URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Sopisiko maantiepyöräily minulle?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Maantiepyöräilyn suosio kasvaa koko ajan. Pyöräily on loistava kuntoilumuoto, joka sopii mainiosti myös oheisharjoitteluun muiden lajien harrastajille.

Maantiellä voi ajaa maantiepyörän lisäksi aika-ajopyörällä, hybridillä, cyclocross-pyörällä tai vaikka fitnesspyörällä. Maantiepyöräilystä saa eniten irti lajinomaisilla varusteilla, joten esimerkiksi maastopyörällä ajaminen asvaltilla ei ole pidemmän päälle järkevää. Yhä useampi kuntoilija sijoittaa pyörään ison summan rahaa, jonka vuoksi pyörä kannattaa ostaa huolellisen vertailun, testaamisen ja analysoinnin perusteella.

Yksin tai ryhmässä

Pyörän selkään voi houkutella terveyden ylläpito ja sen parantaminen, painonhallinta, kilpailuvietti tai kilometriennätyksen metsästäminen. Pyöräilyä voi harrastaa tavoitteellisesti tai pelkästään liikunnan aiheuttaman hyvän olon vuoksi. Yhä useampi pyöräilijä haluaa jossain vaiheessa kokeilla rajojaan ja osallistua kuntotapahtumiin tai kilpailuihin. Kuntotapahtumien lähtöviivalla onkin kaiken ikäisiä, kokoisia ja tasoisia pyöräilijöitä.

Pyöräily sopii sekä yksinäiselle sudelle että ryhmäsielulle. Toiset haluavat harjoitella yksin, toisille ryhmässä harjoitteleminen tuo lisämotivaatiota. Ajaminen kaverin kanssa tai isommassa ryhmässä on mainio tapa lisätä harrastuksen säännöllisyyttä ja mielekkyyttä. Pitkillä yhteislenkeillä vetovuoroja jakamalla voidaan tasoittaa erikuntoisten pyöräilijöiden ajoa. Peesissä ajaminen on noin 30 % vetohommia kevyempää. Ota selvää oman alueesi yhteislenkeistä, joita ajetaan yleensä viikonloppuisin, ja mene rohkeasti mukaan. Voit koota myös ympärillesi kaveriporukan, jolla on säännöllinen yhteinen lenkki-ilta.

Maltillinen startti

Ellet ole harrastanut kuntoilua pitkään aikaan, aloita maltillisesti. Innostumisen ainoa vaara on, että yrität tehdä liian paljon liian lyhyessä ajassa. Asianmukaiset pyöräilyvarusteet ovat olennainen osa harrastusta. Laadukkaan ja sopivan pyörän lisäksi käytetään aina kypärää ja lajiin tarkoitettuja harrastusvälineitä.

Pyörän selkään ei kannata sännätä suurin toivein ja vähäisin tiedoin. Erityisesti aloittavan pyöräilijän on syytä keskittyä harjoittelun säännöllisyyden ja päiväkohtaisuuden opetteluun, sekä harjoittelun monipuolistamiseen ja rytmittämiseen. Jotta kuntosi kehittyy, harjoittele säännöllisesti. Viikoittaiset vakioajat lenkkeilyä varten auttavat pääsemään säännöllisyyteen.

Lenkin pituus, ajallinen kesto tai vauhti eivät aluksi ole tärkeitä asioita. Aseta harjoittelullesi tavoite, joka ohjaa toimintaasi. Tavoite voi olla tietty kilometrimäärä kaudessa tai vaikkapa kuntotapahtuma. Hyvä tavoite on realistisesti saavutettavissa, mutta samalla riittävän haastava.

Muista monipuolisuus ja rytmitys

Pyöräilemään oppii pyöräilemällä, mutta riittävällä oheisharjoittelulla parannat vauhtia. Vaikka harjoittelun tulisi olla nousujohteista, muista rytmittää harjoituksia ja harjoitusviikkoja.

Tehokkaat ja palauttavat päivät vuorottelevat, samoin kuin harjoitusmenetelmät ja ympäristö.

Vaikka sykemittarit, tehomittarit ja sähköiset harjoituspäiväkirjat ovat kehittyneet, eivät ne korvaa omien tuntemusten tarkkailua. Pohdi fiiliksiä lenkin aikana ja sen jälkeen. Opi tunnistamaan oikea väsymys ja lepää, kun lepoa tarvitaan. Huomioi ikäsi harjoittelussa. Iän myötä keho vaatii enemmän aikaa palautuakseen.

Älä koskaan leiki terveydelläsi. Sairaana et kehitä itseäsi, vaan mahdollisesti pitkität sairastelua. Muista, että rasitusvammat eivät juuri koskaan ole pelkkää huonoa tuuria.

Lue lisää

Perjantaivieras #39: Samuli Vasala

Tämän lisäksi hän auttaa mm. Suomen Urheiluliittoa heidän kumppanihankinnassa ja hänen yrityksensä toteuttaa erilaisia sponsorointiin ja varainhankintaan liittyviä konsultaatiohankkeita. Samulin perheeseen kuuluu erityisopettajana toimivan Kirsi-vaimon

Lake Saimaa Roller Ski Marathon 3.9.2023

Talviset massahiihdot ovat monille hiihtäjille tuttuja niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Monet hiihdon harrastajat ovat niihin osallistuneet ja myös TV:n välityksellä on saatu Suomessakin seurata Ski

Perjantaivieras #38: Minna Arve

Perhe on Minnalle tärkeä osa elämää. Minna kuitenkin myöntää, että työ vie aikaa perheeltäkin ja kalenterin suunnittelu etukäteen on sen vuoksi tärkeässä roolissa. Minnalle suunnitelmallinen liikkuminen

Perjantaivieras #37: Jarkko Nordlund

Näiden lisäksi hän toimii useiden eri aloilla toimivien yhtiöiden hallituksissa sekä kasvuyhtiöiden sparraajana ja neuvonantajana. Jarkon aktiiviseen perheeseen kuuluu vaimo, neljä lasta ja vauhdikas labradori-Frida. 

Ravinto ja neste pyöräilyssä

Treenin kannalta ravitsemuksessa on hyvä muistaa kolmen kohdan sääntö, eli mitä syöt ennen, aikana ja jälkeen harjoittelun. Optimaalisten tulosten saavuttamiseksi nuo kaikki kolme kohtaa pitää