Bike fitting on ajoasennon mitoitusta, jolla pyörä säädetään täysin sen ajajalle sopivaksi. Bike fitting on tärkeä asia jokaiselle pyöräilijälle. Jo pelkillä kotikonsteilla pääsee usein pitkälle. Säätäminen alkaa jo ostovaiheessa, sillä oikeankokoinen runko on kaiken lähtökohta. Jos pyörä on väärän kokoinen, voidaan sitä muokata ajajalle sopivaksi, mutta usein lopputulos ei ole kovin hyvä.
– Bikefitistä on hyötyä jokaiselle pyöräilyn harrastajalle, olipa tavoitteena kunnon kohotus tai MM-kilpailut, sanoo Taneli Welin, jonka yritys Cycling Studio 360 Oy on vuonna 2020 perustettu yhtiö pyöräilyn ja triathlonin ympärille.
Pyörä pyritään aina säätämään siten, että ajoasento on samanaikaisesti mahdollisimman mukava ja aerodynaaminen. Hyvä ajoasento paitsi ennaltaehkäisee vammoja, myös auttaa monesti niihin.
– Yleisimmät polvivaivoja aiheuttava tekijät ovat vinoon säädetyt ja loppuun ajetut klossit, sekä väärin säädetty satulan korko ja etäisyys. Myös kehon toiminnallisuuden puolieroja saadaan havainnoitua bikefitissä. Jos ongelma on fyysinen (esim. raajojen pituusero) voidaan asia ratkaista pyöräilykenkään asennettavilla korokepaloilla. Toki jokainen pyöräilijä on yksilö ja aina tulee myös huomioida liikkuvuus, sekä lihaskireydet, jotka vaikuttavat merkittävästi ajoasennon säätämiseen, Welin mainitsee.
Millainen on hyvä ajoasento?
Hyvässä ajoasennossa pyörä ja ajaja muodostavat biomekaanisesti saumattoman kokonaisuuden. Ajoasento on miellyttävä, rento ja tasapainoinen ja usein tarpeen mukaan mahdollisimman aerodynaaminen.
– Ajoasennon optimoinnissa tärkeimmät vaikuttavat tekijät ovat yksilön tavoitteet, sekä fyysiset tekijät ja rajoitteet. Näiden tekijöiden pohjalta pyritään löytämään mahdollisimman hyvä asento, joka on aina toki kompromissi asioiden välillä. Ajoasento on erilainen, kun valmistaudutaan vaikkapa aika-ajokilpailuun tai täyden matkan triathlonkilpailuun. Kehon fyysiset ominaisuudet myös muuttuvat koko ajan, siksi pyörän säätämistä on tärkeä tehdä pitkäjänteisesti, Taneli Welin kertoo.
Epämiellyttävältä tuntuva asento kielii vääristä säädöistä ja se tulee heti korjata. Ajoasennon muutokset on syytä tehdä maltillisesti. Ohjaustangon korkeutta voi säätää puolella sentillä, mutta satulan korkeutta kannattaa muuttaa kerralla vain muutamia millejä. Äkilliset liian isot muutokset voivat aiheuttaa kipuja mm. polviin. Bikefit auttaakin usein pyöräilyn aiheuttamiin vaivoihin.
– Muutosten jälkeen uuteen asentoon tottuminen ottaa aina oman aikansa. Tottuminen riippuu siitä, kuinka suuria tehdyt muutokset ovat olleet, Welin sanoo.

Tärkeimmät toimet pyörän säätämiseksi
Satulan säätäminen on pyöräilijän tärkein toimenpide uuden pyörän selkään noustaessa. Satulan korkeus on kohdallaan, kun satulassa istuttaessa ja pyöräilykengän kantapään ollessa polkimella, jalka ojentuu suoraksi. Kun klossi kiinnitetään polkimeen, on jalka aavistuksen verran koukussa. Lantion tulee pysyä paikallaan koko poljinkierroksen aikana. Jos lantio heiluu, on satula liian korkealla.
– Liian korkea satula voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten hankaumia, lihasjumia ja rasitusvammoja liian suurista liikeradoista johtuen. Hieman liian matalalla oleva satula ei puolestaan aiheuta vammoja, Welin sanoo.
Satula säädetään myös pituussuunnassa oikeaan kohtaan ja vaakatasoon. Usein triathlonistien satulankärjet osoittavat turhan reilusti alaviistoon. Liian etukenossa oleva satula voi lisätä painetta hartioille ja aiheuttaa turhia niska- sekä hartiakipuja. Lisäksi jos satulankärki on alaspäin, tuo se samalla helposti painetta etureisille, koska usein ajaja valuu eteenpäin. Ajoasennon tulee olla sellainen, jossa ei tarvitse liikkua.
Ohjaustangon säätö on ajamisen mukavuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Ohjainkannattimella voidaan muuttaa pyörän ”pituutta” ja ”korkeutta”. Maantiepyöräilyssä voimakkaasti puutuvat kädet ja kyynärvarret kielivät liian alhaalla olevasta ohjaustangosta.
– Satulan ja ohjaustangon välinen korkeusero voi vaihdella ajajan mittojen ja mieltymysten mukaisesti. Optimaalinen asento rakentuu kuitenkin niin, että satula on selvästi ohjaustankoa korkeammalla. Moni säätää kuitenkin ohjainkannattimen liian alas ja joutuu ajamaan aina yläotteella ja kädet suorina. Ajoasennon pitää olla miellyttävä ajaa myös alaotteelta.
Aerodynamiikan merkitys
Yhä useampi triathlonisti ja pyöräilijä haluaa edetä pyörällä mahdollisimman kovaa ja siksi aerodynamiikka on noussut viime vuosina suosituksi ja kiinnostavaksi aiheeksi. Aerodynamiikkaan vaikuttavat käytetyt välineet, mutta erityisen vahvasti myös ajoasento.
Otsapinta-alan pienentäminen on keskeisin ajoasennon optimointiin liittyvä muuttuja. Otsapinta-ala tarkoittaa ajajan ja pyörän muodostamaa kokonaisuutta, joka ensimmäisenä osuu tuuleen. Otsapinta-alan pienentäminen vähentää ilmanvastusta.
– Ajoasennon aerodynamiikan suhteen ei ole yhtä oikeaa tai yhtä väärää ratkaisua, vaan muutokset tulisi todentaa tavalla tai toisella testaamalla. Tärkeintä on kuitenkin asennon tehokkuus voimantuoton suhteen sekä tietenkin turvallisuus pyörän käsittelyn suhteen, Welin sanoo.
Mahdollisimman aerodynaamisen asennon löytäminen nostaa usein esiin sen ristiriidan, että mahdollisimman matalan ilmanvastuksen asento ei välttämättä ole kaikille nopein. Matalassa asennossa tuotettu voimataso voi jäädä reilusti alhaisemmaksi. Lisäksi liian tiukassa asennossa oleminen voi tuntua epämukavalta.
– Optimaalisessa asennossa on etsittävä tasapaino tehontuoton ja aerodynamiikan välillä. Etenkin aika-ajon ja triathlonin ajoasentoa optimoidessa on aina syytä muistaa, että asennon on oltava myös hallittava ja turvallinen.

Tekniikka apuna ajoasennon säätämisessä
Ajoasentoa voi säätää kotona trainerin päällä hyödyntäen videokuvaa ja valokuvia etu- ja sivusuunnasta. Moderni bikefit tuo kuitenkin asennon säätämiseen paljon tekniikkaa, jonka avulla saadaan faktaa muutosten hyödyistä.
– Käytämme bikefitissä apuna erilaisia teknisiä apuvälineitä, joista tärkeimpänä on kolmesta eri suunnasta tapahtuva videokuvaus. Lisäksi voimme käyttää apuna erilaisia kehoon kiinnitettäviä antureita havainnoimaan puolieroja ja PNOE-spiroergometriaa mittaamaan energia-aineenvaihduntaa, joka on merkittävässä roolissa varsinkin pidemmissä suorituksissa, Welin sanoo.
Kokonaisuuteen kuuluvat asennon lisäksi myös varusteet. Vaikka hyvä ajoasento tuo enemmän etua vauhtiin kuin korkeaprofiiliset vanteet, varusteiden merkitys etenkin aika-ajossa ja triathlonissa on iso. Kypärällä ja ajoasulla on suuri vaikutus aerodynamiikkaan. Lisäksi rungon muotoilu, vanteet ja renkaat muodostavat oman kokonaisuuden. Tärkeää on myös muistaa, että virallisissa aika-ajokilpailuissa on noudatettava UCI:n sääntöjä, toisin kuin triathlonissa.
– Tarjoamme myös laadukkaita varaosia ja varusteita, jotta pyörä liikkuisi entistä nopeammin. Ceramic Speedin tuotteet ovat yksi suosituimmista lisävarusteista, sillä niiden avulla voimansiirto herkistyy. Valikoimastamme löytyy myös erilaisia kypäriä, kiekkoja, tankoja, pädejä ja satuloita, Taneli Welin toteaa.
——————————————————————————–
Cycling Studio 360
Cycling Studio 360 Oy on Varkaudessa sijaitseva bikefit- ja testauspalveluja tarjoava yritys. Ydinosaamista on bike fitting, laadukkaiden varaosien jälleenmyynti sekä kuntotestaus. Laktaattien lisäksi voidaan mitata myös hengityskaasut. Tiloista löytyy myös juoksumatto, joka mahdollistaa triathlontestien tekemisen. Laitteistoa hyödynnetään Bikefit Pro+ palvelussa, jonka avulla seurataan ajoasennon vaikutusta metaboliaan.
Yhtiön takana toimii Taneli Welin (os. Turunen), joka on entinen SM-tason maantiepyöräilijä. Taneli on kouluttautunut bikefittiin Gebiomazed-kursseilla ja hän valmistui kesäkuussa 2022 ammattivalmentajaksi Itä-Suomen liikuntaopistosta (ISLO).