URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Mikä ihmeen triathlon?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Vuonna 1978 Havaijilla järjestettiin ensimmäinen Ironman-kilpailu. Tuolloin uintiosuudeksi määriteltiin 3,8 km (Waikiki Rough Water-avovesiuinnin mukaan), pyöräilymatkaksi 180 km (Oahun saaren ympäriajon mukaan) sekä juoksuosuuden pituudeksi itseoikeutetusti maraton eli 42,2 km.

Havaijin kilpailun myötä triathlonsanoma levisi ympäri maailman ja Ironman-matkoista muodostui triathlonkilpailujen standardi. Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa, jossa vuonna 1983 järjestettiin ensimmäiset kilpailut.

Triathlonlajit ja matkat

Triathlonin lajit ovat järjestyksessään uinti, pyöräily ja juoksu. Täysmatkan lisäksi on paljon lyhyempiä kilpailumatkoja, joista pääsee helposti alkuun. Puolimatka on monelle kuntoilijalle riittävä pitkäaikainen tavoite, siinä matkat ovat puolet täysmatkan vastaavista. Perusmatka ja pikamatka ovat lyhyempiä kilpailuja ja tarjolla on myös erilaisia supersprinttejä, joissa etenkin uintimatka on todella lyhyt. Triathlonin variaatioita ovat myös maastotriathlon (avovesiuinti-maastopyöräily-maastojuoksu), duathlon (juoksu-pyörä-juoksu) sekä talvitriathlon (juoksu-maastopyöräily-hiihto).

Triathlonmatkat

Sprinttimatka: 750 m uinti, 20 km pyöräily ja 5 km juoksu.

Olympiamatka (perusmatka): 1,5 km uinti, 40 km pyöräily ja 10 km juoksu.

Puolimatka: 1,9 km uinti, 90 km pyöräily ja 21 kilometriä juoksu.

Täysmatka: 3,8 km uintia, 180 km pyöräily ja maraton (42,195 km).

Ikäsarjat

Triathlonissa on suuri määrä erilaisia ikäsarjoja. Kaikki saavat halutessaan osallistua yleiseen sarjaan, mutta ikäsarjat alkavat juniorisarjoista ja monista muista lajeista poiketen kattavat myös ikäluokat 20-30.