URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Miksi maastopyöräily on must?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Aloitetaan olennaisesta. Maastopyöräily on ollut ja tulee aina olemaan laji, jossa hauskanpito pyörän päällä on ensisijainen tavoite. Kun maantiepyöräilyyn liittyy usein tasaisempi ja kenties joskus jopa totisempi puurtaminen, on maastopyöräilyssä poikamaista hauskuutta ja seikkailua.

Maastopyöräilyn lajikulttuuri on todella nuori. Esimerkiksi maantiellä on kilpailtu pyörillä jo kolmella vuosisadalla, kun taas maastopyöräily syntyi vasta reilut 50 vuotta sitten.

Maantiellä tiukat normit ja perinteet kuuluvat pyöräilyyn ja lajikulttuuriin, kun maastossa ajamisen, varusteiden ja itse harjoittelun suhteen ollaan huomattavasti rennompia. Tämä ei toki vähennä maastopyöräilyn arvoa tai vaatimuksia varsinaisena urheilulajina, päinvastoin.

Molemmissa lajeissa on omat upeat puolensa ja ne tukevat erinomaisesti toisiaan. Yhä useampi harrastaja ja myös kilpailija ajaakin sekä maastoa että maantietä. Tämä jos mikä on pyöräilykulttuuria parhaimmillaan.

Maastopyöräilyn nykytila ja tulevaisuus

Maastopyöräilyn uudet tyylisuuntaukset säätelevät pyörien kehitystä. Samalla myös muut välineet kehittyvät kovaa vauhtia. Maastopyöräily on kokenut suuria muutoksia viimeisen vuosikymmenen aikana ja lisää muutoksia tulee myös jatkossa. Renkaat ovat leventyneet, joustot ovat kasvaneet ja sitä myötä rungot ovat muuttuneet.

Renkaiden leveys vaihtelee reilusta kahdesta tuumasta läskipyörien viiteen tuumaan. Vanne- ja rengaskokomuutosten lisäksi maastopyöräily alalajeineen ja välineineen kehittyy jatkuvasti. Runkomateriaalit muuttuvat yleisemmin hiilikuituisiksi, aivan kuten maantielläkin. Kun aiemmin maastopyörien rungot olivat muodoiltaan paksumpia, on hiilikuitu mahdollistanut uudenlaisen, modernin muotoilun sekä erilaiset runkoratkaisut. Luonnollisesti hiilikuitu myös keventää runkoja.

Sähkö mullistaa

Yksi iso muuttuja on ollut sähkö. Maastopyöräilyssä sähkömoottori tuo mahdollisuuksia, vaikka sen epäilijöitä edelleen riittääkin. Yleensä kokeilu muuttaa asennetta välittömästi. Sähköavusteinen maasturi lisää hauskuutta monella eri tavalla. Sähkö ei itsessään kuljeta pyörää, vaan se tuo lisää vauhtia ajoon. Kasvanut vauhdin tunne, pidemmät lenkit ja parempi jaksaminen vaativissa maastoissa ovat siis sähkön etuja.

Kaiken kaikkiaan maastopyöräily elää jatkuvaa mullistusta, mikä näkyy kategorioiden muutoksessa, rengaskoon kasvussa ja muissa teknisissä kehitysaskeleissa. Silti välineiden ja muutoksen keskellä pääosassa on satulassa istuva pyöräilijä, joka saa allaan olevan pyörän liikkumaan. Maastossa ajamisen pitää olla aina hauskaa!

Maastopyöräilyn mahdollisuudet:

Maastopyöräily on monipuolinen laji. Maaston viehätys näkyy myös juoksupuolella, jossa polkujuoksu saa koko ajan lisää harrastajia. Polut ja metsät täyttyvät siis entistä useammista harrastajista.

Maastopyöräilyn vaatimukset:

Huipputasolla maastopyöräily on kovaa urheilua, joka edellyttää mm. kestävyyttä, voimaa, nopeutta, tasapainoa, teknistä osaamista, kylmäpäisyyttä ja pelisilmää.

Lue lisää

Jukolan viesti on elämys

Monelle tapahtuman kohokohta on Jukolan startti lauantai-iltana klo. 23. Illan hämärtyessä metsään kirmaa vajaa 2000 valopäätä ja tuntia myöhemmin metsästä saapuu pimeässä hohtava lamppujono. Tässä

Perjantaivieras #16: Kimmo Kananen

Kimmo ajaa edelleen aktiivisesti ja osallistuu myös kilpailuihin. Sunnuntaina 18.6. Kimmo nähdään maantiepyöräilyn SM-kisoissa viivalla IBD Cyclingin väreissä.  Analyyttisena ammattilaisena Kimmo on myös vakiinnuttanut paikkansa

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Porvoossa 17.-19.6

Suomen mestaruuskilpailut juhlistavat Akilleen 120-vuotisjuhlavuotta. Maantiekilpailut ajetaan erittäin vaativalla kymmenen kilometrin mittaisella radalla. Akilles Green Teamin päävalmentaja Kari Myyryläisen mukaan rata on erittäin tekninen useine

Perjantaivieras #15: Ville Klinga

Lahdesta kotoisin oleva Ville harrasti lapsena jalkapalloa (Lahden Reipas), hiihtoa (LHS), suunnistusta (LS-37) ja yleisurheilua (Lahden Ahkera). – Kipinä urheiluun syttyi kotona. Isä on entinen