URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Avovesiuinti, osa 4: harjoittelu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Avovedessä uiminen kannattaa aloittaa rauhallisesti mukavassa tutussa järvessä, mielellään itseä kokeneempien uimareiden seurassa.

Avovesiuinti on tärkeä osa triathlonistin tai avovesiuintikilpailuihin osallistuvan harjoittelua, uidaanhan kilpailukin avovedessä. Allasuintia kannattaa tehdä silti ympäri vuoden. Altaassa on helpompi keskittyä tekniikan kehittämiseen ja ylläpitämiseen sekä pilkkoa uinti toistoihin. 

Lihaskunto ja liikkuvuus ovat tärkeitä ominaisuuksia uimarille/triathlonistille ja niitä kannattaa pyrkiä parantamaan. Toki uintifysiikka kehittyy paljon itse uintiharjoittelulla, mutta erityisesti liikkuvuus pitää ottaa huomioon harjoittelun yhteydessä. 

Harjoittele suunnistamista 

Hyvä harjoitus suunnistamisen helpottamiseksi on uida merkkiä kohden silmät kiinni. Vetoparien määrä voi olla joitain kymmeniä. Usein uimari kiertyy ”harhaan” aina samaan suuntaan, jolloin kyseessä voi olla tekniikkavirhe käsivedossa tai hengityksessä. 

Suunnistamisen opettelua kannattaa tehdä avoveden lisäksi myös altaassa. Omaan tekniikkaan soveltuvaa päännostoa ja hengittämisen yhdistämistä suunnistamiseen ja uintiin on syytä harjoitella. Uintityylin tai uimarin tason mukaan hengitys voi tulla sivulta joko ennen tai jälkeen suunnistuksen tai edestä suunnistuksen yhteydessä.  

Avovesiuintiin monipuolisuutta 

Monella uimarilla altaassa hankittu vauhti ei siirry optimaalisesti avoveteen. Avovesiuinti saattaa muuttaa uintiasentoa märkäpuvun kelluttavasta vaikutuksesta huolimatta. Onkin tärkeää uida monipuolisesti erilaisia vauhteja myös avovedessä. Jos uinti menee aina 2-3 kilometrin kelailuksi, eivät vauhtiominaisuudet kehity.  

Rakenna uintiharjoituksiin drillejä myös avovedessä. Ui tiettyjä pätkiä vauhdikkaammin ja vaihtele rytmiä. Tauottamiseen ja turvallisuuteen tarvitaan usein turvapoijua, jonka avulla on helppo rennosti tauottaa uintia missä tahansa. 

Avoveden erilaiset olosuhteet 

Harjoitettaessa kilpailuihin kannattaa avovesiharjoittelussa hyödyntää erilaiset mahdollisuudet ja olosuhteet. Kilpailuissa on myös muita uimareita, joten mahdollisiin kontakteihin on helppo totuttautua harjoittelemalla ryhmässä. Vaikka rolling start -lähtö on helpottanut etenkin triathlonuinnin lähtötilanteita, kannattaa erilaisia kontakteja ”harjoitella” ennen kilpailuja. 

Erilaiset olosuhteet tuovat myös haastetta uintiin. Kova aallokko, tuuli ja kirkas matalalta paistava aurinko voivat tehdä uinnista hankalaa, mutta auttavat valmistautumaan erilaisiin olosuhteisiin kilpailutilanteissa. 

Muista aina turvallisuus kaikessa avovesiuintiharjoittelussa. 

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta