Lihaskuntoharjoittelun ainekset #6 Liikkeet

Lihaskuntoharjoitusliikkeet voidaan jakaa monia lihasryhmiä kuormittaviin perusliikkeisiin ja yksittäiselle lihakselle tai lihasryhmälle suunnattuihin eristäviin liikkeisiin.

Perusliike (moninivelliike)

Perusliikkeissä liikettä tapahtuu yhtäaikaisesti useammassa nivelessä ja useat lihakset työskentelevät yhtä aikaa. Perusliikkeissä kyetään käyttämään suhteellisen suuria painoja, sillä rasitus jakaantuu useammalle lihasryhmälle. Vastaavasti palautumiseen tarvitaan enemmän aikaa, jotta syke tasaantuu ja energiaa on jälleen seuraavaan ponnistukseen.

Perusliikkeet, joissa suuret lihasryhmät työskentelevät yhtäaikaisesti, kuluttavat myös paljon energiaa ja saavat aikaan positiivisen stimulaation anabolisten (rakentavien) hormonien erityksessä.

Perusliikkeet muodostavat harjoitusohjelman rungon. Perusliikkeet kannattaa sijoittaa ohjelmassa ennen eristäviä liikkeitä, jolloin kuormitettava lihas on jo väsytetty ennen varsinaista muokkaamista. Perusliikkeitä ovat mm. erilaiset punnerrusliikkeet, kyykyt, maastavedot ja taljavedot.

Perusliikkeitä kannattaa suosia, jos tavoitteena on painonhallintaan tähtäävä harjoittelu, kiinteytyminen, voiman hankinta, kestovoiman kehittäminen tai kestävyyden ja lihaskunnon yhdistelmäharjoittelu.
Poikkeus vahvistaa säännön. Lihaskuntoharjoittelun tehokeinona voidaan nimittäin käyttää ns. etukäteisväsytystä, jonka ideana on tehdä eristävä liike (esim. vipunostot maaten) ennen varsinaista perusliikettä (esim. penkkipunnerrusta).

Eristävä liike (muotoliike)

Eristävässä liikkeessä harjoitettava lihasryhmä pyritään kuormittamaan mahdollisimman paikallisesti. Avustavien lihasryhmien työpanos minimoidaan ja liikettä tapahtuu vain yhdessä nivelessä.

Eristävät liikkeet sijoitetaan useimmiten perusliikkeiden perään, jolloin harjoitettava lihas on jo väsytetty ennen varsinaista muokkausta. Eristetyt liikkeet näyttelevät suurta roolia lihasmassan hankinnassa sekä kuntouttavassa harjoittelussa. Eristettyjä liikkeitä ovat mm. vipunostot sekä keskitetyt hauiskäännöt.

Myötä- vai vastaote?

Useissa harjoitusliikkeissä harjoituspainoja liikutellaan tai kannatellaan käsissä. Tankoon tartutaan joko myötä- tai vastaotteella. Myötäotteessa tankoon tartutaan siten, että rystyset osoittavat ylöspäin. Kyseistä otetta käytetään yleisimmin erilaisissa punnerrus-, veto- ja ojennusliikkeissä.

Vastaotteessa kämmenet osoittavat ylöspäin. Sitä käytetään erityisesti hauiskäännöissä ja joskus myös yläselän vetoliikkeissä. Vuoro-otteessa toinen käsi tarttuu tankoon myötä otteella ja toinen vastaotteella. Vuoro- eli ristiotetta käytetään maastavedoissa myötäotteen rinnalla.

Lue lisää

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

The Home of Sports

Urheilun Koti​. The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tapahtumat

Home of Sports tapahtumissa kestävyysurheilu on keskiössä. Tervetuloa mukaan ammattitaitoisesti järjestettyihin tapahtumiimme, joissa kaikki viihtyvät.

Kaikki tapahtumat →

Lajikoulut

Olitpa aloittelija tai jo pidemmälle ehtinyt harrastaja, lajikouluistamme löydät vinkkejä harjoitteluun sekä valmiita harjoitusohjelmia tapahtumien valmistumisen tueksi.

Kaikki lajikoulut →

Harjoitusohjelmat

The Home of Sports tarjoaa harjoitusohjelmia käyttöösi tukemaan valmistautumistasi esimerkiksi tapahtumaan tai tavoitettasi kohti.

Kaikki harjoitusohjelmat →