintiasennon virtaviivaisuuteen. Pidä pää, hartiat ja lantio uinnin aikana samassa linjassa lähellä veden pintaa. Potki lähes suorilla, rennoilla jaloilla. Pidä nilkat rentoina ja jalat vierekkäin. Älä käytä voimaa, ojenna käsi eteen. Pidä kyynärpää korkeammalla kuin kämmen.

Palauta käsi veden yli luonnollista liikerataa kunnioittaen. Pidä keskivartalo tiukkana ja anna vartalon rullata puolelta toiselle käsivetojen rytmissä.

Rintauinti

Rytmitä kokonaissuoritus; käsiveto – hengitys – potku – liuku. Huomioi potkujen symmetrisyys ja potkurimainen liike. Potkun aluksi vedä kantapäät voimakkaasti kohti pakaroita ja kierrä jalkateriä samanaikaisesti ulospäin niin, että varpaat osoittavat sivulle. Jatka potkua viemällä jalat taakse ja sivuille suuntautuvalla kiihtyvällä liikkeellä takana yhteen. Aloita käsiveto kädet suorina edestä ja käännä peukaloita hieman alaspäin. Vie kämmenet vedessä kaarevalla liikkeellä sivuille ja alas, kunnes ne pyöräytetään rinnan alta suoraan eteen.

Selkäuinti

Säilytä uintiasento virtaviivaisena: lepuuta päätä korvia myöten vedessä, lantio on ylävartalon jatkeena. Pyri pitämään polvet pinnan alla. Potkiessa pidä nilkat rentoina, jalkaterät ojennettuina ja sisäänpäin käännettyinä. Potku lähtee lantiosta ja potkurytmi noudattelee käsivetojen rytmiä. Kiinnitä huomiota käsivetojen ”suoruuteen”: käsi palautetaan veteen suorana katon kautta pikkurilli edellä. Kun käsi on kunnolla vedessä, sitä painetaan alas ja sivulle. Ennen uutta nostoa, paina käsi suoraksi lähelle reittä. Vetojen aikana vartalo rullaa rennosti puolelta toiselle.

Perhosuinti

Molemmat kädet ovat hengityksen aikana samanaikaisesti ilmassa, jolloin pintaa kohti tehtävää käsityötä ei voida hyödyntää. Liuku säilyy, kun uinti pidetään tarpeeksi matalana. Perhosuinnin potkuna käytetään delfiinipotkua, jossa voimakkaasti lantion liikettä hyödyntäen suoritetaan krooliuinnin potkua muistuttava liike niin, että jalat toimivat yhtäaikaisesti. Yhtä käsivetoa kohti suoritetaan kaksi potkua.

Lue lisää

Perjantaivieras #48: Krista von Schantz

Kuinka liikunnallinen oli lapsuutesi, harrastitko jotain liikuntaa ja millaisia muistoja sinulla on lapsuuden liikkumisesta / urheilusta? Lapsuudestani muistan vain perheeni vuosittaiset Lapin reissut, jossa tuli

André Greipel mukana FNLD GRVL:ssa kesäkuussa

Jo aiemmin uutisoitiin siitä, että Päijät-Hämeen sorateillä ajettavassa tapahtumassa on mukana belgialainen olympiavoittaja Greg Van Avermaet. Mukaan on tulossa myös Saksan André Greipel. Lempinimellä Gorilla

Perjantaivieras #47: Sebastian Dannberg

Seba on yli kymmenen vuoden ajan kuvannut ja analysoinut kilpauimareiden, triathlonistien ja swimrun-harrastajien tekniikkaa. Hän on myös perustanut Swimyinin, uinnin verkkovalmennusalustan. Sebastian julkaisee joka sunnuntai

ME:t paukkuivat Lahden stadionilla

Lahtelainen Teemu Virtanen sekä jyväskyläläinen Susanna Ylinen starttasivat maanantaina klo 17.30 hiihdon 24 tunnin ME-yritykseen. Vuorokauden ahertamisen tuloksena syntyi kaksi uutta maailmanennätystä. Teemu Virtanen rikkoi