URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Avovesiuinti, osa 5: triathlon ja uimakilpailut

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Uinti on triathlonin ylivoimaisesti haastavin laji. Suurimmalla osalla lajin harrastajista ei ole uintilajitaustaa, joten on luonnollista, että uinti etenkin avovedessä jopa pelottaa, koska se on vieras laji. Jokainen oppii silti vapaauintitekniikan, jolla voi lähteä triathlonkisoihin.

Kuntoilijan tavoite uinnin osalta on yleensä oppia vapaauinti ja selvitä uintiosuudesta kohtuuajassa ja hyvävoimaisena. Tämä on perustavoite aloittelevalle triathlonuimarille. Menestykseen tähtäävän triathlonistin on syytä muistaa, että kilpailua ei voi voittaa uinnissa, mutta sen voi hävitä siinä. 

Uintitaito ja kunto on saatava sille tasolle, että se tukee kokonaistavoitetta. Huonon uimarin on panostettava uintiin enemmän, jos lajissa haluaa kehittyä ja pärjätä. Silloin kun ollaan kaukana kokonaistavoitteen tasosta, tarvitaan uinnin osalta enemmän työtä. Yleensä tuolloin tarvitaan enemmän tukiharjoitteita, lisää kilometrejä ja todennäköisesti myös paljon ohjausta. 

Altaasta avoveteen 

Puolelle matkalle kriteeri on, että pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 1,9 kilometriä. Altaassa hankittu taito pitää myös siirtää avoveteen. Altaasta ei kannata siirtyä kilpailemaan suoraan avoveteen, vaan harjoitella myös avovedessä uimista. Olennaista on suunnistaminen ja ryhmässä uintitaito. Jos triathlonistilla on uintitaustaa, niin riittää, että pitää oman uintitasonsa ja siirtää allastaidon avoveteen. 

Rolling start auttaa 

Oleellista on yrittää pysytellä rauhallisena. Vähemmän kokeneen triathlonuimarin kannattaa keskittyä hengittämiseen ja rentouteen, ja antaa nopeammille suosiolla tietä uinnin alussa. Nykyisin triathlonkilpailuissa käytetään useimmiten rolling starttia, jossa uimarit lähtevät matkaan oman kuntotason mukaisesta ryhmästä lyhyin välein. Tällä vältetään startin tungos. 

Kilpailussa kannattaa pyrkiä löytämään sopivia peesejä. Myös uinnissa peesauksesta on runsaasti hyötyä ja se voi olla useita sekunteja sataa metriä kohden. Peesaamisessa on oltava tarkkana, jotta kontakteja ei pääse syntymään. Silti peesissä pitää uida riittävän lähellä, jotta peesauksesta on hyötyä.  

Triathlonuinti vaatii: 

– motivaatiota ja innostusta 

– kilometrejä ja vedessä vietettyä aikaa 

– keskittymistä uintiin 

– lihaskuntoa ja liikkuvuutta 

– halua oppia uutta 

– mahdollisesti ulkopuolista ohjausta 

Triathlonuinnin tavoitteet:

– Kuntoilijoille tavoite on selvitä uinnista hyvävoimaisena, kohtuullisessa ajassa jatkamaan suoritusta. 

– Menestykseen tähtääville ajatuksena on se, että kilpailua ei voiteta uinnissa, mutta sen voi hävitä siinä. 

– Tavoitteena on saada uinti taito/kunto tasolle, joka tukee kokonaistavoitetta.

– Jos uintikunto ei ole kokonaistavoitteen asettamalla tasolla, niin tällöin triathlonin uintiharjoittelu vaati erityistä panostusta eli aikaa, kilometrejä, tukiharjoitteita ja ohjausta. 

– Kun altaassa on päästy tavoitetasolle, on sen jälkeen tavoitteena siirtää allasuintitaidot märkäpuku-uintiin avoveteen, mikä vaatii avovesiuintiharjoituksia. 

– Kun avovesiuinti sujuu hyvin, niin taito siirretään ryhmässä uintiin avovedessä. Tätä voi harjoitella ryhmäharjoittelussa ja kilpailutilanteessa. 

– Uintitaustan omaavan triathlonistin tavoite on ylläpitää olemassa oleva uintitaso ja opetella avovesi- ja ryhmäuintitaidot. 

Lue lisää

2023 on suomalaisen triathlonin juhlaa

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa. Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa. Suomalaisen triathlonin alkuvuosia muisteltiinkin useissa yhteyksissä ja lajikonkareilta

Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Ns. puolimatkan MM-mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Paikka MM-kilpailuihin ansaitaan karsintakilpailuista, joita on vuosittain yli

Hiihtokausi käynnistyy Imatralla

4 tunnin hiihto on hiihtokauden 2023-2024 avaus, joka hiihdetään Imatralla 4.11.2023.  Tapahtumakeskuksena toimii Imatran ensilumenlatu. Pe 3.11.2023 Vapaat harjoitukset ensilumenladulla klo 16.00–21.00.Tapahtumatoimisto auki Imatran kylpylällä