URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Avovesiuinti, osa 1: uimataito

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Avovedessä uiminen saattaa aluksi vaatia hieman totuttelua. Pään upottaminen viileään veteen, pinnan alla oleva pimeys, uimalasien huurtuminen sekä suunnistaminen tekee uimisesta astetta vaikeampaa.

Uiminen altaassa ja avovedessä on erilaista. Altaassa rataköysien välissä uiminen on turvallista, eikä vaadi suunnistamista. Lisäksi taukojen pitäminen onnistuu vaikka 25 metrin välein. 

Avovedessä kaikki muuttuu. Tämä saattaa aiheuttaa ns. vesipelkoa, johon on syytä suhtautua vakavasti. Vettä ei tarvitse pelätä, mutta sitä pitää kunnioittaa. 

Avovedessä uiminen kannattaa aloittaa pala kerrallaan ja pitää kiinni ennen kaikkea turvallisuudesta. Vähitellen veteen tottuu ja avovesiuinnista tulee nautinnollista. Avovesiuinti tarjoaa hienon mahdollisuuden olla osa luontoa ja nautiskella liikkumisesta vedessä.  

Uimataito 

Uimataidon oppiminen vaatii oppimismotivaatiota, innostusta ja luottamusta. Uinnin oppiminen edellyttää paljon vedessä vietettyä aikaa ja runsaasti kilometrejä. Harjoittelussa tulisi pitää ajatus mukana, eli keskittyä olennaisiin asioihin. Uintitaidon perusteet rakennetaan allasuinnilla, ja kun se sujuu, voidaan siirtyä avoveteen. 

Uimarin on oltava sinut veden kanssa. Jännitys ja pelko vievät yleensä rentouden ja vaikeuttavat oppimista. Vedessä pitää pystyä olemaan rennosti. Uintitaidon kehittämisessä kannattaa hyödyntää ulkopuolista ohjausta. Usein ohjauksen avulla päästään alkuun ja opitaan uusia asioita.  

Turvallisuus edellä 

Tärkeintä on turvallisuus. Vaikka märkäpuku kelluttaa, ei omalla turvallisuudella kannata leikkiä. 

Myös avovesiuinnissa kannattaa hyödyntää kavereita ja apujoukkoja. Uiminen ryhmässä lisää turvallisuuden tunnetta ja voipa mökkiuinnin kaveriksi pyytää perheenjäsenen/kaverin suppaamaan tai soutamaan.  

Kannattaa huomioida myös se, missä ui. Jos vesialueella on paljon veneliikennettä, ei uintireittikään ole turvallinen. Uidessa on syytä käyttää aina uintipoijua, joka lisää uimarin näkyvyyttä merkittävästi muille vesillä liikkujille, sekä tuo turvaa mahdollisten kramppien tai ongelmien varalle. Lisäksi poiju on täysin vedenpitävä, joten siellä voi kuljettaa uinnin aikana esim. autonavaimet, puhelimen ja vaikkapa geelejä. 

Avovesiuinti ja turvallisuus 

  • Ui aina rannansuuntaisesti. 
  • Huomioi uintireitilläsi olevat virtaukset ja niiden suunnat. 
  • Käytä huomionväristä uimalakkia, jotta reitille mahdolliset osuvat veneilijät näkisivät sinut. 
  • Käytä aina uimapoijua. 
  • Jos mahdollista, älä ui yksin. 
  • Ilmoita aina jollekin ulkopuoliselle mistä ja mihin aiot uida. 
  • Palaa heti rantaan, jos olosi muuttuu huonoksi. 

Lue lisää

2023 on suomalaisen triathlonin juhlaa

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa. Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa. Suomalaisen triathlonin alkuvuosia muisteltiinkin useissa yhteyksissä ja lajikonkareilta

Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Ns. puolimatkan MM-mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Paikka MM-kilpailuihin ansaitaan karsintakilpailuista, joita on vuosittain yli

Hiihtokausi käynnistyy Imatralla

4 tunnin hiihto on hiihtokauden 2023-2024 avaus, joka hiihdetään Imatralla 4.11.2023.  Tapahtumakeskuksena toimii Imatran ensilumenlatu. Pe 3.11.2023 Vapaat harjoitukset ensilumenladulla klo 16.00–21.00.Tapahtumatoimisto auki Imatran kylpylällä