URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Avovesiuinti, osa 4: harjoittelu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Avovedessä uiminen kannattaa aloittaa rauhallisesti mukavassa tutussa järvessä, mielellään itseä kokeneempien uimareiden seurassa.

Avovesiuinti on tärkeä osa triathlonistin tai avovesiuintikilpailuihin osallistuvan harjoittelua, uidaanhan kilpailukin avovedessä. Allasuintia kannattaa tehdä silti ympäri vuoden. Altaassa on helpompi keskittyä tekniikan kehittämiseen ja ylläpitämiseen sekä pilkkoa uinti toistoihin. 

Lihaskunto ja liikkuvuus ovat tärkeitä ominaisuuksia uimarille/triathlonistille ja niitä kannattaa pyrkiä parantamaan. Toki uintifysiikka kehittyy paljon itse uintiharjoittelulla, mutta erityisesti liikkuvuus pitää ottaa huomioon harjoittelun yhteydessä. 

Harjoittele suunnistamista 

Hyvä harjoitus suunnistamisen helpottamiseksi on uida merkkiä kohden silmät kiinni. Vetoparien määrä voi olla joitain kymmeniä. Usein uimari kiertyy ”harhaan” aina samaan suuntaan, jolloin kyseessä voi olla tekniikkavirhe käsivedossa tai hengityksessä. 

Suunnistamisen opettelua kannattaa tehdä avoveden lisäksi myös altaassa. Omaan tekniikkaan soveltuvaa päännostoa ja hengittämisen yhdistämistä suunnistamiseen ja uintiin on syytä harjoitella. Uintityylin tai uimarin tason mukaan hengitys voi tulla sivulta joko ennen tai jälkeen suunnistuksen tai edestä suunnistuksen yhteydessä.  

Avovesiuintiin monipuolisuutta 

Monella uimarilla altaassa hankittu vauhti ei siirry optimaalisesti avoveteen. Avovesiuinti saattaa muuttaa uintiasentoa märkäpuvun kelluttavasta vaikutuksesta huolimatta. Onkin tärkeää uida monipuolisesti erilaisia vauhteja myös avovedessä. Jos uinti menee aina 2-3 kilometrin kelailuksi, eivät vauhtiominaisuudet kehity.  

Rakenna uintiharjoituksiin drillejä myös avovedessä. Ui tiettyjä pätkiä vauhdikkaammin ja vaihtele rytmiä. Tauottamiseen ja turvallisuuteen tarvitaan usein turvapoijua, jonka avulla on helppo rennosti tauottaa uintia missä tahansa. 

Avoveden erilaiset olosuhteet 

Harjoitettaessa kilpailuihin kannattaa avovesiharjoittelussa hyödyntää erilaiset mahdollisuudet ja olosuhteet. Kilpailuissa on myös muita uimareita, joten mahdollisiin kontakteihin on helppo totuttautua harjoittelemalla ryhmässä. Vaikka rolling start -lähtö on helpottanut etenkin triathlonuinnin lähtötilanteita, kannattaa erilaisia kontakteja ”harjoitella” ennen kilpailuja. 

Erilaiset olosuhteet tuovat myös haastetta uintiin. Kova aallokko, tuuli ja kirkas matalalta paistava aurinko voivat tehdä uinnista hankalaa, mutta auttavat valmistautumaan erilaisiin olosuhteisiin kilpailutilanteissa. 

Muista aina turvallisuus kaikessa avovesiuintiharjoittelussa. 

Lue lisää

Finntriathlon Hall of Fame 7: Peter Adolfson

Jo heti ensimmäisenä vuotena Joronjälki täyttyi koko kilpailuviikoksi ihmisistä. Oheisohjelmaa riitti kyläläisille kuin myös kilpailijoille. Joronjäljen piha toimi myös vuonna -83 kilpailuiden maali- ja tapahtumakeskuksena.

Perjantaivieras #29: Simo-Viljami Ojanen

Simo-Viljami Ojanen on toiminut Electrofit nimisen yrityksen yrittäjänä vuodesta 2011 alkaen. Hän valmentaa pääasiassa kuntoilijoita, mutta myös kilpaurheilijoita. Simon perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Kahdeksan tunnin hiihtopäivä Lahdessa

8 tunnin hiihto järjestettiin Lahden ensilumenladulla. Tapahtumakeskuksena toimi CustomSkin myymälä. Reittinä käytettiin 3,15 km kierrosta, joka on tasainen, mutta sisältää pieniä mäkiä. Jo alusta asti

Finntriathlon Hall of Fame 6: Antero Puolakka

Antero oli ammatiltaan poliisi, joten hänen vastuualueisiinsa kuuluivat kaikki tapahtuman lupa-asiat, liikennejärjestelyt ja järjestyksenvalvonta. Varsinkin liikennejärjestelyt olivat erittäin mittavat ja parhaimmillaan niihin osallistui poliisipartioita Joroisista,