Tomi osallistui Rettin oireyhtymää sairastavan Sumi-tyttärensä kanssa Tahkolla IRONMAN Finland triathlonin täysmatkalle viime vuonna. Tänä vuonna tavoitteena on suorittaa useampi triathlon ja samalla kerätä 100 000 euroa Rettin oireyhtymän tutkimukseen.
Tomi työskentelee tällä hetkellä liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjänä Ahjo Training Centerillä. Ahjo on perustettu vuonna 2014 ja sieltä löytyy tällä hetkellä Suomen suurin kamppailusali. Kamppailulajien lisäksi löytyy toiminnallisen harjoittelun sali Training For Warriors Kerava.
– Harrastuksiin on aina kuulunut liikunta eri muodoissa. Tykkään lukea kirjoja ja nykyisin tulee myös kuunneltua jonkin verran äänikirjoja. Lasten kanssa tulee puuhailtua paljon ja meillä on myös vajaan vuoden ikäinen Samojedi-koira, jonka kanssa tulee ulkoiltua.
Kilpailin aikoinaan ammattimaisesti judossa ja päätavoitteena oli Pekingin Olympialaiset, jonka karsinnoissa jäin muutaman pisteen päähän. Kuuluin 10 vuotta Suomen maajoukkueeseen, jonka aikana kiersin kilpailuja sekä harjoitusleirejä ympäri maailmaa. Judouran jälkeen olen kilpaillut myös brasilialaisessa jujutsussa, lukkopainissa ja vapaaottelussa.
Mikä on sinulle kaikkein mieluisin urheilulaji ja miksi?
– Urheilu on aina ollut isossa osassa elämääni, mutta erityisesti olen nauttinut judon harjoittelusta. Judo on tarjonnut hauskaa harjoittelua, todella monipuolisia ja haastavia tekniikoita. Kamppailullinen elementti on kuitenkin ollut se isoin juttu, mikä on mahtava tunne, kun pääset kamppailemaan toisen kanssa.
Sinulla on vahva tausta kamppailu-urheilussa, mitä kestävyysurheilu on sinulle opettanut?
– Kestävyysurheilu on ollut täysi uusia alue minulle. Olen oppinut paljon uusia asioita ja opittavaa riittää koko ajan. Isona erona harjoittelussa on intensiivisyys ja tempo. Kamppailulajeissa ja varsinkin judossa keskitytään todella räjähtäviin ja nopeisiin suorituksiin. Kestävyysurheilun kautta olen oppinut harjoittelemaan täysin uudella matalatehoisella tempolla.

– Kokonaisuudessaan kestävyysurheilu on tarjonnut täysin uuden ja mielenkiintoisen maailman harjoitella. Kamppailu-urheilusta tuttu pitkäjänteisyys näkyy tietenkin myös kestävyysurheilussa. Pikavoittoja ei ole tarjolla vaan paljon tärkeämpää on tehdä tasaisesti töitä. Isoin juttu varmasti on ollut se, että olen päässyt nauttimaan uusista liikuntamuodoista täysin eri tavalla!
Pystytkö hyödyntämään omassa työssä / valmennuksessa kestävyysurheilusta saatuja oppeja?
– Kestävyysurheiluun tutustuminen ja harjoittelu on tuonut paljon lisätietoa, jota hyödynnän myös omassa valmennustyössäni ja yritän viedä tietoa eteenpäin valmennettaville. Ryhmätuntien lisäksi minulla on muutama henkilökohtainen valmennettava, ketkä tähtäävät kamppailulajien huipulle. Heidän kanssaan olen nostanut valmennuksessa peruskunnon sekä kestävyyden merkityksen isommaksi prioriteetiksi ja uskon sen vaikuttavan myös kisamenestykseen. Tulevaisuus tulee näyttämään.

Mitä sinun ja Sumin yhteinen projekti on merkinnyt sinulle ja teidän perheellenne?
– Yhteinen projekti on tuonut meidän perheellemme valtavasti iloa ja lisännyt yhteistä tekemistä. Isoimpana asiana tietysti Sumi on päässyt osalliseksi monipuolisempaan ulkoiluun, täysin uusiin liikuntamuotoihin sekä mahtaviin tapahtumiin, jotka ovat olleet hänelle upea kokemus.
Se on auttanut myös meitä käsittelemään erilaisia haasteita. Haasteet eivät välttämättä ole rajoittava asia vaan enemmänkin opettava ja ohjaava asia. Kuinka pystymme kääntämään rajoitteet itselle vahvuudeksi.